Archive for May, 2007

Heersterborder

Author: Antoon Jaminé
05 24th, 2007

Ik heb nog een bordertje aangelegd in het verlengde van ons terras. De bedoeling is om het terras wat meer aan te kleden en wat geborgener te maken. Het terras wordt aan de kant van de border nu ook afgeschermd door een rijtje houten palen van ongeveer 1,7 meter hoog, waar we een paar clematissen tegen laten groeien.
Een bijkomend voordeel is dat de oppervlakte gras weer wat slinkt en er dus minder gras moet worden gemaaid!

Het moet een onderhoudsvriendelijke border worden met vooral heesters en bodembedekkers. De heesters: een osmanthus, een ligustrum, een viburnum tinus en een euonymus. De heesters zullen op termijn een haagje vormen, een doorgang van de zijkant van de woning naar het terras. Bedoeling is ook dat als de struiken uitgegroeid zijn tot een haag, ze wat schaduw werpen op de grote glaspartij van het bureau.
Volgende keer iets meer over de planten zelf en een paar foto’s.Amerikaanse vogelkers

Author: Antoon Jaminé
05 20th, 2007

Een paar weken geleden merkte ik een paar “nieuwe” plantjes op in één van onze borders, waarschijnlijk door een vogel “gezaaid”. Het heeft een houtachtige rode takjes, een fris groen blad, maar ik kon het niet thuis brengen.

Dus over naar het forum van Tuinadvies, waar wel altijd iemand een antwoord heeft, het duurde een weekje maar Ami kwam toch met een sluitend antwoord op de proppen. Ongelofelijk dit forum!
Het blijkt te gaan om wat Ami “Amerikaanse pest” noemde. Een snel woekerende struik dit zicht voortplant door de vele zwarte bessen die erg geliefd zijn bij vogels.

Ik wou er meer over weten en dit is wat ik vond op het net: de meer bekende naam is Amerikaanse vogelkers of Prunus serotina.
Amerikaanse vogelkers
Dit is het plantje in onze tuin

“De Amerikaanse vogelkers is een plaaggeest voor bosbeheerders. Beter bekend onder de bijnaam: “de Bospest”. Deze uitheemse boomsoort is in Europa geïntroduceerd vanuit Noord Amerika. Daarom noemen we dit een uitheemse plant. Doordat dit een uitheemse plant is heeft hij in ons land geen natuurlijke vijanden. Daardoor wordt hij vrijwel niet geremd in zijn groei en voortplanting. Vandaar dat hij steeds vaker en overal oprukt en er geen kruid tegen gewassen lijkt. Vogels poepen alle zaden uit en die ontspruiten massaal. Deze uitheemse boomsoort is zeer hardnekkig: het simpelweg afzagen leidt alleen maar tot de vorming van meer boomspruiten, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

Al enkele jaren terug bleek uit onderzoek dat de Amerikaanse vogelkers effectief te bestrijden is door de loodglansschimmel Chondrostereum purpureum aan te brengen op afgezaagde boomstronken. Zodra de schimmel het wortelstelsel bereikt, sterft de gehele boom af. De effectiviteit van dit biologische middel BioChron (Koppert BV), bleek groot te zijn: twee jaar na behandeling was 95% van de behandelde bomen volledig afgestorven. De betrokken loodglansschimmel kan alleen bomen infecteren via verse open wonden. Dit middel bleek niet milieubelastend te zijn en de risico’s op ongewenste besmetting bleken minimaal te zijn.

Steeds meer gemeenten en grote organisaties krijgen belangstelling voor dit biologische middel. Het risico op besmetting van vers gesnoeide (fruit)bomen is zeer klein. Een veiligheidszone van een halve kilometer rond behandelde bomen en eventueel het afdekken van dikke stobben is voldoende om besmetting uit te sluiten. ”
Prunus serotina

Close-up met bloesem

Ik ga de plantjes zo snel mogelijk uit onze tuin verwijderen, enfin ik ben er reeds mee bezig en heb er al een tiental uitgetrokken… In onze buurt staan er blijkbaar een aantal struiken van de Amerikaanse vogelkers.Digitalisborder

Author: Antoon Jaminé
05 20th, 2007

Vorig jaar hebben we 2 nieuwe borders aangelegd, die konden we toen echter niet volledig beplanten wegens tijds-, geld- en energiegebrek. Omdat ik vreesde dat in de ‘gaten’ heel vlug onkruid zou groeien, dacht ik eraan om in één van de twee borders iets voorlopig te zaaien, als bodembedekker. Ik had nog een flinke portie digitaliszaad uit onze vorige tuin, dit heb ik met royale hand uitgestrooid in de lege plekken. Met het gevolg dat ik nu een vingerhoedskruid border heb. OK, het is een beetje over maar het oogt toch spectaculair vind ik.

