Archive for December, 2007

Wintergroene voortuin

Author: Antoon Jaminé
12 16th, 2007

De voortuin is een beetje een visitekaarje van de bewoners van de woning. (De brievenbus is meestal ook een goede indicatie ;-) )
Een mooi aangelegde voortuin is een verwelkoming voor je bezoekers, meestal kijk je er zelf naar vanuit de living of keuken.
Het komt erop aan om de beschikbare, meestal beperkte, ruimte optimaal te benutten. Kijk naar de oriëntering, zon-schaduw, al dan niet beschut ect. Kies een kleurenpalet uit dat past bij de kleur van de gevel en een structuur die past bij de stijl van de woning en de afsluiting aan de straatkant.

Net zoals iedere tuin moet de voortuin ook in elk seizoen iets te bieden hebben. En daar wringt dikwijls het schoentje. Een voortuin met veel vaste planten zal er in de winter erg kaal uitzien. Een overdaad van wintergroene planten, coniferen en buxus, maakt de voortuin statisch en saai. Het is niet makkelijk om hier een evenwicht te vinden.

Een saaie oprit kan met een paar groenblijvende struiken in een kuip of sierpot worden opgefleurd.
Volgende keer een paar voorbeelden en een lijstje met interessante groenblijvende planten.



Vogelsilhouet

Author: Antoon Jaminé
12 7th, 2007

Vorige week toen de laaghangende zon in onze woonkamer scheen zagen we dat een vogel, waarschijnlijk een duif, tegen de venster gevlogen was.
Een mooi vogelsihouet was op het raam te zien, de vogel moet er met grote kracht zijn tegengevlogen.

Gelukkig zonder erg want van de vogel zelf was zelfs geen pluimpje terug te vingen.
De achterzijde van onze living is één grote glaspartij die uitzicht geeft op de tuin, het is niet de eerste keer dat een vogel daartegen vliegt. Misschien moeten we een paar vogelsilhouetten op de venster aanbrengen om botsingen te voorkomen.

merlinsilhouet



Vivara vogelvoeder

Author: Antoon Jaminé
12 3rd, 2007

Nu de winter met rasse schreden nadert, de temperaturen zijn nog wel niet winters, duiken in de supermarkten en tuincentra voedselpakketten voor vogels op. Het is een echte industrie geworden: vetbollen, zadenmengels, pindanoten ect.

De grootste speler op deze markt is Vivara, natuurbeschermingsproducten. Ik heb de catalogus hier voor mij liggen en ze hebben een onwaarschijnlijk aanbod, niet alleen voor vogels, maar ook voor egels, eekhoors en vlinders.
Alleen al voor de vogeltjes: 11 soorten zadenmengsels, levend (!) voer in de vorm van meelwormen en regenwormen (wie wat regenwormen wil mag er wat bij mij komen halen, het gazon zit er vol van), 14 soorten vetbollen (op z’n Hollands: pindacakes!), 13 verschillende voedersilo’s en 8 soorten voederhuisjes. Nou moe, voor mij niet gelaten hoor.

Allemaal mooie dingen om onze arme gevederde vriendjes de winter door te helpen of zoals Vivara het liefst heeft: het hele jaar door! Dat verhoogt de omzet natuurlijk. In de catalogus wordt ook herhaaldelijk benadrukt dat men best het hele jaar door voedert, ik citeer uit het voorwoord van directeur Jan Thomassen:” Door veranderingen in het klimaat is het gewenst vogels het hele jaar door bij te voeren. Het broedseizoen en daarna de rui kosten veel energie, terwijl het natuurlijk aanbod van zaden onvoldoende is. Ook het grootbrengen van jongen wordt bemoeilijkt omdat de insectenpiek eerder valt. Door bij te voeren kunnen de oudervogels overschakelen op zaden, zodat er genoeg insecten overblijven om de jongen groot te brengen.”

Dit is een stelling waar Vogebescherming Vlaanderen het niet mee eens is, zie het postje ‘Vogels voederen’ van maart eerder dit jaar. Vogelbescherming Vlaanderen geeft als advies enkel in de wintermaanden te voeren. Vetbollen in de lente zijn uit den boze omdat de maag van de jongen vet en zaden slecht verteren, zij hebben behoefte aan insecten.

In de brochure zijn tal van tips te vinden over diervriendelijke planten, schema’s en plannetjes om je tuin milieu -en diervriendelijk aan te leggen. Dus op dat gebied geen klachten, enkel spijtig van de foute info over vogels voederen.