Archive for April, 2006

Nog een paar bomen

Author: Antoon Jaminé
04 28th, 2006

Een paar weken geleden hebben we beslist om toch nog een paar bomen te planten. Dus weer op weg naar Tuincentrum Filip Bauwens, tegenwoordig ons favoriet tuincentrum.

In de border opzij van ons huis staat reeds een ‘Prunus serulata Amanogawa’, een ranke sierkerselaar die vrij smal blijft en ongeveer 10 meter hoog wordt, deze week is ie trouwens beginnen bloeien.

We zochten een boom die ook een slank silhouet heeft, die dus ook in de border kan staan, maar met een totaal ander blad dan de ‘Amagonawa’. Onze keuze viel op ‘Carpinus betulus’ of haagbeuk. Deze boom met een fris groen generfd blad is, zoals de latijnse naam laat vermoeden, in feite geen beuk maar familie van de berken, de ‘Betulacea’. Bij het botten van de bladeren verschijnen ook de typische “katjes”. In tegenstelling tot de “echte” beuk verliest de haagbeuk zijn bladeren en is in de winter volledig kaal, hij kan tot 12 meter hoog worden.

Haagbeuk wordt uiteraard dikwijls als haag aangeplant, maar als solitair is het een bijzonder mooie zuilvormige boom, die het ook goed doet in kleinere tuinen doordat de kruin niet te veel schaduw geeft.

Later meer



Borders klaar voor beplanting deel 2

Author: Antoon Jaminé
04 24th, 2006

De voorbije weekends zijn we druk bezig geweest met het aanplanten van de borders. We vormen eerst het skelet van de border: grote vaste planten, struiken en zelfs nog een boom(pje). Deze elementen verdelen we over de border volgens kleur, bloeiseizoen, vorm, groenblijvend of niet en grootte. Nadien vullen we verder op met kleinere vaste planten, bolgewassen en tweejarigen.

Dit jaar zullen de borders zeker nog niet klaar zijn, planten zijn vrij duur en we hebben nog veel plaats over…
Maar het is ook wel leuk om langzaam aan te planten, dan kan de tuin organisch groeien, wordt het een puzzel die stukje voor stukje wordt voltooid. Ik schat dat de borders binnen een jaar of twee volledig ingevuld zullen zijn.

We werken met een vooraf bepaald kleurenschema: roze, lila, blauw en wit. Rood, oranje en knalgeel komen er niet in. Voor geel maken we een uitzondering in het voorjaar, narcissen fleuren dan de border op, samen met helleborussen en heide.

Later post ik een lijst van onze favoriete heesters en vaste planten.



Skimmia

Author: Antoon Jaminé
04 20th, 2006

Van onze lieve buurvrouw Maria kregen we een heel grote skimmia cadeau. De plant was te groot geworden voor haar voortuin, dus mochten we hem uitgraven en in onze border planten

De skimmia heeft een diameter van ruim 1,2 m: het was een, letterlijk, zware karwei om hem te verplanten. Maar het resultaat mag er zijn, eindelijk iets ’substantieels’ in onze nieuwe border!

Op de foto is het niet zo goed te zien, maar de groenblijvende plant heeft nogal wat gele blaadjes: de voortuin van onze buurvrouw is zuidelijk gericht en de skimmia kreeg duidelijk te veel zon. Wij hebben hem in de schaduw van een boom geplant, daar zal ie zeker goed gedijen.

Skimmia’s zijn vroege bloeiers en verspreiden een heerlijk geur, het zijn heel gemakkelijke planten, ze groeien traag, behoeven geen snoei en zijn niet ziektegevoelig.



