Archive for March, 2006

Spitten

Author: Antoon Jaminé
03 28th, 2006

Ik ben al enkele weken bezig met het omspitten van grote stukken gazon om daar borders aan te leggen. Dit is een hele karwei: om een mooi resultaat te behalen moet je immers 2 spaden diep spitten, op die manier komen de graszoden diep onder de grond te liggen en krijgt het gras geen kans meer om de kop terug boven te steken.
Onlangs kreeg ik hier nog commentaar op: “door te diep te spitten, verstoor je bovenlaag van de bodem, juist het deel waar veel organisch materiaal in zit”. Ok, kan ik niets op tegen brengen, maar diep spitten heeft ook zijn voordelen, zoals reeds gezegd, de zoden zijn voorgoed verdwenen en zorgen op hun beurt voor organisch materiaal en… tot voor 10 jaar was dit weiland, dus ik denk dat er genoeg “organisch materiaal” in de bodem zit!

Hoe spit je 2 spaden diep? Wel dit is een methode die ik in mijn jeugd leerde van onze gebuur, een boer op rust.
Met een kantsteker of spade baken je de eerste strook af, die zoden met gras of onkruid schep je in een kruiwagen en kieper ze in de tuin waar ze niet in de weg liggen. Dezelfde strook waar je nu een spade diep gegraven hebt, diep je verder uit zodat je een greppel krijgt van idd 2 spaden diep. De aarde gooi je weerom ergens in de tuin.

Vervolgens begin je in de volgende strook de graszoden af te steken, die gooi je in de sleuf met de graskant naar beneden. Dezelfde strook spit je verder nog een spade diep, die aarde gooi je opnieuw in de sleuf die nu opgevuld is. Je hebt nu weer een greppel van 2 spaden diep enz. Is het stuk volledig omgespit, dan hou je op het einde een greppel van 2 spaden diep over, daar gooi je de zoden en aarde over had in.
Een beetje bemesten, dan nivelleren en verkruimelen met een frees en hark en je bent klaar om te planten en te zaaien.



Tuingereedschap: heggenschaar

Author: Antoon Jaminé
03 22nd, 2006

Heggenschaar, ik ben die tussen-n nog altijd niet gewoon, het bekt gewoon niet goed. Dat voortdurend gepruts aan onze taal is nergens goed voor. Moesten de Vlaamse media wat meer ballen hebben dan zouden ze het voorbeeld volgen van de Nederlandse kranten en tijdschriften, die hebben kordaat njet tegen de nieuwe spelling gezegd. Maar dit geheel terzijde.

Mijn vader zei het reeds: “met goed tuingereedschap is de helft van het werk gedaan” en hij kon het weten, want hij kwam geregeld af met nieuwe schoffels, kantstekers, zeisen, snoeischaren enz. De werkverdeling was wel strikt: hij kocht het gereedschap en wij gebruikten het ;-) )

Ik heb een nieuwe heggenschaar gekocht van Gardena. Niet goedkoop maar oerdegelijk materiaal, twee snoeischaren van dit merk die toch vrij intensief zijn gebruikt, hebben we al meer dan 15 jaar.
Dus met mijn spiksplinternieuwe heggenschaar in aanslag ga ik binnenkort een heleboel lavendelstruikjes te lijf.



Kruidentuin is aangelegd

Author: Antoon Jaminé
03 20th, 2006

Zaterdag bij het ochtendgloren, die aannemers beginnen altijd zo ontiegelijk vroeg, begonnen we de werkzaamheden aan de kruidentuin. We dachten een lange zware dag tegemoet te gaan, maar om 10 uur 30 was de klus reeds geklaard!
Ongelofelijk maar waar, Marnix effende in een razend tempo de stabilisé, met verenigde krachten werden de tegels erop geplaatst en voor we het goed beseften waren alle 15 betontegels geplaatst! Dank u Marnix, Dirck, Geert en Koen.

Tegels-leggen-1
Tegels-leggen-2

Meer foto’s zijn hier te zien.

Na de middag hebben we nog verder de plantgaten met aarde gevuld, daar zijn nog ettelijke kruiwagens in gegaan!

Ik was van plan om zondag reeds met het verplanten van de kruiden te beginnen, er staan al wat tuinkruiden te ‘wachten’ in een stukje border, maar ik was euh, kaputski. Het zal voor volgend weekend zijn.

