Archive for October, 2006

bloembollen geplant

Author: Antoon Jaminé
10 27th, 2006

Eergisteren bij exectioneel goed weer, de warmste 26 oktober ooit, een kleine 150 bloembollen op strategische plaatsen in de borders geplant.
Ik heb het voorlopig bij de conventionele bloembollen gehouden:
Narcissen
Krokussen
Sneeuwklokjes

Er zijn nog een aantal bollen die ik zeker in de tuin wil, suggesties via het Tuinadviesforum:


Allium christophii


Allium ‘Purple Sensation’


Allium sphaerocephalon


Camassia leichtlinii

Met dank aan Lorre van Catgarden voor de mooie foto’s!

Ook die dikke ouderwetse pioenen komen in aanmerking, maar daar moet ik nog een plaatsje voor uitzoeken.Bloembollen deel 2

Author: Antoon Jaminé
10 20th, 2006

Bij het planten van de bollen wel op een aantal zaken letten.
- De grond moet los van structuur zijn zodat de bloembollen goed kunnen wortelen.

- Bij voorkeur een niet te zware grond, ook niet te vochtig. Dit om rot te voorkomen. Heb je zware kleigrond, meng dan op de plaats waar de bollen komen met flink wat zand. De commercie heeft hier natuurlijk op ingespeeld door speciale bloembollengrond op de markt te brengen, maar zand en compost zijn even effectief.

- Hoe diep moet je de bollen planten? Dat hangt af van de grootte van de bol, een vuistregel is: de plantgatdiepte is driemaal de diameter van de bol.

- Een bollenplanter is handig als je heel wat bollen in de grond moet steken.Bloembollen

Author: Antoon Jaminé
10 19th, 2006

Bloembollen plant je best tussen eind september en begin december. Dan warmt de grond overdag nog op en kunnen de bollen beter wortelen, ze zijn dan ook beter bestand tegen de vorst. Ik heb het hier nu natuurlijk over bloembollen die in de grond overwinteren, niet over bollen en knollen die ieder jaar weer worden uitgegraven en die binnen op een donkere plaats overwinteren. Dat is zo’n gedoe, uitgraven en herplanten, ik laat liefst alles in de grond zitten.

Bloembollen kunnen in het vroege voorjaar wat kleur in de border brengen, ze kondigen de lente aan. In onze vorige tuin hadden we in de loop van de jaren heel wat mini-narcissen en krokussen aangeplant en dat gaf een geweldig resultaat. Prachtig om krokusjes en sneeuwklokjes door de sneeuwlaag te zien priemen.

In een volgende post bespreken we waar je bij het planten van de bollen moet op letten.Bomen in de tuin

Author: Antoon Jaminé
10 16th, 2006

We zijn gek op bomen, maar het aantal dat je kan aanplanten hangt natuurlijk af van de soort en de beschikbare oppervlakte.
Vorig jaar hebben we er vier verschillende geplant:

Campestre ‘Elsrijk of Spaanse Aak
Tilia platyphyllos of zomerlinde
Prunus Amanogawa, een ranke sierkerselaar
Carpinus betulus fastigata, haagbeuk

Zoals ik een paar post geleden schreef gaat in november de catalpa tegen de vlakte en wordt hij vervangen door een liriodendron tulipifera.
Hilde wou reeds lang een liquidambar of amberboom in de tuin, maar we hadden er nog geen geschikte plaats voor gevonden. Dat hebben we nu wel, voor het grote raam van het bureau. Twee redenen: we zullen dan een goed uitzicht hebben op onze mooie boom en belangrijker, de boom zal voor schaduw zorgen op de raampartij in de zomermaanden. Het kan in deze ruimte wel warm worden tijdens zomer.

De amberboom is bekend om het mooi gevormde blad, dat wat op dat van een esdoorn lijkt.
Het blad is echter dieper ingesneden dan dat van een esdoorn en staat op een heel lange steel. De randen van het blad zijn gezaagd. Het allermooiste is de herfstkleur: fel goudgeel of dieprood tot purperrood, vandaar de benaming amberboom.

