Archive for February, 2008

Tuinaanleg: oriëntatie deel 1

Author: Antoon Jaminé
02 22nd, 2008

Nu de krokussen en de paasbloemen de kop opsteken, begint het te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan. Ruim vroeg natuurlijk, maar als je grote veranderingen in je tuin plant of zelfs een spiksplinternieuwe tuin wilt aanleggen, dan is het nu het geschikte moment om daarover na te denken en een aantal zaken op papier te zetten.

Dus de volgende weken niet alleen een beetje theorie over tuinaanleg, maar ook een heleboel praktische tips.

Een tuin succesvol ontwerpen gaat verder dan de tuin vorm te geven door borders, verharding, paden en planten. Zoals ik vroeger reeds schreef: de tuin is geen statisch, maar een dynamisch gegeven. Het element tijd speelt een erg belangrijke rol in het tuingebeuren, niet alleen op korte termijn (de seizoenen), maar ook over een langere periode.

Duurzaamheid (oké, een modewoord) is de sleutel tot succesvol tuinieren. Om dit te bereiken is het goed om weten hoe je tuin georiënteerd is. Deze kennis zal bepalen hoe je je tuin aanlegt, welke planten waar goed gaan gedijen. Een ervaren tuinier zal het gamma van mogelijkheden en beperkingen die door grondsoort en oriëntatie worden bepaald begrijpen en ernaar handelen. Een ‘maagdelijke’ tuinier zal door onwetendheid trachten planten te forceren door ze te laten groeien op plaatsen die daar totaal ongeschikt voor zijn.
Het is veel makkelijker je te schikken naar de natuurlijkheid van de tuin dan constant het gevecht aan te gaan tegen de elementen die niet meewillen.

Volgende keer meer.



02 15th, 2008

k ga het verder hebben over de wintergroene voortuin, vooraleer de winter voorbij is.

Er zijn ook heel wat wintergroene vaste planten die een plaats in je voortuin verdienen.

Een hele fraaie vaste plant die in de winter bloeit is de helleborus. Ik heb er vorig jaar een aantal in mijn borders geplant en ze bloeien prachtig nu. Er zijn heel veel soorten in verschillende kleuren en formaten. De beste informatie over deze wonderlijke planten kan je bij Helleborus.be vinden. Nog een tip: helleborussen in een tuincenter zijn vrij duur, prijzen van € 10 – €15 zijn normaal voor wat grotere planten, kijk eens rond bij vrienden en geburen of op het web, eenmaal de planten goed zijn aangeslagen, zaaien ze vrij makkelijk uit. Ze kan ze ook zelf zaaien, zie de post hierover die ik vorig jaar schreef.

Hier een helleborus orientalis uit onze tuin.

helleborus-tuin

Digitalis, een tweejaarlijkse plant blijft tijdens de winter voor het grootste deel groen, onderaan durven er wel wat bladeren bruin worden. De digitalisrozetten geven aan de voortuin een frisse toets, in mei verrijst dan uit het midden van de blaadjes een ferme stengel waaraan de bloemklokjes zullen hangen. Let wel als je digitalis in het zaad laat komen, zul je een massa kleine plantjes hebben, die je bijna als onkruid zal moeten verwijderen.

Sommige euphorbia’s blijven ook wintergroen, een mooi voorbeeld is de Euphorbia characias ssp. wulfenii. De groen-gele bloemen verkleuren in het najaar roestbruin, ook de bladeren krijgen die fraaie kleur die tijdens de winter behouden blijft.

Wintergroene varens verdragen over het algemeen droogte en schaduw beter dan andere soorten. Na de winter kan het oude blad het best worden weggeknipt, dan komen er in de lente weer mooie frisse bladeren te voorschijn. Zeer goede soorten zijn o.a. schubvaren (asplenium ceterach), steenbreekvaren (asplenium trichomanes), blechnum, cyrtomium fortunei.
asplenium_ceterach

asplenium ceterach



Tel je tuinvogels

Author: Antoon Jaminé
02 1st, 2008

Op 2 en 3 februari organiseert Natuurpunt het jaarlijkse telweekend. Hoe je moet tellen en het telformulier zelf is op de site van Natuurpunt te vinden.
Door de jaarlijkse telling kan Natuurpunt het vogelbestand in kaart brengen en vaststellen welke soorten erop vooruit- of achteruitgaan. Vorig jaar werd er in 7288 tuinen geteld, de top vijf van de meest voorkomende vogels:
huismus, koolmees, merel, Turkse tortel en vink.

Door vogels te voederen krijg je meer vogels in je tuin. Waarom voederen? Zuiver biologisch gezien hoef je vogels niet bij te voederen. Toch zijn er een aantal redenen waarom Natuurpunt adviseert om tuinvogels in barre tijden te voeren. Allereerst verteren vogels bij strenge vorst snel hun vetreserves om hun hoge lichaamstemperatuur van zo’n 40° te behouden. Een winterkoninkje kan in een koude winternacht wel 10% van zijn lichaamsgewicht verliezen! De dagen zijn ook kort, waardoor er weinig tijd is om voedsel te zoeken.

Vogels voederen

Bovendien is het natuurlijke voedselaanbod van vogels de voorbije decennia sterk afgenomen door verstedelijking, industrialisering en intensivering van de landbouw. Allemaal redenen om het de vogels iets makkelijker te maken. Daar komt bij dat het een bijzonder leuke manier is om je tuinvogels beter te bekijken.

In de winter is water even belangrijk als voldoende voedsel. Wanneer het gesneeuwd heeft, is het niet nodig voor water te zorgen. De vogels komen dan aan vocht door in de sneeuw te pikken. Bij vorst zet je best een bakje met water buiten (nooit zout in het water doen).

Doen dus!