Archive for April, 2009

Planten vermeerderen

Author: Antoon Jaminé
04 21st, 2009

Vorig weekend volgde ik samen met mijn goede vriendin Sandra een workshop planten vermeerderen onder het motto: nooit te oud om iets bij te leren. De workshop was een initiatief van Tuinadviesmagazine, de mensen achter de website Tuinadvies: Kurt Vossaert dus.

Kwamen aan bod: kruidachtige stek nemen, houtachtige stek nemen, wortelstek, marcoteren, afleggen, scheuren en uiteraard zaaien.
Een prima initiatief in deze crisistijden, want plantgoed kost tegenwoordig handenvol geld.
De lesgever was de superenthousiaste Jose De Buck (voorzitter van de Vlaamse Vaste Planten Vereniging). Hoewel de workshop gericht was op ‘absolute beginners’ heb ik toch nog een en ander opgestoken, o.a over de temperatuur van de stekgrond en de vochtigheidsgraad van de lucht rond de stekjes. Jose is een man met een encyclopedische kennis over vaste planten en een echte spraakwaterval die maar gestuit werd door een stuk cake en een kopje koffie.

Iedereen kreeg nog wat stekgoed mee naar huis, o.a. geranium, sedum en phormium (Nieuw-Zeelands vlas). Thuis bij Sandra hebben we stekjes in trays gezet, een heleboel hebe en ook een kleinbladige euonymus. Ben benieuwd of de stekjes zullen aanslaan.



Meer narcissen

Author: Antoon Jaminé
04 13th, 2009

Bij Pasen horen paasbloemen of narcissen. De voorbije drie jaar had ik nu en dan een paar bollen in de grond gestoken, meestal tête à tête-narcissen, en die gaven hier en daar wat vroege lentekleur. Maar het waren er veel te weinig en ze waren niet echt strategisch geplaatst in de border.

Vorig jaar hadden we in de vroege lente met stokjes en gekleurde linten de plaatsen aangeduid waar we nog narcissen en andere bolgewassen in de border wilden .

Narcissen-in-border-2009

In de vroege herfst 2008, plantten we 100 grootbloemige narcisbollen, 50 krokusbollen en 50 sneeuwklokjes, op de plaatsen die we in de lente hadden aangeduid. Een hele karwei, maar het resultaat mag er zijn.

Krokussen-2009



Groenten zaaien: snijbiet

Author: Antoon Jaminé
04 10th, 2009

Vorig weekend heb ik een paar voor mij onbekende groenten gezaaid. De inspiratie, tekst en uitleg komt uit het boek van Frank Fol ‘Denk Groenten! De Handleiding’, van Culinaire Uitgeverij Minestrone. Vorige post besprak ik Aziatische pluksla, deze keer komt snijbiet aan bot.

Snijbiet of warmoes wordt al bijna 3.000 jaar gekweekt en is een blikvanger in de tuin én op het bord. Snijbiet heeft grote dikke en vlezige bladeren met witte, gele, oranje of rode nerven en bladstelen. Ze hebben een zachte smaak met de fijn bittere toets van bieten en de lichtjes zoutachtige smaak van spinaziebladeren. Voor de jonge bladeren zijn alle bereidingen voor spinazie van toepassing, enkel de kooktijd is langer. De bladstelen en ribben bereid je zoals asperges en bleekselder.

Snijbiet
Snijbiet. Foto: Tony Le Duc.

Zaaien ter plaatse: april tot augustus in humusrijke, voedzame grond.
Zaai voor forse planten met brede bladstelen in de vollegrond in rijtjes die 40 cm van elkaar liggen en uitgedund worden tot op 30 cm afstand. Op een kleinere afstand, rijtjes op 20 cm en de planten slechts 5 cm van elkaar in de rij, ontwikkelt zich vooral het blad. Zaaidiepte: 1-2 cm.
Oogsten: juni tot oktober

Heb je geen moestuin? Dan komen de mooie kleurrijke bladeren ook goed tot hun recht in de plantenborder!



Groenten zaaien: Aziatische pluksla

Author: Antoon Jaminé
04 6th, 2009

Vorig weekend hebben we de kruidentuin aangepakt: gewied, gemest, compost gestrooid en de tegels een oppoetsbeurt gegeven. En groenten gezaaid. Uit het boek Denk Groenten! van groentekok Frank Fol, haalde ik twee groenten die ik nog niet eerder gekweekt heb: Aziatische pluksla en snijbiet.

De Aziatische pluksla is een pittige mix van Aziatische bladgroenten, gemakkelijk te kweken en snelgroeiend. Je moet enkel de blaadjes van de stammetjes plukken en ze meteen verwerken. Het gaat om een mengsel van diverse Aziatische koolsoorten die qua smaak variëren van zacht en pittig tot scherp. Er zit paksoi in, tatsoi, mizuna, Chinese mosterdsla en Chinese spinazie. De paksoiblaadjes hebben een smaak die doet denken aan Chinese kool. Tatsoi heeft een licht gekruide koolsmaak met een mosterdtoets. Mizuna is een Japanse groente met een zachte mosterdsmaak. De smaak van Chinese mosterdsla is erg pittig en doet denken aan wasabi, de Japanse mierikswortel, terwijl Chinese spinazie een krachtige spinaziesmaak heeft.

Aziatische-pluksla
Aziatische pluksla. Foto: Tony Le Duc

Zaaien ter plaatse van april tot september op een humusrijke grond.
Zaai in rijtjes op 20 cm van elkaar. Zaaidiepte: 1 cm. Vrij dik uitzaaien
Oogsten: mei tot oktober.