Archive for May, 2006

Grasmachine gekocht in Makro deel 2

Author: Antoon Jaminé
05 30th, 2006

Vorige week kregen we bericht van de Makro dat onze grasmachine hersteld was en of we ze binnen de tien werkdagen konden afhalen. We vielen wel achterover van de prijs van de herstelling: op het bestek dat we mochten ontvangen was de prijs 57,72 euro, in deze brief was de prijs ineens verdubbeld: 115 euro.

Het spreekt vanzelf dat we niet bijzonder welgezind naar de Makro vertrokken. Bij aankomst en na een kwartiertje wachten bleek dat we de originele herstellingsbon niet mee hadden, we kregen de machine niet mee zonder dit document, ook al stond alle informatie, merk, serienummer enz. in de laatste brief die we gekregen hadden en die we wel bij hadden. Dus terug naar huis om dat origineel op te halen.

Terug in de Makro, na een half uurtje wachten, vroegen we uitleg waarom de herstelling niet onder de garantie (2 jaar) viel. De mevrouw aan de balie zei dat we akkoord gegaan waren met het bestek en dat die vraag eigenlijk niet relevant was, ze drukte zich echter niet zo elegant uit als ik het hier schrijf. Na enig aandringen, kregen we de naam van het hoofd van de klantendienst, ze was niet te bereiken, ze had een dag verlof. We kunnen ze volgende week telefoneren.

Op de vraag waarom de prijs ineens verdubbeld was had de mevrouw geen antwoord, het ’systeem’ had het bedrag waarschijnlijk per abuis twee maal ingeput, dus we moesten uiteindelijk het originele bedrag, 57,72 euro betalen.

Vervolgens konden we in de drive-in, in de gietende regen, onze grasmachine afhalen. Ik heb meteen even geprobeerd of ze vlot startte en dat was ok. Ik hoop dat de overige problemen ook verholpen zijn.
Conclusie: de klantvriendelijkheid van de Makro kan heel wat beter.Voorbereiding aanleg petanquebaan

Author: Antoon Jaminé
05 25th, 2006

Morgen gaan we met verenigde krachten de petanquebaan uitgraven, ik heb deze week al wat voorbereidend werk gedaan om de strook aarde waar het buxushaagje komt te stutten, om te voorkomen dat dit stukje zou inzakken.
De buxusstekjes die in september zijn geplant, zijn niet bepaald een succes te noemen, ik schat dat 3/4 het niet zal halen, deze winter zijn er bij zware sneeuwval een aantal verpletterd…

Daarnet hebben we worteldoek gekocht, die kunnen we misschien morgen reeds aanbrengen zo geven we het onkruid geen kans. De kwaliteit dolomiet die we bestelden, 0,05, was niet voorradig en kan nog een week of 2 op zich laten wachten…

Anyway, ik hoop dat het morgen wat beter weer zal zijn!Bloei Clematis montana

Author: Antoon Jaminé
05 22nd, 2006

De ‘Clematis montana’ die we vorig jaar aanplanten zijn een succes! We hebben op de rankende takken van vorig jaar een massa bloemen.

‘Clematis montana ‘Rubens’ heeft grote roze bloemen en ‘Clematis montana ‘Grandiflora (C.m.alb)’ heeft iets kleinere witte bloemen.


Rubens


Grandiflora‘ (C.m.alba)

De houten palenconstructie is een goeie drager die binnen een jaar of twee volledig zal dichtgegroeid zijn.Stormschade

Author: Antoon Jaminé
05 20th, 2006

Het stormachtige weer van de voorbije dagen heeft toch wat schade aangericht in onze tuin. Een aantal vaste planten, zoals ‘lupinen’ en ‘delphiniums’, zijn tegen de vlakte gegaan. Sommige bomen, in de herfst aangeplant, zijn scheef gewaaid. De ‘Aralia elata’ wankelde alsof hij losgewrikt was, de bladeren die erg groot zijn en zich helemaal bovenaan bevinden vangen blijkbaar veel wind. Ik heb een paal dicht bij de stam aangebracht, die grondboor die we vorig jaar kochten komt nu goed van pas, en de stekelige stam goed aangespannen.

