Archive for June, 2005
Regenput
Author: Antoon JaminéDe aanhoudende droogte baart veel tuinliefhebbers zorgen. Veel gazons liggen er bruin geblakerd bij, planten verwelken, dus water geven is noodzakelijk. Gelukkig hebben we een grote regenput, 10 000 liter, met een elektrisch pompsysteem.
De voorbije weken heb ik s’avonds de tuinslang bovengehaald: een uurtje sproeien doet wonderen, alles ligt er redelijk fris bij.
Welke tuinkruiden
Author: Antoon JaminéWe zijn reeds bezig met het afgraven van de graszoden waar de kruidentuin komt. Dit is echt het eerste project dat we willen realiseren, nog voor de herfst.
Welke kruiden gaan we aanplanten? Ik denk dat we hier een evenwichte mix moeten vinden tussen het nuttige (culinair) en het esthetische. Engelwortel (zie foto) ziet er bijvoorbeeld veel spectaculairder uit dan een bedje peterselie, maar wat gebruik je het meest?
De jonge stengels van Engelwortel worden vaak geconfijt en uit de wortel wordt een likeur bereid, yeah right!
Als je peterselie in je tuin staan hebt gebruik je die in de zomer wekelijks.
Wij zijn er nog niet uit welke kruiden we gaan aanplanten.
Wordt vervolgd…
Natuursteentegels
Author: Antoon JaminéVoor onze kruidentuin hebben we tegels nodig van 1 m2. Die vierkante meter is wel een must omdat anders het plantgat te klein wordt, zeker voor fors uitgroeiende kruiden zoals rozemarijn.
Nu hebben we ondervonden dat het niet zo makkelijk is om tegels van dit formaat te vinden. Zeker niet in de kleur die we zoeken: zandsteen. In verschillende zaken vond ik zwarte tegels (Vietnamese natuursteen) van een vierkante meter, maar voor het dambordpatroon dat we in gedachten hebben leek ons dit nogal somber. In arduin op maat laten maken was een andere optie, maar duur en wie wil er een kerkhof in zijn voortuin?
Situering kruidentuin
Author: Antoon JaminéOp zolder vonden we een ruwe maquette van onze woning met de tuin er omheen, de proporties kloppen.
De totale grondoppervlakte is 800 m2, de kruidentuin wordt 6 x 5 meter.
Dus in dambordpatroon: 15 tegels en 15 plantgaten, elk 1 m2.
Tuinornament
Author: Antoon JaminéBij tuinornamenten moet ik onmiddellijk denken aan een plaasteren Venus, dikbuikige putti’s of zo’n leuk terracotta zonnetje, fijn! Tricky dus om eh, iets smaakvol in de tuin te plaatsen.
Dit beeld (ongeveer 50 cm hoog) is een erfenis van mijn meter. Het komt waarschijnlijk van een grafzerk en stelt een koppel voor bij een levensboom, bovenaan is spijtig genoeg een stukje afgebroken. Het beeld is zeker meer dan honderd jaar oud.
In onze vorige tuin stond het tegen een muurtje en groeide er klimop rond.
Ik vind het wel een mooi beeldje met die roestige patine, moet wel nog product zoeken om het roest te stabiliseren.
We moeten uiteraard nog een vaste plaats zoeken.
Kruidentuin
Author: Antoon JaminéHet idee om een kruidentuin aan te leggen kregen we vorige zomer toen we op vakantie waren in de Gaume. We bezochten de abdij van Orval, waar een prachtige kruidentuin te bezichtigen is in dambordpatroon. De tegels in natuursteen zijn ongeveer een vierkante meter en doen dienst als stepstones tussen de kruiden: je kunt overal goed bij en als het geregend heeft hou je droge voeten bij het plukken van de kruiden.