Tuingidsen

Author: Antoon Jaminé
04 18th, 2006

De brievenbus zat er vol van, tuingidsen van Brico, Macro, Gamma enz. What’s in a name, tuingidsen. Okay de dingen die erin staan kan je meestal, niet altijd, in je tuin kwijt, maar met een tuin, een groen gegeven toch, heeft dit weinig te maken.
Wat een ongelofelijke verzameling rotzooi! Zeg nu zelf, wie heeft er behoefte aan elvendertig verschillende modellen van, hou je vast: tuinmeubels in plasiek, groen, (wit is not done anymore), blauw en beige, tuinmeubels in teak (weer elvendertig verschillende modellen, vierkant tafels, rechthoekige, ovale), tuinmeubels in metaal, in combinatie metaal en hout, tuinmeubels in zeildoek. Even ademhalen…

Parasols (de nieuwste rage: hangparasols), partytenten, barbecues, gaande van modellen voor een paar sateetjes tot locomotiefmodellen waar een half rund op ligt te pronken, tuinhuisjes, carports, konijnenhokken, de ganse bangkirai mikmak: tegels, planken voor terassen en vlonders, rolborders, hekjes. Speeltorens, schommels, afscheidingswanden in hout, riet, bamboe, kastanjepaaltjes in Engelse stijl??

Dan gaan we even terug naar de plastiek: compostvaten, watervaten, vuilbakken, opberghokjes voor de vuilbakken, kussenboxen, zelfoprollende tuinhaspels, babyspeeltuintjes, zwembaden, jaccuzi’s, hogedrukreinigers…

Over naar de hardware: elvendertig verschillende soorten betonklinkers (meestal getrommeld voor ‘dat mooie verweerde effect’!) in zeventien verschillende tinten, betontegels, boordstenen, betonnen bloembakken, natuurstenen terrastegels, vijverrotsen, lavastenen, granieten waterbollen, zestien soorten grint, het bekaertgamma: draad, afrastering, palen, tuinwaspalen!

Elvendertig verschillende grasmachines, tractors, haspelaars, kettingzagen, heggenscharen, frezen, verticuteerders, trimmers…

En genoeg herbiciden en pesticiden om een middelgrote stad te ontgroenen en ontvolken.

Zo, dat lucht even op zeg!



Tuingereedschap: Weed Sweeper

Author: Antoon Jaminé
04 15th, 2006

Dit postje hoort misschien eerder thuis in ‘Planet Gagdet‘.

Met dit toestel, de ‘Weed Sweeper’ van Kinzo (te koop in de Makro) verwijder je onkruid en mos tussen de tegels van het terras, tuinpad of oprit. Waar halen ze het uit dacht ik, tot Hilde zei “dat dit er wel een handig ding uitzag om de oprit te ontmossen”. Dammit ik zie mij al aan de slag met de ‘Sweeper’. Dit lijkt mij typisch zo’n toestel dat na een paar uren de geest geeft, ik kan mis zijn hoor …
Anyway I’ll keep you posted.



Welke planten in bloembakken

Author: Antoon Jaminé
04 11th, 2006

Onlangs vroeg Ilse een alternatief voor de onvermijdelijke geraniums of viooltjes in bloembakken, zij dacht aan petunia’s. Een goed idee; als de planten kunnen hangen (op de vensterbank geen probleem) kan kun je ook surfinias in de bakken zetten.

Dikwijls worden geraniums verward met pelargoniums.
Geraniums, vaste planten, kunnen ook in bloemperken worden geplant (in de volle grond) terwijl pelargoniums, eenjarigen, echte potplanten zijn (voor de bloembakken).


geraniums


pelargoniums

Bloembakken vullen kan wat tricky zijn, sommige combinaties kunnen ontaarden in pure kitsch, bijvoorbeeld tagetes (afrikaantjes) en lobelia’s, brrrr. Ik prefereer planten van dezelfde soort en passende kleurencombinaties.

Let wel: als je bloembakken op vensterbanken van de eerste verdieping staan is het aangeraden om ze vast te maken met een ijzerdraad of beugel, zo worden niets vermoedende voorbijgangers beschermd tegen vallende objecten, trouwens op de benedenverdieping is dit ook aan te raden, bij ons zijn ooit de bloembakken gepikt. Een paar dagen later zagen we ze op de vensterbank staan van een woning om de hoek…

Planten in bloembakken groeien snel en bloeien meestal uitbunding, tijdens de bloei dus wat extra mest geven!



