Archive for November, 2006

Gazon beschadigd door engerlingen

Author: Antoon Jaminé
11 28th, 2006

Een deel van onze gazon wordt deze dagen omgeploegd door merels op zoek naar engerlingen, de larven van junikervers. Dit deel van de gazon was al verzwakt door de wortelvraat van de larven. Het is echt geen zicht, ik kan het dood gras er massaal uitharken.

Dit jaar waren er minder kevers dan vorig dus hopelijk komt er binnen een paar jaar beterschap, de nasty little buggers hebben een levenscyclus van 3 jaar, waarvan 2 jaar als larve. Maar de schade aan het gazon is veel groter dan vorig jaar. Ik zal in het voorjaar flink moeten bijzaaien.

We zoeken naar een natuurlijke bestrijding omdat we liefst zo min mogelijk insecticiden gebruiken.
Op de site van engerlingen.nl vonden we volgende natuurlijke bestrijdingsmethode van ‘Biocontrole Hellingman’

“Nema-green staat garant voor een snelle, biologische bestrijding van engerlingen. Het product is gebaseerd op een geselecteerde stam van de insectenparasitaire nematode Heterorhabditis bacteriophora, die in de grond op zoek gaat naar engerlingen . De nematoden dringen de engerlingen in en scheiden een bacterie af. Hierdoor stopt de engerlingen met eten een sterven. Uit de dode engerlingen komen dan nieuwe nematoden uit die op zoek gaan naar andere engerlingen. Een aangetaste engerling verkleurt naar roestbruin.

Werking

Heterorhabditis bacteriophora is in staat om de larven van de rozenkever en jonge engerlingen van andere keversoorten snel en efficiënt onder controle te krijgen. Daarnaast is Heterorhabditis bacteriophora ook een ideale bestrijder van de larve van de lapsnuitkever ook wel genoemd: taxuskever (Otiorhynchus sulcatus).

Nadat de nematoden zijn uitgezet, gaan ze actief op zoek naar keverlarven die aanwezig zijn in de wortelzone. De nematoden dringen deze larven door natuurlijke lichaamsopeningen of rechtstreeks via de lichaamswand binnen. Eens in de larve binnengedrongen komen bacteriën vrij die in symbiose leven met de nematoden. Deze bacteriën zetten gastheerweefsel om in producten die makkelijk door de nematoden op te nemen zijn. De nematoden vermenigvuldigen zich in de engerling en wanneer die ontbindt, verspreidt zich een nieuwe generatie nuttige nematoden die op zoek gaan naar nieuwe engerlingen. Geïnfecteerde keverlarven of engerlingen verkleuren van wit-beige naar rood-bruin en het insect verslijmt waardoor het vaak moeilijk terug te vinden is. De eerste engerlingen kunnen na twee tot vier dagen reeds gedood worden.
Voor een goede werking is het belangrijk dat de vochtigheid van de bodem hoog is en dat de bodemtemperatuur niet daalt onder de 12°C gedurende vier weken na de behandeling.”

Dat wordt dus een behandeling in de late lente…
Heeft iemand hier al ervaring mee?



Bomen ruimen

Author: Antoon Jaminé
11 25th, 2006

Zondag gaan we bomen ruimen bij mijn schoonbroer Luc, die heeft een heel grote tuin, waarin nogal wat bomen staan, vooral eiken en sparren.

Een paar jaar geleden is bij een najaarsstorm een grote eik omgewaaid en die is gedeeltelijk in het dak van de woning van Luc terecht gekomen. De boom stond dan ook vlakbij, een meter of drie schat ik. Dus toch even opletten waar nieuwe bomen worden aangeplant.

In dezelfde storm is achteraan de tuin nog een eik tegen de vlakte gegaan. Die twee bomen gaan we zondag in stukken zagen en klieven. Daar het om vrij grote bomen gaat zal het een zware klus worden.

Nog een tip om te voorkomen dat bomen omwaaien: in veel tuinen en parken zie ik bomen die begroeid zijn met klimop. Dit kan op zich niet veel kwaad, maar als de klimop tot in de kruin van de boom groeit en daar woekert, heeft de boom ook in de winter bladeren. Die kunnen bij najaars – of voorjaarsstormen veel wind vangen waardoor de boom door de topzware kruin kan omwaaien of afbreken.
Dus hou je bomen vrij van klimop!



Open haard

Author: Antoon Jaminé
11 20th, 2006

Het wordt stilaan tijd om de haard aan te steken. Ik stelde me de vraag of de asse, uiteraard van onbehandeld hout, in de tuin verwerkt kan worden. Ik had al gelezen dat asse best niet in het compostvat wordt gegooid omdat hierdoor de vertering wordt vertraagd.