Ook onze grootste boom, een zomerlinde die ongeveer 5 meter hoog is, maakte slagzij. In de herfst hadden we hem nochtans aan een stevige paal bevestigd, maar dit was blijkbaar niet voldoende. Ik heb nu nog twee extra palen aangebracht zodat de boom in een driehoek aangespannen staat, daardoor zal de stam veel minder heen en weer bewegen. Om de stam op zijn plaats te houden gebruiken we zelfhechtende rubberen boombanden van Aveve. Door een systeem van gaten en inkepingen in de banden kan je de juiste spanning aanbrengen, zeer handig.

De palen zijn juist op tijd geplaatst, want terwijl ik dit schrijf is het weer hard beginnen waaien, ik hoop maar dat de nieuwe palen stevig in de grond blijven staan.Grasmachine gekocht in de Makro

Author: Antoon Jaminé
05 13th, 2006

Vorig jaar kochten we een nieuwe grasmachine met benzinemotor, de gazonoppervlakte is hier immers een veelvoud van de oppervlakte van onze vroegere tuin. Via 2dehands.be verkochten we ons oud elektrisch machientje en in de Makro kochten we een zelftrekkende Stiga met een Honda motor. Na wat gepruts om het ding in gang te krijgen, ik had geen ervaring met een grasmachine met benzinemotor, werke ie prima. Na een drietal maaibeurten begon de miserie: de machine wou niet meer starten.

Iemand uit een naburig tuincentrum vond de oorzaak: een hendeltje bleef bij het starten niet naar beneden ingedrukt zoals het hoorde. Omdat het volop maaiseizoen was en ik geen zin had om de machine een maand te missen, gebruikte ik een schroevendraaier bij het starten om het hendeltje in te drukken.

Een paar weken geleden brachten we de machine terug naar de Makro om dit te laten herstellen, er was immers een garantie van twee jaar voorzien. Groot was onze verbazing toen we vorige week een briefje, eerder een vodje, in de bus kregen met de volgende bijna onontcijferbare boodschap. De waarborg is vervallen wegens verkeerd gemonteerde vergasser.
Ja zeg, ik heb dat niet gemonteerd hé! Moest het juist gemonteerd zijn zou ik het ding niet in herstelling moeten geven! Er zou sterk verouderde benzine inzitten: nou moe ik heb al veel bullshit gehoord maar dit slaat alles.

Dus er zijn verschillende opties:
1. Het toestel mag hersteld worden, wij zijn akkoord met de prijs hiervoor: 57,72 euro zonder BTW
2. Het toestel mag niet hersteld worden, de maar wij moeten wel 18 euro transportkosten betalen, er is nog sprake van 36 euro maar wat dit behelsd is onleesbaar.
3. Het toestel mag vernietigd worden, er zijn geen kosten. Ja hallo????

Kijk daar krijg ik nu het vliegend …… van hé. Een zeer boertige vod van een brief, geen telefoonnummer bij wie je terecht kan voor meer inlichtingen, geen communicatie die naam waardig, waarborg nihil.

Om geen tijd te verliezen kozen we ervoor om het toestel toch maar te laten herstellen, het is niet het seizoen om je maaier een hele tijd te missen. Maar laat dit duidelijk zijn: ik koop NOOIT OF TE NIMMER nog iets in de Makro. Het is niet de eerste keer dat we daar bedrogen uitkomen… Een wasmachine die het maar 4 jaar uitzong, een afwasmachine die het heel vlug liet afweten en wie het verhaal van de ontplofte luchtmatras wil lezen stuur maar een mailtje…

Dit is duidelijk een zeer slecht functionerende klantendienst van de Makro en een klachtenbrief met een link naar deze post is reeds in de maak.

