Archive for September, 2007

09 18th, 2007

Toen Antoon, de webeditor van “Tuin aanleggen” me vroeg om iets neer te pennen over mijn vijverervaring heb ik echt lang getwijfeld of ik er zou op ingaan. Geen valse bescheidenheid, ik weet één en ander over vijvers, maar ik durf mezelf helemaal geen specialist te noemen, laat staan dat ik een ‘freak’ ben.

Met vallen en opstaan, en altijd met bescheiden middelen heb ik met succes enkele vijvertjes aangelegd. Ik wil deze ervaringen zeker met jullie delen, maar onthoud: mijn tips zullen niet bestemd zijn voor de koi-fanaten, voor zij die ten koste van alles zo vlug mogelijk een “topvijver” willen hebben.

Ikzelf heb altijd 2 grote doelstellingen nagestreefd:
- kristalhelder water zonder gebruik van scheikundige additieven
- minimale vissterfte en spontane maximale voortplanting

Vijver-1

Het is perfect mogelijk om op enkele maanden tijd een vijver te hebben die je de typische rust van klaterend water geeft, met kleurrijke vissen en veel groen. Hiervoor hoef je echt geen onmogelijke graafwerken te doen, complexe filtersystemen te installeren en diep in je portemonnee te tasten. Begrijp me niet verkeerd: ik heb niets tegen collega-vijveraars die het iets fanatieker aanpakken dan ikzelf, en meer professionele methodes toepassen. Het is allemaal een kwestie van keuzes. (“Kies en bemin je keuze” is nog steeds één van mijn lijfspreuken)

De komende weken neem ik je mee in
- de aanleg van de vijver (plaats, grondplan, materiaal, …)
- keuze van vissen
- voeding van vissen
- onderhoud van de vijver, ziektebestrijding
- vijverplanten
- …
- (forum voor al jouw vragen)

Tot slot nog een filosofische beschouwing :
(vooraf mijn excuses als ik de wetenschap te veel geweld aan doe, maar een goed verstaander begrijpt zeker waar ik naartoe wil …)
Vandaag zijn we “homo sapiens”, maar ooit waren we eencelligen, daarna leefden we in het water, en pas het laatste deel van onze evolutie kwamen we aan land om te worden wat we vandaag zijn. Het overgrote deel van ons DNA bestaat uit materiaal dat ons herinnert aan onze “waterperiode”.
Aan de rand van een vijvertje, met een blik op de visjes, komen er ongewild in onze hersenen morfinederivaten (endorfines) vrij, die aan de basis liggen van een typisch zalig en rustgevend gevoel. Denk daar maar eens over na…

Tot binnenkort, met mijn ervaringen bij de aanleg van een eenvoudige vijver.
Dirck Bogaert



Vijver ontwerpen

Author: Antoon Jaminé
09 12th, 2007

De voorbije twee jaar heb ik niet alleen over het ontwerp en het aanplanten van onze eigen tuin gehad, maar ook over specifieke planten, vogels, vlinders, milieu, tuinboeken, tuingereedschap, snoeien enz.

In ‘Tuin Aanleggen’ is de vijver nog niet aan bod gekomen om de eenvoudige reden dat ik er geen heb en er ook weinig kan over vertellen. Om vijvers ook hier te belichten ga ik een beroep doen op onze vroegere gebuur en vriend Dirck Bogaert. Hij zal het hier geregeld hebben over het ontwerp en de aanleg van de vijver, het onderhoud, keuze van vissen, enz. Hij heeft naar mijn bescheiden mening een paar heel mooie vijvers aangelegd die er goed uitzien èn geïntegreerd zijn in het tuinontwerp.

Wellicht wordt dit ook voor mij een ontdekkingsreis. Mijn echtgenote Hilde wil ook een vijver in onze tuin integreren, maar ik heb de boot altijd af gehouden (pun intended) wegens nu geen tijd, geen kennis… Wie weet komt het er toch nog van;-)

De eerste post van Dirck volgt binnen een paar dagen.



Bestrijding Engerlingen

Author: Antoon Jaminé
09 5th, 2007

Vorige herfst was ons gazon erg aangetast door engerlingen, de larven van de junikever. Die smerige beestjes vreten de wortels van het gras op, waardoor het gazon verzwakt en op de ergst aangetaste plaatsen het gras zelfs afsterft. Merels op hun beurt herkennen die plekken en ‘ploegen’ die om op zoek naar lekkere beestjes.

Enfin na veel werk: harken, effenen en opnieuw inzaaien ziet het grasperk er weer oké uit, maar ik wou toch van die engerlingen af. Een drastische methode is gif strooien, maar dat zou schadelijk zijn voor de vogels in onze tuin; dus dat is geen optie.
Na een speurtocht op het internet vond ik een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel bij de firma Hellingman.

Hellingman copy

Het gaat om kleine aaltjes, nematoden, die men met een gieter over het gazon euh, uitgiet. Ik bestelde een dosis voor 500 vierkante meter (250 miljoen nematoden!), dan kon ik meteen ook de borders behandelen. De aaltjes werden met de post opgestuurd, keurig verpakt in noppenfolie met een ‘icepack’ zodat de beestjes koel bleven. De dosis kan men immers een twee weken in de koelkast bewaren. Mijn huisgenoten waren een beetje wantrouwig over het feit dat er 250 miljoen ‘wormen’ in de ijskast zaten ;-)

Vorig weekend ben ik met de gieter in de weer geweest. Nadien het gras en de bordes goed nat gehouden want de beestje gedijen best in een vochtige omgeving. Hellingman beschrijft het als volgt:
Nadat de nematoden zijn uitgezet, gaan ze actief op zoek naar keverlarven die aanwezig zijn in de wortelzone. De nematoden dringen deze larven door natuurlijke lichaamsopeningen of rechtstreeks via de lichaamswand binnen. Eens in de larve binnengedrongen komen bacteriën vrij die in symbiose leven met de nematoden. Deze bacteriën zetten gastheerweefsel om in producten die makkelijk door de nematoden op te nemen zijn. De nematoden vermenigvuldigen zich in de engerling en wanneer die ontbindt, verspreidt zich een nieuwe generatie nuttige nematoden die op zoek gaan naar nieuwe engerlingen. Geïnfecteerde keverlarven of engerlingen verkleuren van wit-beige naar rood-bruin en het insect verslijmt waardoor het vaak moeilijk terug te vinden is. De eerste engerlingen kunnen na twee tot vier dagen reeds gedood worden.
Voor een goede werking is het belangrijk dat de vochtigheid van de bodem hoog is en dat de bodemtemperatuur niet daalt onder de 12°C gedurende vier weken na de behandeling.

Mijn goede gebuur Koen had meteen dezelfde dosis meebesteld, zodat we het probleem gezamenlijk kunnen aanpakken. Ik ben echt benieuwd of het zal werken. Goedkoop is het niet: de dosis die ik bestelde (voor 500 m2) kost verzendingskosten inclusief 103 euro. We zullen volgend jaar begin juni weten of de aaltjes hun werk hebben gedaan. I’ll keep you posted!