Een liquidambar is niet bepaald een vlugge groeier, na tien jaar ongeveer zes meter. Daar we geen piepkuikens meer zijn zullen we een vrij grote boom zoeken.
Vervolg in november of decemberVlaamse Compostorganisatie

Author: Antoon Jaminé
10 11th, 2006

In mijn vorige post had Ilse Jannes van IVAGO het over de lesgevers van VLACO, dat is de Vlaamse Compostorganisatie.
Op de site van VLACO is een heleboel informatie te vinden, ook waar je compost spotgoedkoop kunt kopen. Als je een tuin aanlegt heb je normaliter nog geen compost wegens geen tuinafval.

Wel hier vind je een aantal adressen waar je compost kunt afhalen of laten brengen. Sommige fabricanten krijgen het kwaliteitslabel van VLACO mee. Voor de kostprijs hoef je het in ieder geval niet te laten: 2,5 euro per ton of 0,5 euro voor een zak die je zelf meebrengt, voor een zakje van 70 liter in een tuincentrum betaal je algauw 4 euro… Natuurlijk de vervoerskosten niet uit het oog verliezen, als je een vrachtwagen laat komen met een paar ton is het misschien handig om af te spreken met buren om de kosten te delen.

Je vraagt je wellicht af hoeveel compost je nodig hebt bij het aanleggen van een grasveld of een border of als je laagje wil aanbrengen op een bestaand gazon of als bodemverbeteraan voor de moestuin. Hier is een calculator te vinden voor het berekenen van verschillende toepassing per m2.Giftige planten op de composthoop

Author: Antoon Jaminé
10 9th, 2006

Op het forum van Tuinadvies, werd vorige week een interessante vraag gesteld: “Weet hier iemand of verwelkte bloemen en vergeeld blad van giftige planten zoals brugmansia en oleander op de composthoop mogen ? ”
Bleek dat de compost ook in de moestuin zou worden gebruikt.

Ik had reeds gelezen dat je best geen snijbloemen op de comosthoop gooit omdat die vol insecticiden zitten, maar giftige planten…
Dus ging ik bij IVAGO (Intercommunale voor Afvalbeheer in Gent en Omstreken) te rade, mijn mailtje werd na 2 dagen beantwoord door Ilse Jannes:

“In de tuin bevinden zich vaak heel wat meer giftige planten dan men op het eerste zicht zou vermoeden. Enkele jaren terug realiseerde ik me dat er naast de evidente zaken zoals Gouden Regen en Jacobskruiskruid, ook nog klimop, meiklokjes, aronskelken en ridderspoor als giftige planten in mijn composthoop verdwenen. Zeker met 3 jonge kinderen in huis maakte ik me zorgen over eventuele gifresten in de compost. Navraag bij lesgevers van VLACO leerde dat al die giftige stoffen tijdens het composteringsproces worden omgezet of ontbonden in niet-schadelijke onderdelen. In een goed werkend vat of bak kan het dus geen kwaad om (onderdelen van) giftige planten toe te voegen aan het composteringsproces. Men kan dan ook zonder gevaar de geoogste compost in de moestuin gebruiken.”

Ziezo, een snel en duidelijk antwoord van de IVAGO! Met dank aan Ilse.Gasbrander voor onkruid

Author: Antoon Jaminé
10 4th, 2006

Vorige week heb ik een gasbrander gekocht om het onkruid op de oprit en aan de straatkant op een biologisch verantwoorde manier te bestrijden.
Het werd een handmodel van ‘Campingaz’, een betrouwbaar merk waar altijd navullingen voor beschikbaar zijn.
De echte tuinmodellen hebben een lange steel zodat te tijdens het branden rechtop kunt blijven staan, maar ze hebben ook een bredere gasmond en die kun je zeker met de steel eraan niet zo nauwkeurig richten.

Ik ben vorig weekend reeds met de gasbrander aan de slag geweest en de resultaten zien er veelbelovend uit! Vandaag is het onkruid dat ik schroeide verdord en aan het afsterven. De behandeling na een paar weken nog eens herhalen zodat het wortelgestel verzwakt en uiteindelijk ook zal afsterven.

Dus gedaan met het onkruid op de knieën manueel te verwijderen!