Welke kruiden heb jij in je tuin staan of welke kruiden gebruik jij regelmatig? Let me know! We kunnen misschien nog wat inspiratie opdoen



Betontegels voor de tuin

Author: Antoon Jaminé
03 17th, 2006

Morgen leggen we eindelijk onze kruidentuin aan! De betontegels die we bij bouwmaterialen De Witte in Wetteren kochten zijn 1 m2 groot, 5 cm dik, zandkleurig met een puimsteenachtig uitzicht.

De betontegels werden in de zomer van vorig jaar reeds geleverd, maar door allerlei omstandigheden werd het plaatsen van de tegels steeds maar uitgesteld.
Maar nu is het zover! We hebben een aannemer onder de arm genomen die opritten en verhardingswerken in tuinen uitvoert en die zal de tegels hopelijk mooi pas leggen.



Lavendel snoeien

Author: Antoon Jaminé
03 15th, 2006

Maart is best wel een drukke maand voor de tuinier, ondanks de koude zijn we druk in de weer geweest, niet zozeer met het snoeien, daarvoor staat er nog te weinig groen in onze tuin, wel met het omspitten van grote stukken gazon om borders te maken, maar daarover later meer.

Wel wordt het stilaan tijd, nu (hopelijk) de ergste winterkoude voorbij is, om de lavendelstruikjes te snoeien; en of we lavendel hebben: onze oprit is ermee afgeboord, 17 m lang! De vorige bewoners, geen groene vingers helaas, hadden de lavendel niet of nauwelijks gesnoeid, daardoor waren de struikjes vrij houterig geworden. Vorige jaar heb ik ze dan vrij kort gezet en gelukkig zijn de meeste plantjes erdoor gekomen.
Zorg ervoor echter dat de plantjes niet te kort worden gesnoeid. Elk takje moet net onder de plaats waar je het doorknipt nog een paar blaadjes hebben. Kale takjes lopen niet meer, of heel slecht uit!

Sommige tuiniers raden aan om in augustus te snoeien, of althans de uitgebloeide stengels weg te halen. Ik doe dit niet, doordat de planten bij ons tamelijk onbeschut staan is er veel kans op vorstschade en ik heb ook geen zin om in de herfst en winter op die kale ‘egelachtige’ struikjes te kijken.

Vorige lente heb ik onze lavendel met de snoeischaar geknipt, maar dat is a hell of a job. Dit jaar ga ik met de heggeschaar aan de slag, maar ik zal mij eerst een degelijk exemplaar moeten aanschaffen. Ons huidig model heeft de twee grote oorlogen van de vorige eeuw nog meegemaakt ;-) )



Snoeien maart deel 3

Author: Antoon Jaminé
03 12th, 2006

In maart worden ook de rozen gesnoeid, dit is geen moeilijke klus mits men een paar basisregels in acht neemt. Rozen bloeien op het hout van hetzelfde jaar, de takken van vorige jaar moeten we terugsnoeien tot op 2-3 ogen, boven een oog dat naar buiten gericht is, zo houden we de struik open. Neem ook de dode en zwakke takken weg.

Bij stamrozen past men hetzelfde principe toe, boven de oculatie van de stamroos heeft men het gestel van de roos, daarboven neemt men alle takken tot op 2 – 3 ogen weg. De uitlopers die onderaan uit de stam zelf komen zijn wilde scheuten en moet men verwijderen.

De snoei van klimrozen is iets ingewikkelder. Hier wordt eerst een takkengestel gevormd dat ergens (een pergola of een houten rek dat tegen een muur bevestigd is) tegenaan groeit. Een nieuwe plant snoei je tot ongeveer 50 cm terug, zodat er genoeg takken uit het gestel komen om tegen de structuur op te binden. In maart alle zijtakken tot op 2 ogen terug snoeien. De hoofdtak verder leiden tot de gewenste vorm en lengte bereikt is en de jaren daarna de zijtakken blijven wegnemen. Na een paar jaar is het mogelijk dat de klimroos onderaan wat kaal wordt en hier niet meer bloeit, dan moet je een oudere gesteltak wegnemen zodat hier een nieuwe scheut ontstaat waarvan je opnieuw de zijscheuten wegneemt zodat er hier nieuw hout tevoorschijn komt waarop dan weer bloemen komen.



Snoeien maart deel 2

Author: Antoon Jaminé
03 8th, 2006

Bij sommige planten is het snoeien wat ingewikkelder.

