Archive for December, 2006

Nieuw project 2007: een pergola

Author: Antoon Jaminé
12 22nd, 2006

Ik schreef reeds dat we in onze vorige tuin een pergola hadden waar langs de ene kant een ‘Akebia quinata’ omhoog klom en langs de andere kant een Lonicera’ of kamperfolie.
Een ‘Akebia willen we beslist terug, het is een vroege bloeier die ’s avonds een heerlijke wierookachtige geur verspreid, sommige mensen vinden dat ie naar chocolade ruikt…

Met de Lonicera hadden we minder goede ervaringen, dus die komt niet meer in aanmerking.
Wisteria is een prachtige klimplant die in onze vorige woning gans de achtergevel bedekte. Hoewel er behoorlijk wat onderhoud is aan een blauwe regen – twee maal per jaar grondig snoeien – krijg je er veel voor in de plaats: in mei een waterval van prachtige lila bloemtrossen die fantastisch ruiken. De wirwar van takken en stengels is ook een ideale nestplaats voor merels en mussen.

Omdat zowel de Akebia als de Wisteria woekeraars zijn gaan we een vrij grote pergola plaatsen in het verlengde van de petanquebaan, zodat dit een soort poort wordt naar de baan. Langs de zijkant zou ik graag ook nog een klimrozelaar laten groeien. Dus om alles in elkaar te passen, dat wordt nog even puzzelen.
De afmeting moeten nog bepaald worden.

De pergola zou er als volgt kunnen uitzien, maar ongeveer de helft van de lengte.



Plant een boom

Author: Antoon Jaminé
12 19th, 2006

Ik ben een tijdje gedwongen inactief geweest omdat Blogger op een nieuwe versie was overgeschakeld en achter de schermen moest één en ander worden aangepast. Dat is nu in orde and we’re back.

Vorig weekend hebben we nog een paar bomen geplant waarover ik reeds eerder schreef: een Liriodendron tulipifera die in de plaats komt van de Catalpa en een Liquidambar styraciflua die we dichter bij het huis geplant hebben, hij moet voldoende schaduw geven op een vrij grote raampartij.
We hebben vrij grote bomen gevonden, beide zijn 4,5 meter hoog. We zochten vooral een groot exemplaar van de Liquidambar omdat het zo’n trage groeier is. Het kan 20 jaar duren vooraleer de boom 10 meter hoog is, dus we zijn reeds halfweg!

De Liriodendron groeit vlugger, ongeveer een meter per jaar, dus dat zal wel vlug een boom worden i.p.v. een ‘boompje’.

Hier een paar foto’s van de Luiqidambar, het plantgat is voldoende groot gemaakt en de boom zelf is vastgemaakt aan 3 palen zodat ie goed overeind blijft staan.

Liquidambar planten 1

Liquidambar planten 3



Mos in gazon

Author: Antoon Jaminé
12 6th, 2006

Ik schreef hier vorige week over het probleem van engelingen in het gazon, maar er is een laatste weken nog een probleem bij gekomen: mos. Aan de kant van de klimophaag, waar de zon het minst schijnt, is het mos aan het oprukken. Als ik het nu zou wegharken is er bijna geen gras meer over.

Dus in de lente opnieuw zaaien, er bestaat tegenwoordig zelfs schaduwgras… Daar heb ik nog geen ervaring mee, maar het is het proberen waard.

Verder nog interessante informatie over het gebruik van compost in de gazon als mosbestrijding vind je op de site van Thuiscomposteren:

Een citaat: “gazon waarin slechts hier en daar wat sprieten gras staan, met een dichte mos- of viltlaag, kan je best eerst beluchten met hark, spitvork, riek of gazonverluchter.
Daarna strooi je compost over het gazon: 3 liter/m2, gevolgd door nog eens 1 liter/m2 compost gemengd met graszaad. Het uitstrooien gebeurt best bij droog weer zodat de compost niet aan het bestaande gras blijft kleven.
Fijn gezeefde compost is gemakkelijk over het gazon uit te strooien. Hoe fijner de compost , des te meer direct opneembare stoffen het bevat. Het graszaad, gemengd met de compost kiemt beter en zorgt voor een extra groeistart. Een bodem voorzien van een regelmatige goede compostgift laat zich opmerken door de groei van een mooi, sterk en kleurvast gazon.

Hoe het graszaad mengen met compost ?

Voor kleine herstellingen (vb 10 m2):
200 gram graszaad mengen in 10 liter compost.
Voor grote herstellingen (vb 100 m2):
2kg graszaad voor 100 liter compost.
Laat de compost en het graszaad gedurende 12 uren gemengd staan vooraleer je het gebruikt.

Anti-mos behandeling in de nazomer:
Breng om de twee maaibeurten een volume fijn gezeefde compost aan, gelijk aan het volume afgemaaide gras.
Na twee toepassingen zullen de meeste van de mossen reeds aan het verdwijnen zijn.”

Dat zullen we dus in de lente eens proberen, ik zal dan ook ergens compost moeten kopen want ik heb nog geen eigen ‘productie’



Catalpa gerooid

Author: Antoon Jaminé
12 3rd, 2006

Gisteren heb ik onze Catalpa gerooid, je kon op deze pagina’s al lezen dat ie in een zomerstorm in de stam was gescheurd en moest worden gestut.
Het was geen prettig werk, maar soms moet je kordaat optreden, als een plant in je tuin niet voldoet of op de verkeerde plaats staat: weg ermee. Ik ben een paar uur zoet geweest met het uitgraven van de boomstronk en het verzagen van de takken.

Op dezelfde plaats, zullen we tussen kerst en Nieuwjaar – als het niet vriest – een Liriodendron planten, we hebben bij Tuincentrum Bauwens een flinke boom gekozen met een hoogte van een meter of 5. Hopelijk slaat die gauw aan en wordt de leemte al vlug opgevuld, want de Catalpa had al een mooie wijde kruin. Die hoek van de tuin ziet er nu zeer kaal uit.