Archive for August, 2005
Teveel gazon
Author: Antoon JaminéZoals reeds gezegd bestond, bestaat, de tuin grotendeels uit gras. Vrij saai en veel werk om er iedere week met de grasmachine over te rijden. Daar gaat uiteraard verandering in komen. Bedoeling is om de totale oppervlakte gazon met bijna de helft de reduceren.
De plek waar de kruidentuin komt is reeds omgespit, een smallere strook naast het huis wordt een petanquebaan – een karwei voor volgend jaar? – achteraan en opzij komen grote brede borders. Dus dat wordt heel wat minder maaien!
Speelhuis met schommel
Author: Antoon JaminéDe vorige bewoners van ons huis hadden jonge kinderen, de tuin bestond dan ook voor het grootste deel uit gazon. Daarin stond een speelhuisje met een klimmuurtje, een glijbaan en een schommel. Leuk voor de kleintjes, maar niet zo fraai.
Daar het spul voor onze kids reeds te klein was, hebben we besloten het speeltoestel af te breken met de hulp van Peter die het in zijn tuin reeds opnieuw in elkaar gestoken heeft. De schommel houden we, daar stonden onze kids op. Na de aanschaf van een paar balken krijgt de schommel volgend jaar een nieuw plaatsje.
Nu het speeltoestel afgebroken is, lijkt de tuin nog ruimer en kunnen we achteraan de border doortrekken tot aan het tuinhuis.
Jakobskruiskruid
Author: Antoon JaminéIn de Knack van deze week staat een merkwaardig artikel van Chris De Stoop: ‘Het Gele Gevaar’ over het jakobskruiskruid, ‘Senecio jacobaea’. Blijkt dat deze plant zich enorm aan het vermenigvuldigen is. Dit is natuurlijk niet zo erg, ware het niet dat het een zeer giftige plant is die jaarlijks vele paarden en koeien het leven kost. In normale omstandigheden lust vee dit niet wegens te bitter, maar bij droogtes eten ze de plant ook op, met fatale gevolgen.
De plant komt zeer courant voor in wegbermen en doordat de laatste jaren de bermen pas na de bloei worden gemaaid, kan het jacobskruiskruid zich op grote schaal verspreiden, ook in weilanden. In Duitsland schijnt het een ware plaag te zijn en via Nederland is de plant hier ook aan het oprukken.
Heeft het ook te maken met het klimaat, warmere zomers? Uit onderzoek blijkt dat door opwarming de plant sneller groeit en meer pollen produceert.
Komt daarbij nog dat jacobskruiskruid als in verschillende zadenmengsels zat die in bermen werden uitgestrooid om de ‘natuurlijke berm’ te promoten…
In Engeland zijn er vorig jaar naar schatting 1000 paarden gestorven. In onze buurlanden zijn er dan ook op bestijdingsprojecten op touw gezet, in België niet.
Tot mijn niet geringe verbazing trof ik jakobskruiskruid ook in onze tuin aan. Onze gazon was totaal verwilderd toen we hier vorige herfst introkken, misschien hebben hier ook een paar bloeiende planten gestaan…
Dus als je die boosdoener ziet staan, uitrukken die handel, wel liefst met handschoenen aan!
Afvoerbuis
Author: Antoon JaminéBij het omspitten van wat de kruidentuin moet worden, stootten we op een onaangename verassing. Een afvoerbuis van een van de regenpijpen van het dak was over een lengte van 2 meter volledig kapot. Blijkbaar is bij het nivelleren van de grond een zwaar voertuig over de buis gereden, die trouwens niet diep genoeg in de grond zit.
De aarde rondom de buis hebben we volledig weggegraven en het kapotte stuk met behulp van een ijzerzaag weggenomen. Bij de firma “De Schacht” legde een behulpzame man uit hoe we er een nieuw stuk buis konden tussen steken: uiteraard een nieuw stuk afvoerbuis en 2 schuifmoffen. Die schuifmoffen kun je volledig over de bestaande buis schuiven, waarna je de nieuwe buis ertussen kun passen.
Piece of cake, als je de juiste stukken hebt. Een gewone mof heeft immers een verdikking in het midden waardoor hij niet volledig over de bestaande afvoerbuis kan geschoven worden, daardoor zou het nieuwe stuk buis er nooit tussen passen.
Goed advies is goud waard.
Tuinhuisje: klaar
Author: Antoon JaminéHet is een werk van lange adem geweest, maar eindelijk is ons tuinhuisje klaar. Nadat Hilde met een vlakschuurmachine de meeste vernis verwijderd had, zie de posts in juni, kon het schilderen beginnen.
Maar welke kleur? We kozen een donkergroen, een neutrale tint. Het tuinhuisje staat immers in een hoek van de tuin, tegen een klimop- en een Cupressocyparis x leylandiihaag. We kozen een speciale houtverf exterieur van Levis die niet zou mogen afbladderen en die kleurvast is
Zie de foto’s voor en na!
We gaan het tuinhuis door een wingerd laten overwoekeren zodat, om het eufemistisch uit te drukken, een niet zo fraai bouwsel aan het oog onttrokken wordt en we weer meer groen in de tuin krijgen.
De eerste wingerd is trouwens al geplant.
De donkergroene kleur lokte gemengde reacties uit: Dirk vond dat het niet zou misstaan langs de tennisbanen van Wimbledon, Peter vroeg of we er geen 2 witte lijnen op zouden schilderen, een referentie naar de groene sport Mini Coopers uit de sixties.