Bij navraag op het tuinforum van ‘Tuinadvies’, blijkt de asse wel degelijk op de border of moestuin kan worden gestrooid.
Van Helianthus kreeg ik volgende deskundige uitleg:
“Enig opzoekingswerk heeft me geleerd dat na verbranding van hout (van onbehandeld hout uiteraard) alle organische stof weg is en er enkel mineralen overblijven.
Vooral kalium en calcium zouden sterk vertegenwoordigd zijn , zo’n 5 tot 10% voor de kalium en een 30 tot 35% voor de calcium ; verder zo’n 5% magnesium en nog wat sporenelementen.
Wat de kalium uit houtasse betreft , deze zou volledig oplosbaar zijn en dus snel opneembaar voor planten.
Enig nadeel is dat het zeer geconcentreerd is en dus slechts in kleine hoeveelheden mag worden toegediend om geen teveel aan kalium in de bodem te krijgen.
In kleine dossisen is het dus zeer goed bruikbaar als bemesting bij groenten met een grote kaliumbehoefte zoals aardappelen en wortelgewassen.

Ook een aantal andere forumbezoekers gebruiken de asse in de tuin en moestuin.

Dus conclusie: spaarzaam verwerken en daar er nogal wat calcium in de asse zit is het niet aangewezen dit rond zuurminnende planten zoals hydrangea’s en rhodondendrons te strooien.



Bloembollen in huis

Author: Antoon Jaminé
11 13th, 2006

In de donkere dagen die op komst zijn, brengen bloembollen kleur en zijn voorbode van de lente in huis; we lopen misschien een beetje voorop op de feiten want het is nog niet eens winter. Maar als je in januari bloeiende bloembollen wilt binnenshuis, moet je er nu aan beginnen.

Vooreerst moeten de bollen ‘geprepareerd worden’: bollen moeten een koude periode doormaken vooraleer ze gaan bloeien. Dat kan op verschillende manieren, de eenvoudigste manier is de bollen onderaan de koelkast op een temperatuur van 5 – 6 graden bewaren in een plasticzak met gaatjes zodat ze kunnen ademen.

Een andere manier is de bollen in een schaal plaatsen en in de tuin ingraven, 10 – 15 diep is ideaal. Markeer de plaats waar ze staan met een stokje of zoiets, regen en bladeren zouden de plaats waar de bollen zitten wel eens kunnen camoufleren.

Na een week of zes zijn de bollen klaar om in een bloempot of schaal te plaatsen of de schalen uit de tuin te halen. Leg onderaan bloempotscherven voor de drainage en zet de bollen in een goed doorlaatbaar mengsel van potaarde en zand.
De aarde bovenaan kun je afwerken met mos, dat vind je nu waarschijnlijk genoeg in je gazon ;-)

Om gedurende een langere periode bloeiende bloembollen in huis te hebben, begraaf je verschillende schalen in de tuin die je op verschillende periodes bovenhaalt.



In de Gaumse bossen deel 2

Author: Antoon Jaminé
11 10th, 2006

Dit jaar viel het ons op tijdens onze wandelingen dat er nog heel veel bladeren aan de bomen hingen in vergelijking met andere jaren. Mooi om zien natuurlijk al die fantastische kleuren, maar toch geen normale situatie. Door de uitzonderlijke warme herfst dit jaar, waren er zelfs struiken die ontluikende knoppen hadden, veel hazelaars hadden opnieuw ‘katjes’.

Een gevaarlijke situatie voor veel heesters en bomen, omdat bij plotse strenge vorst een deel van de takken kan afsterven.

Hier nog een paar ‘zomerse’beelden gefotografeerd in november.



In de Gaumse bossen

Author: Antoon Jaminé
11 8th, 2006

Vorige week hadden we een weekje vakantie en trokken we gewoontegetrouw naar een piepklein dorpje in de Gaume, Chantemelle. Je kunt er prachtige wandelingen doen in de uitgestrekte bossen vlakbij. Het leek me interessant om eens wat foto’s te nemen van paddestoelen, er waren er enorm veel dit jaar.

Buiten de welbekende vliegenzwam, kan ik op de rest van de paddestoelen en zwammen geen naam plakken, dit is echt een domein waar ik niets van ken. Zal eens wat opzoekingswerk op het net moeten doen, tenzij jullie soorten herkennen.



Voortuinen verdwijnen

Author: Antoon Jaminé
11 3rd, 2006

Toen ik onlangs door de straat reed waar wij vroeger woonden, viel het mij op dat een aantal voortuinen verdwenen waren bij recente verbouwingen.
In onze vroegere buurt, een tuinwijk met langs de ene kant van de straat vooral rijwoningen en halfopen bebouwingen, zijn recent een aantal nieuwe gezinnen komen wonen. Die doen meteen ook een grondige renovatie van de woning, wat ook nodig is want het ‘comfort’ stamt nog uit de jaren vijfig.

Bij de herinrichting wordt meestal dan ook de voortuin aangepakt, dwz dat meestal al het groen wordt verwijderd en plaats maakt voor een verharding van klinkers of grind. Op die manier verdwijnt heel wat groen uit het straatbeeld, om plaats te maken voor wagens, dit alles om de auto toch maar niet op straat te moeten parkeren, terwijl de woningen toch meestal ook over een garage geschikken. Maar ja, de twee auto moet ook op ‘de oprit’ kunnen staan…

Een spijtige evolutie, in ‘Garderner’s World’ las ik dat in Engeland in sommige streken 1/3 van de voortuintjes verdwenen zijn.
Mischien tijd dat Stedebouw hier eens regels vastlegt, in plaats van te mekkeren over de vorm of de hellingsgraad van het dak.