Archive for April, 2007
Lange hete lente
Author: Antoon JaminéDit is weerkundig gezien de raarste maand april ooit.
In het weekend van 1 april plantte ik een paar bessenstruiken en zaaide ik een stuk gazon. Sindsdien heeft het niet meer geregend. Er was nochtans regen beloofd in het weekend van 1 april, vandaar dat ik toen gras zaaide. Maar geen regen dus…
Dan maar sproeien, we hebben toch een regenwaterput van 10 000 liter; dat hebben we tot nu toe gedaan 2 à 3 maal per week. We hopen dat onze regenwaterput het ‘vol’ houdt tot volgende week dinsdag, dan is regen voorspeld.
Ondertussen is het de voorbije maand niet alleen droog geweest maar ook onnatuurlijk warm, hoogzomerse temperaturen van 28 – 29 graden. Dat heeft ook zo zijn voordelen, altijd mooi weer, minder stookkosten, ’s avonds een terrasje doen, …
Een stel rare bietenkwieten heeft zelfs een site gemaakt: ‘Leve de opwarming‘, waar allerhande tips staan om de aarde verder op te warmen: meer elektriciteit verbruiken, meer met de auto rijden, stop met recycleren… Om aldus actief mee te werken aan de opwarming van de aarde. Misschien is dit allemaal ironisch bedoeld? Indien niet, om het met de wijze woorden van keizer Augustus te zeggen: debilitas extremis.
Japanse Azalea
Author: Antoon JaminéVan onze sympathieke buurvrouw Maria kregen we een paar weken geleden een prachtige azalea cadeau, het exemplaar in haar voortuin was te groot geworden. We konden hem nog net verplanten met een grote kluit aarde eraan vooraleer ie begon te bloeien.
Het is een Japanse azalea of Rhododendron japonica, want in feite zijn azalea’s ook rhododendrons.
Tuinazalea’s hebben een beetje een oudbolllig imago gekregen, helemaal ten onrechte vind ik. In april – mei geven ze een explosie van kleur in de tuin, daar de Japanse azalea vrij kleine blaadjes heeft lijkt het wel alsof de ganse struik met bloemen bedenkt is. Azalea’s vragen een wat zure grond die goed doorlaatbaar is, maar toch vochtig blijft. Na de bloei wat traagwerkende mest geven, niet te veel want de plant heeft vrij oppervlakkige wortels met dezelfde oppervlakte als de takken.
Verder is aan deze traaggroeiende heester weinig of geen onderhoud, indien snoeien nodig blijkt, dan liefst na de bloei.
De uitgedroogde bloemen verwijderen zal de groei van nieuwe scheuten bevorderen, maar de ervarig heeft me geleerd dat dit een prutswerkje is…
Let op: niet alle azalea’s zijn winterhard, dus best even vragen aan de kweker.
Fatale vlucht
Author: Antoon JaminéEen paar dagen geleden vloog een merel zich te pletter tegen een van de ramen acheraan ons huis. Het wijfje was waarschijnlijk op slag dood, ze lag onder een akelige plek op het raam. De achterzijde van onze woning is één grote glaspartij die zicht geeft op de tuin, het is de eerste keer dat we hier zo iets meemaken.
Mijn ouders hadden ook een heel groot raam aan de zuidkant van hun woning en daar knalden regelmatig zwaluwen tegen (toen waren er nog zwaluwen…) uiteindelijk hebben we een silhouet van een roofvogel tegen het raam gehangen: toen bleven verdere accidenten achterwege.
Tuinadvies het hele jaar door
Author: Antoon JaminéEindelijk een tuinboek waarvan de titel de lading dekt, het boek dat vorig jaar verscheen bij ‘Van Halewyck’ is een praktische gids die tuinliefhebbers, absolute beginners èn oude rotten, door de tuinseizoenen loodst.
Per maand komen telkens dezelfde rubrieken aan bod: planten in bloei, de kalender waarin ook een aantal items terugkeren: snoeien, borders, gazon, groentetuin enz. Tussendoor geeft de auteur een heleboel tips over de meest uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld hoe mieren en slakken op een ecologische manier bestrijden, een stukje over bamboe, tuinaanleg, de juiste planten op het juiste grondtype…
Niet alle onderwerpen zullen voor iedereen even interessant zijn, ik maak zelf geen bloemstukjes, en de kinderklus is wel sympathiek, maar vind ik niet altijd even geslaagd. Kinderen bij tuinieren en de natuur betrekken is natuurlijk altijd meegenomen.
Auteur van het boek Kurt Vossaert is ook webmaster van de populaire webstek ‘Tuinadvies’, waar ik hier al verschillende keren over geschreven heb. Veel weetjes en tuintips die verspreid over de site staan zijn hier samen gebracht.
Ik heb met veel plezier dit boek doorbladerd en er ook nog wat van opgestoken.
‘Tuinadvies het hele jaar door’, 280 blz., met veel kleurenfoto’s kost 17,5 euro is op de site van tuinadvies te bestellen.
Bladluizen bestrijden
Author: Antoon JaminéNu planten jonge scheuten en frisse blaadjes krijgen, zijn ze in aantocht: bladluizen.
Je hebt ze in allerlei soorten, maten en kleuren: groen, bruin, geel of zwart… welkom zijn ze meestal niet. Hoe krijg je ze op een milieuvriendelijke manier je plant uit?
