Archive for December, 2005

Klimophaag part 1

Author: Antoon Jaminé
12 21st, 2005

Iemand vroeg me onlangs hoe plant je een klimophaag, wel… de klimophagen in onze tuin heb ik zelf niet aangeplant. Een van onze buren, wiens perceel grenst aan zeven (7!) tuinen, had zelf het intitiatief genomen om zijn buren te overtuigen een klimophaag aan te planten. Iedereen is daarmee akkoord gegaan, waardoor de hagen in onze buurt een zekere eh… uniformiteit hebben.

Aan een klimophaag zijn voordelen en nadelen verbonden. Positief als we steeds zijn, zullen we met de voordelen beginnen:
- Klimop groeit snel, een haag van ongeveer 2 m hoog is op vier jaar volgroeit
- De haag is gemakkelijk te scheren en in vorm te houden
- Klimop is zeer sterk en blijft altijd mooi groen, mits regelmatig snoeien
- Met een hoogte van 2 m heb je een prima bescherming tegen de wind, daar de haag nog lichtjes wind doorlaat, ontstaat er geen valwind vlak achter de haag, dus een extra beschutting voor de planten die vlak achter de haag staan
- Het plantgoed is relatief goedkoop, met wat stekken van iemand die net zijn haag gesnoeid heeft kom je al een heel eind

Nadelen:
- De drager, Bekaertdraad of iets dergelijks, is vrij duur
- Het is een hele klus om de drager te installeren: beton gieten, paaltje erin, draad spannen enz..
- Klimop groeit vlug, dus 3 maal per jaar scheren

Wordt vervolgd



Tuinboeken

Author: Antoon Jaminé
12 11th, 2005

Elke tuinliefhebber zou deze twee standaardwerken in zijn of haar bibliotheek moeten hebben: “Vaste Planten” en “Bloeiende Heersters”, allebei geschreven door Roger Phillips en Martyn Rix, uitgegeven bij het Spectrum.

Deze boeken zijn veel waardevoller dan de modale plantenencyclopedie: ze bevatten een ongelofelijke hoeveelheid informatie, per soort zijn heel veel variëteiten opgenomen, voor de Seringen zijn dat er bijvoorbeeld 34! Verder is er een uitgebreide beschrijving per soort en variëteit die het volgende vermeld: land of streek van herkomst, bloeiperiode en bloeiwijze, hoogte en eventuele omtrek, grondsoort en zon of schaduw.

Bloeiende-heesters-def

De vaste planten en heesters zijn gerangschikt naar bloeiseizoen beginnend met de late winter en het voorjaar en eindigend met de vruchten en de herfstkleuren in het najaar.

De grootste troef van beide plantengidsen is echter de fotografie, die is echt fenomenaal, zowel de collages van de verschillende variëteiten als de foto’s van de planten in hun natuurlijke omgeving.

Noot 2009: de boeken zijn spijtig genoeg al een paar jaar niet meer voorradig in het Nederlands.



Tuinonderhoud

Author: Antoon Jaminé
12 6th, 2005

Door dit blogje heb ik bijna een bijverdienste: tuinen onderhouden ;-) Vooral het snoeien blijkt een moeilijke bezigheid te zijn, ook advies (liefst dan nog met een plantschema) over de aanleg van borders is zeer welkom. Voor een paar goede vrienden heb ik dit toegezegd, maar ik moet ermee stoppen daar ik anders geen tijd meer zou overhebben om onze borders aan te leggen.

Dus zal ik ten gepasten tijde wat snoeiadvies geven. Het belangrijkste advies nu is: wachten. Het is nog veel te vroeg om te snoeien, de afgesneden delen zouden kunnen invriezen. Ook het loof en de stengels van de vaste planten laat je best nog staan tot in het vroege voorjaar. OK, misschien oogt dit wat slordig, maar het geheel van stengels en bladeren beschermt de grond en dus ook de planten tegen al te strenge nachtvorst en het verteerde materiaal zal de aarde verrijken.



Bomen geplant

Author: Antoon Jaminé
12 1st, 2005

Een paar weken geleden hebben we onze bomen geplant! Een kleine reportage:

De lindeboom is 4,5 m, de esdoorn 4 m hoog en de prunus een dikke 2 m.
Alles staat na het slechte weer van de voorbije week nog rechtop, behalve de Prunus Amanogawa. Die had door de uitzonderljke warme herfst nog bijna al zijn bladeren en is door het gewicht van de sneeuw gekapseisd, daar moet dit weekend nog een paaltje tegenaan.