Het is misschien een oud gezegde, maar blijkbaar van toepassing op de Makro: de gierigheid bedriegt de wijsheid…

Macro 2Welke kruiden in de kruidentuin II

Author: Antoon Jaminé
05 10th, 2006

- ‘Satureja montana’ of bonenkruid

- bieslook 2 variWelke kruiden in de kruidentuin

Author: Antoon Jaminé
05 7th, 2006

De voorbije weken hebben we al heel wat kruiden in onze kruidentuin aangeplant, het ziet er nu nog wat kaal uit maar daar zal vlug verandering in komen.
Een voordeel van een kruidentuin met verschillende ‘vakjes’: je kunt de grond bijna op maat aanpassen, zo verlangt bieslook een andere bodemsamenstelling dan tijm.

We hadden een aantal kruidenstekjes meegenomen uit onze vorige tuin en vorig jaar kregen we van buren en vrienden ook heel wat plantjes.

We hebben besloten er een ‘praktische’ kruidentuin van te maken, dus alleen die kruiden die je ook werkelijk gebruikt in de keuken.
Dit lijstje was vlug gemaak, zijn nu reeds geplant of gezaaid:

- tijm, 3 variëteiten:
‘Thymus vulgaris’ of echte tijm
‘Thymus serpyllum of kruiptijm
‘Thymus citr.Aureus’ of bonte citroentijm

- rosemarijn,2 variëteiten:
‘Rosmarinus officinalis
‘Rosmarinus lavadulac. Capri’ of kruiprosemarijn

- ‘Origanum vulgare’ of marjolein

- ‘Levisticum officinalis’ of lavas, Franse selder

- munt in 2 variëteiten:
‘Mentha spicata Marrakech’ of groene Marrokaanse munt
‘Mentha piperita Nigra’: of zwarte pepermunt

- ‘Myrrhis odorata’ of Roomse kervel, doorlevende kervel

- ‘Foeniculum vulgare’ of venkelTuinonderhoud

Author: Antoon Jaminé
05 4th, 2006

Werken in de tuin kan heel ontspannend zijn, maar sommige werkjes behoren niet tot mijn favoriete bezigheden, wieden bijvoorbeeld. Schoffelen is nog ok maar onkruid met de hand tussen vaste planten en heesters weghalen is echt balen.

Door een paar ingrepen kan het wieden van onkruid tot een minimum worden herleid: als de border heel dicht beplant is krijgt onkruid weinig kans, bodembedekkers, zoals maagdenpalm en onze-lieve-vrouw-bedstro of sommige geraniumsoorten houden onkruid in toom.

Onze oprit is langs de kant van de haag afgebiest met een lange strook (17 meter!) lavendel. Vorig jaar groeide tussen haag en lavendel en tussen de lavendel zelf een massa onkruid. Heel vervelend om dit van tussen de lavendelstruikjes te pulken.
Daarom brachten we een paar weken geleden een laag cacaodoppen tussen de lavendelstruiken aan. Nadat het op de doppen heeft geregend klitten die aan elkaar en vormen aldus een dichte laag. We zagen deze vorm van mulchen bij Peter en Sandra die de doppen tussen hebestruikjes in grote bloembakken hadden gestrooid. Hopelijk houdt dit het meeste onkruid tegen. I’ll keep you posted.Nog meer bomen

Author: Antoon Jaminé
05 1st, 2006

n onze border achteraan de tuin hadden we nog een groenblijvende heester nodig. We zochten een mooie ‘Taxus baccata’ uit. Een taxusvariëteit die solitair aangeplant wordt, nu een beetje uit de mode, maar in oudere tuinen vindt men exemplaren van meer dan zes meter hoog. De baccata zetten we helemaal op het einde van de border, om die als het ware af te sluiten.

taxus-baccata

taxus-baccata-bes

‘Taxus baccata’ is een traaggroeiende heester die met de tijd in een majestueuze kolom verandert, in de herfst verschijnen mooie rode bessen op de takken.