Archive for July, 2006

Voortuintjes

Author: Antoon Jaminé
07 30th, 2006

Een voortuin is meestal moeilijk om aan te leggen, op een beperkte oppervlakte een evenwichtig ontwerp maken dat er niet benepen, kneuterig of overvol uitziet. Later geef ik wat meer voorbeelden van hoe het wel kan maar eerst een paar ‘funky’ voortuintjes… Enjoy!



Waterlelie

Author: Antoon Jaminé
07 25th, 2006

Afgelopen weekend kon je de bloeiende “Victoria Amazonica” (voorheen “Victoria Regia”) gaan bewonderen in de tropische kas van de Gentse plantentuin. Altijd een bezoekje waard trouwens. Alle lof voor onze gids “Jean” die met vuur & passie ons nog paar interessante weetjes over waterplanten mee gaf.
De bladeren van een Victoria kunnen wel 2 meter in doorsnede worden. Kenmerkend zijn de met lucht gevulde nerven en de hoge opstaande randen. De Victoria is een nachtbloeier. Elke bloem bloeit slechts twee nachten achtereen; de eerste nacht wit en de tweede nacht roze. Na de tweede nacht sluit de bloem en verdwijnt onder water, waar de zaden rijpen. Elke plant kan meerdere bloemen produceren, maar deze bloeien nooit tegelijkertijd.

Voor diegene die er niet konden bij zijn: een paar foto’s van de Victoria Amazonica.

Op de terugweg kregen we nog van een Bangladese (zeg je dat zo?) nachtwinkel uitbater een ander interessant nieuwtje: volgens de gebruiken in Bangladesh brengt het zien van zo’n bloeiende waterlelie geluk (waarschijnlijk om dat ie inderdaad maar 2 nachten bloeit).

Weet je? Ik voel me inderdaad gelukkiger sinds zondagavond ;-)



Boomchirurgen

Author: Antoon Jaminé
07 25th, 2006

We beseften dat we snel iets aan het inscheuren van de catalpa moesten doen, vorige week tijdens een onweer kon je hem horen kraken en nadien bleek dat hij nog iets verder gescheurd was. Afbinden met tape en touwen volstond niet.

Ik vroeg verschillende mensen om raad en merkwaardig genoeg kreeg ik van Dirk en Uvacrispa op het forum van Tuinadvies hetzelfde antwoord: een gat boren dwars door de stam en met een draadstang en moeren de barst dichttrekken. Dit hebben we dan gisteren ook gedaan.
We kochten twee stalen plaatjes, twee draadstangen in inoxstaal met bijpassende moeren en een heel lange houtboor.

Het voelde wel raar aan om twee gaten dwars door de stam van de boom te boren. Nadat de draadstangen in beide gaten waren geplaatst, konden we (na wat gepruts) de beide plaatjes bevestigen.

Vervolgens de moeren erop en dan aanvijzen, op die manier konden we de stam bijna helemaal dichttrekken. De stalen plaatjes aan weerskanten houden de stam stevig dicht en de barst is ei zo na verdwenen. Het is een drastische remedie, een beetje een vreemd zicht maar we hopen dat het helpt.

Volgend voorjaar nemen we dan wat takken weg zodat de boom smaller wordt en minder wind vangt.



Heet en droog

Author: Antoon Jaminé
07 20th, 2006

Gisteren was het tot nu toe de warmste dag van het jaar in de warmste maand juli ooit. Voor de recent aangeplante borders en bomen zijn het barre tijden. De gazon kleurt stilaan bruin. Onze regenwaterput van 10 000 liter is sinds vorige week leeg. Dus zijn we aangewezen op sproeien met stadwater, we proberen daar spaarzaam mee om te springen en geven alleen water aan de planten die het echt nodig hebben: onze bomen en struiken.

De hydrangea’s hangen er tegen de avond maar slap bij en vooral onze linde krijgt het moeilijk, hij is pas in november vorig jaar aangeplant en heeft al heel wat bladeren verloren.
Het heeft hier de laatste vier weken nauwelijks geregend hopelijk komen er met de voorspelde warmte onweders wat buien.



Catalpa gescheurd

Author: Antoon Jaminé
07 17th, 2006

Zaterdag toen ik bezig was met onze klimophaag te scheren, zag ik dat de catalpa was gescheurd. Vanaf de plaats waar ie was geënd loopt een scheur van zo’n 40 cm tot in de stam. Dat ziet er niet goed uit.

Catalpa-scheur

Er was al een kleine holte op de plaats van de enting, blijkbaar een zwakke plaats. De voorbije dagen was er weer veel wind en de boom heeft een vrij grote kruin met heel grote bladeren die veel wind vangen…
We hebben de stam net onder de entplaats ingetaped en daarna strak met touw omwikkeld, zodat hopelijk de stam niet verder zal inscheuren.

Gisteren heb ik dan ook de mensen van Boomverzorging gecontacteerd om te kijken wat er nu verder moet gebeuren en of de boom nog kan worden gered :-(



Catalpa in bloei

Author: Antoon Jaminé
07 10th, 2006

Onze catalpa “Catalpa bignonioides” staat volop in bloei. Hij is dit jaar enorm gegroeid, hij maakte oorspronkelijk deel uit van vier in een bol gesnoeide bomen. Drie hebben de snoei of de droge zomer van een paar jaar geleden niet overleefd. Dit exemplaar is ondertussen 6 meter hoog en 4 meer breed

catalpa-in-bloei

De variëteit “bignonioides” is de snelste groeier, heeft grote donkergroene bladeren en is ook de uitbundigste bloeier. Een massa trompetvormige bloemen, vandaar de Nederlandse naam “trompetboom”, verspreiden s’avonds een bedwelmende geur.

catalpa-bloesem

Ik schrijf dit blogje trouwens onder onze catalpa op een zwoele zomeravond.



Petanquebaan ingespeeld

Author: Antoon Jaminé
07 7th, 2006

Woensdag is onze nieuwe petanquebaan ingespeeld, vorige week was het generale repetitie. Goed weer, veel volk en veel sfeer.

De baan zelf ligt nog wat zacht, de verliezers moesten de putten uit de baan harken, maar met wat regen en het heen en weer geloop van Mark en Geert zal het oppervlak wel wat harder worden…
Meer foto’s zijn hier te vinden



Gardena zwenksproeier

Author: Antoon Jaminé
07 4th, 2006

Door het erg warme weer van de laatste dagen had onze tuin dringend behoefte aan water. Vooral de borders, waar nog vrij jonge en kleine planten staan, hadden te lijden van de droogte. Nu had ik de voorbije weken al gesproeid met de tuinslang maar om op een gelijkmatige manier de borders op te frissen was ik toch algauw een uur à anderhalf uur aan de slag.

zwenksproeier

Het voorbije weekend kocht ik dan ook een zwenksproeier van Gardena. De oppervlakte die wordt bestreken kan je traploos instellen, erg handig. Nu laat ik de sproeier een half uurtje zijn ding doen en dan verplaats ik hem naar een ander deel van de border. De tuinslang zelf is aangesloten door een pomp op onze regenput, zodat er geen drinkwater wordt verspild en onze waterfactuur binnen de perken blijft.
Met de druk die de elektrische pomp produceert, ongeveer 3 bar, kan de zwenksproeier een een oppervlakte van 60 m2 water geven.