Dit jaar zijn we verder de border aan het vullen en de digitalisplanten die in de weg staan gaan er dan uit, er zijn er toch genoeg. Trouwens wat ik verwijder gaat naar de buren, die profiteren mee van de digitalisbodembedekker.

Digitalisborder

Ps, digitalis is een van mijn favoriete planten, maar dat had je waarschijnlijk als geraden ;-) )Tuindagen van Beervelde

Author: Antoon Jaminé
05 14th, 2007

Gisteren zijn we naar de “Tuindagen van Beervelde” geweest, een primeur voor ons en het was zeer de moeite. Meer dan 200 deelnemers toonden een groot aanbod van planten en decoratie die met de tuin te maken heeft. De meeste kwekers hadden een zeer mooie collectie planten mee, ook veel nieuwe soorten en variëteiten. Planten die men in een ‘normaal’ tuincentrum niet vindt.
Vaste planten, kruiden en heesters waren nogal prijzig vond ik, maar ja dat zal wel samenhangen met de exclusieve locatie en zeldzame soorten.

Tuindagen Beervelde

Naast het exposantenparcours kom men ook een ‘Woodland-wandeling’ maken. Woodlandgardening is al een tijdje in opmars, zie de vele bosplanten die tegenwoordig aangeboden worden, het was trouwens het thema van de Tuindagen.
Via een slingerend paadje kon je het bosgedeelte van het park bezoeken, een tocht door verschillende natte en drogere delen, met uiteraard aangepaste vegetatie. De eigenaar van het domein, Graaf de Kerckhove, heeft een zeer mooie collectie rododendrons, azalea’s en varens die onder eeuwenoude statige eiken en beuken groeien. Een paar eenvoudige pancartes trokken de aandacht op een speciale omgeving of toonden aan welke werkzaamheden er de laatste tijd waren uitgevoerd.

De Tuindagen zijn echt een aanrader, goed om nieuwe planten te ontdekken en inspiratie op te doen. De Tuindagen dreigen echter wel het slachtoffer te worden van hun eigen succes, er was zodanig veel volk dat ik soms moeite had om sommige standen te bezoeken.05 7th, 2007

Vorige zondag zijn we naar de Tuinbouwschool van Melle geweest waar de jaarlijkse plantenverkoop plaats vond. Er was een massa volk op afgekomen, maar we waren er gelukkig vroeg bij. De tuinbouwschool biedt een grote keuze uit vaste planten, eenjarigen, kruiden, heesters en bomen. Dit alles aan zeer schappelijke prijzen.

Voor de afboording van een nieuwe border, waarover later meer, had ik een aantal geraniums (ooievaarsbek) nodig. Ik zocht een lila of paarse variëteit met niet te hoge bloemstengels, want die durven omwaaien of afknakken. Ik vond wat ik zocht: geranium ‘Johnson’s Blue’, een variëteit met een mooie frisse kleur en die wordt niet hoger dan 30 cm.

geranium_himalayense_johnson_s_blue_0.0

Ik kocht 10 tamelijk grote planten. Meer hoeft niet want geraniums zijn zeer gemakkelijk te vermeerderen.Aardbeien planten

Author: Antoon Jaminé
05 2nd, 2007

Binnenkort komt het aardbeienseizoen er weer aan, met als hoogtepunt: een flinke kom aardbeien met slagroom op de finale van Wimbledon, heerlijk!

Waarom niet zelf aardbeien kweken. Moeilijk is dat niet, In de tuincentra en bij plantenkwekers worden meestal twee soorten aardbeiplanten aangeboden: doordragende- en eenmaal dragende aardbeiplanten.
Voor de gewone tuinier zal een doordragend ras het meest ideaal zijn. Het voordeel is dat deze plant geleidelijk vruchten draagt. Dit gaat door tot de eerste nachtvorsten in het najaar. Een doordrager heeft wel meer verzorging nodig dan een eenmaal dragend ras.

Een doordrager heeft als eigenschap in de zomer erg veel trossen te maken wat daardoor kleine aardbeien oplevert. Het is dus noodzakelijk om meerdere keren in deze teelt enkele trossen af te knippen, of beter nog de laatst gevormde bloempjes van een tros, deze blijven altijd klein.
Door de trossnoei heeft de plant minder aardbeien, maar wel groter en kwalitatief beter. De plant raakt ook niet overbelast. Het beste doordragende ras is Rapella.

Eenmaal dragende rassen worden veel in de professionele teelt gebruikt maar dragen maar 1 keer met veel aardbeien tegelijk. In tegenstelling tot een doordrager, mogen uit deze plant geen trossen geknipt worden. Een veel gebruikt ras is Elsanta, een harde en lekkere vrucht.

Veel volkstuinders zetten eenmaaldragende planten in het najaar of voorjaar en net wanneer alle aardbeien rijp zijn gaan ze met vakantie.
Voor kinderen kan aardbeien planten een leuk project zijn, men kan ze immers goed in potten kweken zodat ze zelf kunnen planten