Archive for August, 2007

08 22nd, 2007

Vorig jaar schreef ik over mulching met cacaodoppen. Die strooide ik tussen lavendelstruikjes en de haag. Het is immers bijzonder vervelend om tussen die lavendelstruikjes te moeten wieden, je kunt bijna niet aan het onkruid en al gauw zijn je handen geschaafd door de scherpe takjes.

Mulching met cacaodoppen is zeer doeltreffend, als de laag dik genoeg is blijft het meeste onkruid weg. Ik zeg wel het meeste, want een heel hardnekkig onkruid is de knollathyrus, die blijft de kop opsteken. Het is een klimplantje dat zich in de haag vasthecht en zich tussen de lavendel nestelt. We hebben er wel minder last van dan vorig jaar.

Op het post van vorige jaar kreeg ik nog een (late) interessante reactie:

Ik weet niet of je je probleem al hebt opgelost (oude post) maar ik heb in een brochure van Velt (dacht ik) gelezen dan karton hiervoor zou helpen. Leg een stuk dik karton op de plaats van het hardnekkig onkruid en hierboven een dikke laag mulch, hierdoor kan de plant niet aan de oppervlakte komen en hij sterft af wegens voedsel tekort. Eventueel herhalen moest het er toch doorkomen.? Gebruik wel ongeschilderd karton (niet goed voor de bodem anders)Evaluatie projecten vorig jaar

Author: Antoon Jaminé
08 5th, 2007

Het is een tijdje geleden sinds het vorige bericht, maar de vakantie en een carrièrewissel zitten daar voor iets tussen. We zijn er echter weer helemaal klaar voor.

Het is tijd om eens een paar projecten van vorig jaar te evalueren.

Vorige jaar kocht ik een gasbrander om het onkruid op verharde oppervlakken te verdelgen. Dit systeem wordt op grote schaal gebruikt door professionals naar het schijnt. Wel, het werkt NIET! Ik ben verschillende keren, viermaal, (met een paar weken tussen) het onkruid te lijf gegaan met de brander, maar het onkruid komt alsmaar terug. De grassprietjes of blaadjes verwelken wel, maar blijkbaar zitten de wortels tussen de klinkers dusdanig diep, dat die niet afsterven. Het onkruid, gras, paardenbloemen en nog wat spul waarvan ik de naam niet ken, komt na een paar weken terug te voorschijn.
Uitrekken is geen optie, het is dus met pijn in het hart dat ik, zeer lokaal, toch onkruidverdelger moet gebruiken.
Dus laat ik duidelijk zijn: de propaan gasbranders ‘met ergonomische steel’ die in tuincentra te koop zijn werken NIET!

Gasbrander copy

De gasbrander is wel uitermate geschikt om de barbeque aan te steken!
Volgende keer bekijken we nog een methode om onkruid te bestrijden.