Water
Veel luizen verdwijnen door de planten (onder de kraan) gewoon met water schoon te spoelen, je sproeit ze met honderden en soms duizenden tegelijk van je plant af.
Natuurzeep
Een oplossing met natuurzeep helpt enkele dagen. Ook wel als aanvulling op het bekende mengsel met spiritus (half water, half spiritus en enkele druppels afwasmiddel). Goed nieuws voor vruchtdragende planten: je kunt ze na zo’n besproeiing gerust eten, mits je ze goed afspoelt.
Tabak
In dit geval schaadt tabak niet (hoewel je niet wilt sproeien met kinderen in de buurt). Het recept: Leg de inhoud van een pakje tabak in een halve emmer water, laat het een dagje trekken. Zeven en met dit aftreksel sproeien. Stinkt wel!
Oost Indische Kers
Plaats een Oost Indische Kers bij je planten en de (zwarte) bladluizen gaan dáárnaartoe.
Afrikaantjes
De geur daarvan trekt zweefvliegen aan die graag bladluizen eten. Ook goudsbloem wordt hiervoor vaak genoemd.
Insecten
Insecten die bladluizen eten zoals Lieveheersbeestjes (vooral de larven), Galmuggen en Roofkevers bestel je gewoon in een doosje bij het tuincentrum.
Uien
Het recept: een pond uien in parten een half uurtje in een halve liter water laten staan en met het aftreksel de planten besproeien. Niet alleen door bladluizen maar ook door ander ongedierte niet erg gewaardeerd. Handig als je niets anders bij de hand hebt.
Banaan
Een bananenschil tussen je planten leggen is een gek gezicht, maar het helpt echt. Briljant!
Of natuurlijk ‘vriendelijke’ producten uit de winkel
Pirimor, Plantschoon (EcoStyle) en HGX spray worden door veel tuin- en milieuliefhebbers genoemd als middelen die alleen de te verdelgen insecten aantasten en de rest ongemoeid laten.
Bloempotten TerraMix
Author: Antoon Jaminéen paar weken geleden kocht ik bij AVEVE een vrij grote bloempot om een hydrangea in te planten. Nu zijn terracottapotten van die omvang vrij zwaar om te verplaatsen, zelfs op een plankje met wieletjes eronder. Potten van plastic zijn zeer licht en onderhoudsvriendelijk, maar het zijn euh… plasticpotten.
De bloempot van TerraMix die ik uiteindelijk kocht verenigt de goede eigenschappen van terracotta en plastic: ziet er goed uit, is licht en vorstbestendig.
Terracottaschilfers en kunststof vormen de bestandsdelen van deze potten, die tegen een stootje kunnen, ze zijn zo sterk is als kunststof, maar hebben de porositeit (waterdoorlatend vermogen) van terracotta.
Nadeel: TerraMix potten zijn niet echt goedkoop…
Vooraleer te gebruiken, niet vergeten een paar gaten in de bodem te boren.
Amerikaanse bosbes
Author: Antoon JaminéIn onze vorige tuin had ik een moestuintje, in deze tuin, die toch heel wat groter is dan de vorige heb ik een kruidentuin aangelegd. Een moestuin is me op dit ogenblik wat teveel werk, wie weet komt het er later misschien nog van.
We wilden wel weer een paar bessenstruiken in onze nieuw tuin, die heb ik vorige weekend geplant achter de kruidentuin, daar was nog een plaatje over waar veel zon komt. We kozen voor een witte en rode aalbes, die hadden we vroeger ook al. Erg lekker om van de struik te eten of om confituur van te maken, als de merels er niet mee aan de haal gaan…
Een Amerikaanse bosbes of Vaccinium Corymbosum heb ik nog niet gekweekt.
De struik wordt 1,5 tot 2,5 meter hoog en brengt een massa vruchten voort. De grond moet goed vochtig blijven, ook voor de aalbessen, dus heb ik rond de voet een dikte laag houtschors gegooid. Een bijkomend voordeel is dat bij plensregen de grond niet dichtklap en het onkruid krijgt geen kans als de mulchlaag dik genoeg is.
De Amerikaanse bosbes is ook nog een mooie struik die in april – mei uitbundig bloeit en die een mooie rode herstkleur krijgt. Ik ben er nog niet uit hoe en of de struik moet worden gesnoeid, de bronnen verschillen van mening. Ik heb de vraag gesteld op het forum van Tuinadvies. Hoe de aalbessen worden gesnoeid, daar kom ik binnenkort op terug.
Microclover bij AVEVE
Author: Antoon JaminéToeval bestaat niet. Ik heb hier vrijdag een postje geschreven over gazonzaad met Microclover en wat vind ik zaterdag in de rekken van AVEVE: Ecologische gazonmengeling met Microclover. Het is dan nog het merk van AVEVE zelf. De samenstelling bestaat uit een 5-tal grassen met miniklavertjes. Uitleg op de verpakking, minder mesten door stikstof van klavertjes, een dichtere grasmat en een mooier donkergroene kleur winter en zomer! Dat belooft…
Zondag heb ik in het verlengde van de petanquebaan, achter de kruidentuin een stukje gazon ingezaaid, met de befaamde microclover. Ben benieuwd, binnen een paar maanden het vervolg en foto’s.