Archive for November, 2008

11 17th, 2008

De laurierkers of Prunus laurocerasus is een van de populairste altijd groene hagen. Ik ben er niet zo gek op en vind het een nogal saaie plant. Zeker de variëteiten met een donkergroen blad hebben een sombere uitstraling.

Laurierkers wordt in onze streken sinds de 16e eeuw gekweekt, er bestaan heel wat variëteiten. Oorspronkelijk komt ze uit de Balkan en Turkije.

De laurierkers heeft glanzende groene leerachtige bladeren. In april-mei verschijnen geurige witte opgaande bloemtrossen, in de herfst worden dat zwarte bessen. Doordat laurierkers een forse groeier is, wordt ze veel aangeplant; je hebt vlug resultaat. Nadeel van deze forse groei is dat je ieder jaar, bij het begin van de zomer flink moet snoeien.

Prunus laurocerasus bloem

De prunus is enkel geschikt voor wat grotere tuinen doordat ze vrij breed kan worden. Zoek voor je haag dan ook een variëteit die makkelijk opgaat en niet te breed wordt zoals de ‘Herbergii’. Controleer ook of de gekozen planten wel degelijk winterhard zijn, dat is niet bij alle prunussen zo. De ‘Herbergii’ is zeer winterhard.

Prunus_laurocerasus_haag
Alle Prunussen vrezen erg vochtige gronden, hou daar rekening mee bij het aanplanten van je haag.
In onze borders duiken regelmatig zaailingen op die daar door vogels op geheel natuurlijke wijze gezaaid zijn. In sommige delen van Engeland en Amerika is prunus laurocerasus een echte pest zijn doordat ze de natuurlijke habitat verdringt.



Groene omheiningen deel 2: taxus

Author: Antoon Jaminé
11 10th, 2008

Groenblijvende hagen.
Veel tuinliefhebbers geven de voorkeur aan een groenblijvende haag als afscheiding aan de straatkant en de buren. Hierdoor vermijd je inkijk tijdens alle seizoenen. Wintergroene hagen geven de tuin meer structuur in de winter en brengen kleur in de kale tuin.

Laten we maar meteen beginnen met de ‘top of the bill’: taxus. Naar mijn bescheiden mening echt wel de fraaiste groenblijvende haag.


Nee, dit is niet mijn oprit…

Met een taxushaag plant je meteen ook een inheemse haag, vroeger waren grote delen van Duitsland bedekt met taxusbossen.
Solitaire taxusbomen vinden we nog terug op kerkhoven, in de christelijke cultuur staan ze symbool voor dood en rouw. Bij de Kelten was taxus dan weer het symbool voor de winterzonnewende, het joelfeest; het eeuwige groene. Onze kerstboom is daar rechtstreeks van afgeleid.
Taxus kan erg oud worden, sommige bomen zouden meer dan 2.000 jaar oud zijn…

Bij het aanplanten van een taxushaag moet je wel met een paar zaken rekening houden. Deze naaldboom houdt absoluut niet van natte voeten. Heb je zware kleiachtige grond in je tuin of een minder goede afwatering, dan zal je naar een andere haag moeten uitkijken. Taxus is ook giftig (alle delen van de plant, behalve de rode bessen), het is verboden hem aan te planten als afscheiding van weiden. In heel wat tuinboeken en websites staat een negatief advies voor het aanplanten als je kleine kinderen hebt. Maar dat is volgens mij echt overdreven, heel wat planten in een tuin zijn immers giftig. Een ‘goede’ opvoeding lijkt mij doeltreffender.


Merels zijn gek op deze rode besjes, barstensvol vitamine C. DE giftige zaadjes passeren het darmkanaal en kunnen later als zaailingen in de tuin opduiken: gratis taxusplantjes!

Als je taxusplantjes voor een haag koopt, check dan dat het om dezelfde soort gaat. Mijn moeder heeft twee taxushagen, en in één van die hagen zitten tussen de ‘gewone’ taxusplantjes, ook een paar Fastigiata’s die lang en smal opgroeien… Niet echt geschikt voor een haag!

Taxus groeit niet zo vlug, één maaibeurt per jaar (in de zomer) is voldoende. Wil je een echt hoge haag, dan zal je wat geduld moeten oefenen, daar krijg je dan wel een prachtige haag voor in de plaats.



Groene omheiningen deel 1

Author: Antoon Jaminé
11 3rd, 2008

Over die duivelse leylandii gaan we het niet meer hebben, wel over andere, levenskrachtigere hagen.


Taxushaag in de tuin van Holme Lacy House in Engeland.

Vooraleer je een haag aanplant, is het goed even na te denken over een paar zaken:

- Budget: in deze tijden van verminderde koopkracht een niet onbelangrijk gegeven. Reken eerst uit hoeveel lopende meter haag je wilt aanplanten. Afhankelijk van de soort moet je 3 à 5 planten de lopende meter zetten. Ligustrum zal bijvoorbeeld merkelijk goedkoper zijn dan taxus. Grotere (hogere) planten zijn duurder dan kleine.
- Doel: wil je gewoon een afbakening, dan is een bladverliezende haag oké. Wil je echter stuk tuin onttrekken aan opdringerige blikken, dan kan je een groenblijvende haag planten. Heb je een grote tuin in de polders, dan zal een gemengde windsingel aangewezen zijn om je tuin te beschermen.
- Beschikbare plaats: sommige hagen kunnen breed worden, bijvoorbeeld prunus laurocerasus (beter gekend als paplaurier).
- Kosten-batenanalyse: zoals reeds aangehaald, plantgoed kost geld. Maar kijk even verder: hoe vlug groeit zo’n haag? Hoe vlugger ze groeit, hoe meer onderhoud, tijd en geld ze kost.
- Bespreek de haag zeker met je buur, is hij akkoord met de keuze, is hij bereid tussen te komen in de kosten, onderhoud? Hoe hoog mag de haag worden?

Veel haagplanten worden met blote wortels verkocht, de ideale periode om een haag te planten is wanneer de planten in rust zijn: tussen november en half april, behalve tijdens de vorstperiode.

Volgende keer een bespreking van de beste hagen als omheining.