Snoeien april

Author: Antoon Jaminé
04 6th, 2006

Hoewel dikwijls de raad gegeven wordt om in april hagen zoals leylandii, taxus en liguster te snoeien, wacht ik daar meestal mee tot in mei. Vooral leylandii en liguster zijn gevoelig voor vorstschade na de snoei

Als je rozen en vlinderstruik nog niet gesnoeid hebt, wordt het nu hoog tijd!
Als je lavetera deze strenge winter overleefd heeft is het nu tijd om te hem in te korten, daar hij op 1-jarig hout bloeit mag dit vrij drastisch: tot ongeveer 25 – 30 cm boven de grond.
Typische voorjaarsbloeiers zoals Forsythia en Ribes worden onmiddellijk na de bloei flink terug gesnoeid. Zo blijft de struik jong en zullen de nieuwe takken volgend jaar opnieuw uitbundig bloeien.

Het is ook niet niet te laat om hydrangea’s te snoeien, de verdroogde bloemen van vorig jaar worden nu de ergste vrieskou achter de rug is weggenomen. Meer in detail, zie hier.

Heb je bol-Acacia’s of Catalpa’s, jullie weten dat wij die NIET hebben ;-) ), dan is het nu tijd om de takkenschaar in de kruin te zetten.

Ook erica (heide) moet nu worden gesnoeid, indien dit niet jaarlijks gebeurd zullen de struikjes houtachtig en onderaan kaal worden. Knip de uitgebloeide bloementrosjes weg, maar niet te diep. De slapende ogen moeten immers weer nieuwe takjes vormen.



Borders klaar voor beplanting

Author: Antoon Jaminé
04 4th, 2006

De borders zijn eindelijk omgespit, het was wel een hele karwei! Zondag protesteerde mijn rug een beetje…
Enkele afmetingen, de border achteraan de tuin is 14 x 3,5 m en die aan de rechterzijde van de woning is 22 m lang en heeft een variabele breedte van 2 tot 3,5 m.


Achteraan


Opzij

Bij het inplannen van de borders hebben we met verschillende factoren rekening gehouden:

1. Kijk op de tuin vanuit verschillende leefruimtes
In onze living hebben we een heel groot raam dat uitgeeft op de tuin, daardoor leef je als het ware met de seizoenen mee. De tuin met daarin een hoofdrol voor de gemengde border wordt een steeds veranderend canvas.
Het raam in de keuken geeft ook uitzicht op de tuin, dus ook op die plaats hebben we een border aangelegd.

2. Afwisseling tijdens de verschillende seizoenen
In een goed opgebouwde tuin is altijd wat is te zien, bloeit er altijd wel iets, ook in de winter bijvoorbeeld. Voor de structuur van de gemengde border is het belangrijk dat er ook wintergroene planten in staan, zo niet zou het in de winter wel heel kaal worden.

Later meer



Meer bloembakken in Gent

Author: Antoon Jaminé
04 1st, 2006

In de kuip van Gent en de 19e eeuwse gordel met veel arbeiderswijken treft men niet veel groen aan. Hier en daar worden pogingen ondernomen om in de straten wat kleine bomen aan te planten, meestal lukt dit niet omdat de straat of het voetpad te smal is.

Het stadsbestuur van Gent onderneemt ieder jaar een lovenswaardige poging om toch wat meer kleur in het straatbeeld te brengen met de ‘Bebloemingsactie’. Wie zijn voorgevel versiert met bloembakken, kan bij de Groendienst een groencheque van 12 euro opvragen. Voor de achtduizend eerste aanvragers ligt de cheque klaar. Waar vroeger de actie per wijk of deelgemeente liep, kan nu iedere Gentenaar meedoen. Alle info staat in het Stadsmagazine van Gent of kan worden opgevraagd bij groendienst@gent.be.

Doen dus, het zal de binnenstad weer wat fleuriger maken!