Archive for June, 2006

Milieuvriendelijke onkruidverdelging

Author: Antoon Jaminé
06 29th, 2006

Via een Google-link op deze blog kwam ik een originele en milieuvriendelijke manier van onkruidbestrijding op het spoor.
De Nederlandse firma ‘Front 2 Front‘ biedt de ‘Wave’ onkruidbestrijding aan op verharde en half verharde ondergrond.
De WAVE, een kleine tractor, met watertank en een aantal spuitmonden, spuit bijna kokend water op het onkruid.

Het water werkt diep in de plant door, met als gevolg dat het bovengrondse deel en de wortelhals afsterven.
Na één of enkele behandelingen gaat het onkruid dood. Het resultaat wordt, net als bij alle andere niet-chemische technieken, sterk beïnvloed door de kwaliteit van de verharding. Op vlakke verhardingen met smalle voegen is gemakkelijker een schoon resultaat te behalen dan op oude en verzakte verhardingen.Op een normale verharde ondergrond, klinkers bijvoorbeeld, volstaan 2 à 3 behandelingen per jaar.
De techniek is sensorgestuurd, waardoor alleen daar waar onkruid staat gespoten wordt. Er wordt geen heet water en daarmee dus geen energie verspild.

Ik ga deze techniek ook bij ons proberen, wij hebben een vrij grote oprit en rondom de woning ligt een smalle strook grijze klinkers. Heeft iemand ervaring met deze manier van onkruidvernietiging? Let me know



Moet er nog zand zijn?

Author: Antoon Jaminé
06 23rd, 2006

Het uitgraven van de petanquebaan en de kuidentuin heeft een berg aarde opgeleverd, hoe geraken we daar vanaf? Bij verschillende buren kon ik reeds ettelijke kruiwagens zand kwijt. Maar er bleef nog een dikke 6 kubieke meter achter de kruidentuin liggen.

Mijn schoonbroer Luc kon wel wat zand gebruiken om zijn tuin op te hogen en vorige zondag hebben we een flink pak weggevoerd, ik schat zo’n 3 kubieke meter. Met een aanhangwagen zijn we driemaal heen en weer naar Belsele gereden. Een goede conditietraining: kruiwagens vullen, lossen op de aanhangwagen, aarde ter plaatse weer uit de aanhangwagen scheppen.
Het saldo van de aarde halen we een van de volgende weekends weg, dan zijn de grondwerken gedaan, voor dit jaar althans…



Petanquebaan is klaar

Author: Antoon Jaminé
06 20th, 2006

Vorige week donderdag lag er plotsklaps 6 ton dolomiet op onze oprit. Na lang wachten, ongeveer 6 weken, had de firma Bouwmaterialen De Witte dan toch geleverd na een aantal loze beloftes.

Dezelfde avond hebben we het worteldoek nog aangebracht en verankerd, niet gemakkelijk want er was nogal veel wind en de lange doeken hadden werkelijk zin om te gaan vliegen.

In het weekend heb ik dan de baan opgevuld en 85 kruiwagens dolomiet versast… De baan egaal leggen deed ik met een lange lat van bijna 3 meter en een waterpas en het resultaat mag gezien zijn, al zeg ik het zelf. De baan hoeft niet helemaal pas te liggen, dat zou het petanquespel wat saai maken, een kleine helling maakt het spel technisch moeilijker en het vloeken luider ;-)

Volgende week woensdag (bij goed weer) wordt de baan officieel ingespeeld, een fotoverslag volgt



Hagen scheren

Author: Antoon Jaminé
06 17th, 2006

14 dagen terug heb ik onze leylandiihaag geschoren, een hele klus. We hebben ongeveer 120 m haag…
Sommige sites raden aan om te wachten met het scheren tot eind juni; ik snoei liefst eind mei omdat de haag dan nog niet zo fors gegroeid is, dus minder werk. Eind augustus moet de haag toch nog eens gesnoeid worden.

Een bijkomend voordeel van vroeg te snoeien: in juni ontwikkelt de leylandii sterkere scheuten waardoor de haag voller en frisser oogt.



Wat is onkruid?