Bij de hortensia’s onderscheiden we 2 grote groepen:
- Hydrangea macrophylla
- Hydrangea paniculata

De macrophylla, met grote bolvormige bloemen of platte bloemschermen zoals de populaire ‘Teller’ of ‘Blue Wave’bloeit op oud hout. Dus hier niet te grondig snoeien of je hebt later op het jaar geen bloemen. Eind maart nemen we de uitgebloeide en verdroogde bloemen weg, ook de zwakke scheuten worden verwijderd. Om de struik te verjongen snoeien we ook ongeveer 1/3 van de oude takken weg. Zo houden we onze hydrangea’s ‘jong’en krijgen we op die plekken nieuwe scheuten die volgend jaar zullen bloeien.

Hydrangea_Macro

Paniculata’s snoeien is simpel, snij alles weg tot op het onderste paar knoppen. Deze variëteit bloeit immers op takken die datzelfde jaar worden gevormd. Ook snoeien eind maart, zoals steeds: niet tijdens vriesweer!

Hydrangea panicul

Ook bij de clematissen onderscheiden we twee groepen:

De eerste variëteiten bloeien in de lente, deze moet men in principe niet snoeien, alleen het dode hout wegnemen en alles wat binnen de perken houden, want deze soort kan flink woekeren. Tot deze groep behoren: de populaire montana’s en clematis alpina en macropetala.

Clematis montana 2006

Clematis montana

De zomerbloeiers worden in maart tot ongeveer 80 cm ingekort, uit de schijnbaar dorre takjes zullen nieuwe stengels te voorschijn komen die vanaf juni, juli volop bloemen zullen geven, Jackmanii en Rouge Cardinal zijn veel voorkomende soorten.

clematis jackmanii2

Clematis Jackmanii



Snoeien maart

Author: Antoon Jaminé
03 5th, 2006

Bij het snoeien moet je altijd een doel voor ogen houden, dat kan zijn:

- versnellen van de groei of de hergroei na het planten.
- verbeteren van de lichtinval om bijvoorbeeld een gezonde blad-, bloem- en vruchtontwikkeling te bevorderen.
- het verkrijgen van een bepaalde vorm, zoals de haagvorrn, leivorm, bolvorm enz.
- verbeteren van de vorm of de natuurlijke vorm optimaliseren.
- wegknippen van oude bloemtakken om plaats te maken voor nieuwe bloemtakken.
- oude houtgewassen verjongen.

Heesters die in de zomer of herfst bloeien mogen nu gesnoeid worden. Veel heesters met een houtachtig gestel hebben enkel vormsnoei nodig of we snoeien om de plant binnen de perken te houden.

Sommige struiken echter bloeien op nieuwe scheuten van het huidige jaar, om deze scheuten te verkrijgen moet men diep terugsnoeien. Zo kunnen de twijgen van de vlinderstruik, Buddleja davidii, ingesnoeid worden tot op 1 of 2 ogen van de gesteltakken of de takken van het jaar ervoor.

Hypericum, Spiraea bumalda, Potentilla zijn voorbeelden van struiken die in maart tot 10cm boven de grond worden afgeknipt.

Wordt vervolgd



Aanleggen kruidentuin

Author: Antoon Jaminé
03 1st, 2006

Als alles goed gaat kunnen we binnen een paar weken (eindelijk) onze kruidentuin aanleggen. We gaan uit van een dambordpatroon van tegels en plantgaten. Ik heb hier vroeger reeds geschreven over de zoektocht naar tegels van een vierkante meter. De kruidentuin zal een oppervlakte van 30 m2 hebben, dit betekent 15 tegels en 15 plantgaten voor de kruiden.

Vorig weekend hebben we overtollige aarde weggebracht, met de vriendelijke hulp van onze gebuur Koen die de aarde kan gebruiken om een lager gelegen gedeelte van zijn tuin te verhogen.

De plek moet nog een 3-tal cm verder afgegraven worden, zodat we een diepte van 10 cm krijgen: er komt 5 cm stabilisé onder de tegels die ook 5 cm dik zijn. De plantgaten worden nadat de tegels aangebracht zijn opnieuw opgevuld met aarde en of potgrond tot juist onder het niveau van de tegels.

5 cm stabilisé lijkt niet veel, maar iemand die gewoon is van opritten aan te leggen vertelde me dat een dikkere laag stabilisé niet nodig is omdat de tegels door hun gewicht zelf (190 kg!) stabiel zullen liggen.

Dus kwestie van nog een paar uurtjes verder afgraven en we zijn er helemaal klaar voor!