Uiteraard gaan we het wat kleinschaliger aanpakken. Een geschikte locatie is een deel van de voortuin, zuidoost geori
Tuinhuisje: A blot on the landscape part II
Author: Antoon JaminéWe besloten dan maar om het tuinhuisje te schilderen, groen leek de aangewezen kleur.
Hilde heeft met de vlakschuurmachine de meeste vernis eraf gekregen. Een zeer stofferige bedoening en we hadden geen stofmasker liggen. Geen nood Hilde maakt er zelf één…
Lijkt zo weggelopen uit een Mad Max film )
Eenmaal het tuinhuis geschilderd, work in progress, gaan we er een wingerd tegen laten groeien. De ideale oplossing, meer groen in de tuin en een banale constructie gecamoufleerd!
Tuinhuisje: A blot on the landscape
Author: Antoon JaminéGeen Vlaamse tuin zonder een tuinhuisje. Dat is ook bij ons zo. Nu zijn de meeste van die dingen spuuglelijk, of het nu om een blokhutje dan wel om een chaletje gaat. Helemaal achter in onze tuin staat een vage houten constructie, die er dan ook nog eens schurftig uitziet.
Hier is duidelijk niet de juiste beits of vernis aangebracht.
Onze eerste reactie was: afbreken die handel, maar dan komen de praktische overwegingen, wat met het tuingereedschap, grasmachine enz.
Dus toch maar opknappen, in eerste instantie dachten we volledig afschuren en opnieuw beitsen. Hilde heeft een heldhaftige poging ondernomen om alles egaal te schuren, maar dat bleek geen haalbare kaart.
Wordt vervolgd
Kneuterig
Author: Antoon JaminéZoals reeds gezegd staat er nu nog maar 1 boom in de tuin, een catalpa. Die gaan we rustig verder laten groeien, zonder te snoeien. Ik ben namelijk niet zo gek op al die ‘bol boompjes’ die veel nieuwe tuinen sieren. Je hebt ze ongetwijfeld ook reeds gezien, stammetjes van 2 à 3 m waarboven een bolvormig gesnoeid kruintje steekt.
Verkleinwoorden zijn hier op hun plaats, want dit infantiel gesnoei is het toppunt van trendy kneuterigheid. Meestal gaat het om accacia’s of catalpa’s. OK, in een kleinere voortuin kan dit nog, maar in grote tuinen zie je er soms 4 op een rij of de oprit is er mee afgeboord… Een nieuwigheid is de, I kid you not, parasolcatalpa. In de kruin wordt een radvormig staketsel aangebracht, de takken worden daar dan in gevlochten, zodat op termijn een horizontaal scherm ontstaat, ‘waaronder het heerlijk vertoeven is’…. Grrrrr.
Eenmaal de boom wat groter is, zal hij de nogal forse gevel van onze geburen wat camoufleren en de inkijk in onze living verhinderen.
Een minpunt van een catalpa: ie krijgt vrij laat bladeren, pas eind mei begint het gebladerte tot zijn recht te komen.
Scheutjes uit vorige tuin
Author: Antoon JaminéWe weten nog niet of we dit perkje in de huidige vorm gaan houden, Hilde is niet erg gek op de ‘betonnen-paaltjes-scheiding’ met het grasperk en vlak ervoor staat een catalpa van een meter of vier.
Voorlopig is het als wachtkamer te gebruiken voor de scheutjes die we meebrachten uit onze vorig tuin, tegen dat ze een ‘definitieve’ plaats krijgen in de borders die we nog moeten aanleggen inclusief de kruidentuin, maar daarover later meer.
Alle scheutjes zijn goed aangeslagen, op een toch tamelijk zanderige grond. Voor de verkaveling, een jaar of tien geleden, waren hier weiden, misschien zitten de koeien er voor iets tussen.
De eerste foto is van begin mei, de volgende van gisteren. Vooral de hosta’s doen het bijzonder goed, die laten we misschien staan, als de catalpa wat groter wordt, zal die toch veel schaduw geven.