Author: Antoon Jaminé
06 16th, 2006

Met het warme weer van de laatste tijd en ‘af en toe’ een malse regenbui, steekt het onkruid weer de kop op. Maar wat is nu de definitie van onkruid? Volgens mij, planten die ergens staan waar ze niet thuishoren. Zeer hardnekkige ‘onkruiden’ in onze vorige tuin waren citroenmelisse (melissa officinalis), grote maagdenpalm (vinca major) en bereklauw (Heracleum spondylium L.). Niet weg te krijgen. Tenzij je natuurlijk een deel van de border omspit en alles eruit gooit, met grote struiken is dat natuurlijk geen optie. Citroenmelisse en maagdenpalm maken lange wortelstokken die gemakkelijk afbreken zodat er dikwijls een stuk in de grond blijft steken.

We hadden bij bereklauw eenmaal de fout gemaakt om de plant in het zaad te laten komen… Gevolg: het jaar daarop tientallen bereklauwen verspeid in de tuin, zelfs in het gazon…
Dus even uitkijken wat je precies aanplant in je tuin, het kan je veel werk besparen.



Vogels nesten

Author: Antoon Jaminé
06 13th, 2006

In de herfst vorig jaar hingen we een nestkastje voor mezen in onze tuin, niet ver van de voederplaats voor de vogels. Tijdens de winter gingen pimpelmezen al eens een kijkje nemen binnen en deze lente hebben ze er ook in genest!

De jongen zijn echte vreetmachines, gedurende een kleine 4 weken vlogen de ouders constant af en aan met voedsel, een echte slavenarbeid!

Nu de jongen uitgevlogen zijn hebben we de nestkast van de boom gehaald en kunnen we het nestje van dichtbij bekijken.

Na een grondige schoonmaakbeurt zullen we het nestkastje terug ophangen.

We hebben trouwens nog nesten in onze hagen, mussen en merels.
Nu onze tuin stilaan wat meer aangekleed is, zullen we wel meer vogels kunnen observeren.



Cacaodoppen

Author: Antoon Jaminé
06 7th, 2006

Een maand geleden schreef ik onder de post ‘Tuinonderhoud’ over de cacaodoppen die we als mulchlaag tussen onze lavendelstruikjes aangebracht hadden om het onkruid terug te dringen.

Het meeste onkruid is idd weggebleven, hoewel er natuurlijk langs de straatkant (waar een strook gras van ongeveer 2,5 m tussen de straat en de haag zit) altijd wel wat gras durft oprukken. Wellicht moeten we volgend jaar na de snoei van de lavendel, nog een extra laag cacaodoppen onder de haag gooien.

Er zit echter tussen de haag en onze lavendelstruikjes een bijzonder hardnekkig klimplant ‘Lathyrus linifolius (Reichard) Basseler’ of Knollathyrus die zich van de mulchlaag niets aantrekt, of misschien moet de laag dikker worden aangebracht…

Lathyrus is erg moeilijk te verwijderen de plant heeft het lange wortelstokken die na een paar centimeter afbreken, je kunt de plant dus nooit letterlijk met wortel en al uitroeien! Merkwaardig genoeg weet de “Flora van de lage landen” van Jan Marijnissen (met dit boek kon ik de plant ook determineren) te vermelden dat het hier om een zeldzame plant gaat die de laatste jaren sterk is teruggedrongen. Dus botanisten ten lande: kom ze maar halen die zeldzame plantjes, maar dan liefst allemaal!

Nee serieus, als iemand hier een remedie tegen weet, let me know.



Petanquebaan uitgegraven

Author: Antoon Jaminé
06 1st, 2006

Vorige week zaterdag, het bleef gelukkig droog, is de pentanquebaan uitgegraven; een zwaar werk dat gelukkig verlicht werd door vele helpende handen! Kort na de middag was de klus geklaard. De volledige oppervlakte is 10 cm diep uitgegraven, er was ook nog tijd om het begin en het einde van de baan te stutten met een stevige balk.

Hier is een kort overzicht van de werkzaamheden en het werkvolk te zien, met dank aan Dirk en zijn spiksplinternieuw fototoestel!

Het vullen met dolomiet zal voor binnen een paar weken zijn…
De worteldoek hebben we nog niet aangebracht, er was zaterdag teveel wind. Ik zou niet graag de worteldoeken aan de spits van de kerktoren zien wapperen…