Archive for November, 2005
Houtmijt
Author: Antoon JaminéNu we een open haard hebben, moeten we natuurlijk ook een vooraadje hout aanleggen. Maar waar? En hoe kunnen we de houtmijt beschutten? Je kunt natuurlijk de houtblokken gewoonweg op elkaar stapelen en ze afdekken met…, plastic, golfplaten. Een niet zo fraaie oplossing. Vorige maand hebben we op verschillende locaties in de tuin getracht de toekomstige houtmijt vorm te geven met een paar balken.
De geschiktste plaats is naast ons tuinhuis, als je een kotje erbij zet doe je dat best naast een bestaand kotje, dat valt minder op… We ontwierpen een constructie met halve houten balkjes als dak en een aantal ronde palen (die we recupereerden van de ‘paalconstructies’ die we verwijderden) als ‘wanden’. Die houdt de houtmijt wat luchtig, terwijl je er toch een flinke voorraad hout in kwijt kunt.
Ik weet het, een architectonisch meesterwerk is dit niet, maarrr: we gaan het geheel laten overgroeien door een bruidsluier, een van de snelstgroeiende klimmers die er zijn. Dan vangen we twee vliegen in één klap, de houtmijt zal letterlijk verdwenen zijn en we hebben een functionele structuur om een mooie bruidsluier tegen te laten groeien.
Bomen besteld
Author: Antoon JaminéVorige week zaterdag hebben we onze bomen (boompjes) uitgekozen en besteld bij Tuinplantencentrum Philip Bauwens in Evergem. Ze worden 14 november bij ons geleverd. Zoals reeds gezegd gaat het om een ‘Tilia platyphyllos’ of zomerlinde en een ‘Accer Campestre Elswijck’, een Esdoorn. Het Tuincentrum heeft een enorme oppervlakte en ze hebben een heel grote keuze, ook binnen de variëteit. Zo konden we bij de linde kiezen uit een bosje lindebomen, wat de keuze er niet gemakkelijker op maakte…
Daar we de bomen thuis laten bezorgen (we hebben overwogen om ze met een bestelwagen zelf te transporteren, maar met tamelijk grote bomen is dat een heel gedoe en de kans op beschadiging is reëel) hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om nog een paar planten mee te laten brengen: ‘Prunus Amanogawa’ een Japanse sierkerselaar met een rank silhouet die een meter of 10 hoog wordt.
Verder een ‘Aralia Elata’, de Nederlandse naam is duivelswandelstok.
Deze heester met decoratieve bladeren die tot 80 cm groot worden en bloemen in pluimvorm staat vol met scherpe doornen. De Aralia wordt 5 meter hoog en is een heel opvallende solitair. De bladeren verkleuren in de herfst prachtig rood en na de bloei komen er talrijke zwarte bessen die veel vogels lokken. Uit de wortels komen nieuwe stammen ophoog waardoor de boom soms moeilijk in bedwang te houden is.