Archive for August, 2006
Pluimpapaver
Author: Antoon JaminéEen vaste plant die het erg goed doet in onze pas aangelegde border is pluimpapaver of Macleaya. We hebben de variëteit Macleaya microcarpa ‘Kelway’s Coral Plume’, een plant die forse afmetingen kan aannemen, tot 2 meter! We hebben 2 plantjes, 1 was waarschijnlijk voldoende geweest, die de hitte van juli en de plensbuien van augustus zeer goed doorstaan hebben en die in het eerste jaar al een imposante hoogte van 1,5 meter bereikt hebben.
Macleaya heeft een groot, fraai blad met een groengrijze kleur, dit kan een goed contrast geven tegen een egaal groene haag. Voordeel is ook dat slakken en ander ongedierte de bladeren blijkbaar niet lusten.
De bloemen, een massa ragfijne beige pluimen, zijn te bewonderen van juli tot september.
In een brede border is het de ideale achtergrond voor andere vaste planten of heesters. Vermeerdering gebeurd door worteluitlopers of scheuren. Door de enorme groeikracht kan het gebeuren dat er ’s zomers al eens een stengel wordt verwijderd, pas dan op want het oranje melksap maakt plekken die bijna niet te verwijderen zijn.
Openbaar groen
Author: Antoon JaminéZoals jullie weten ben ik een groot voorstander van meer groen op straat, gelukkig wonen wij in een buurt waar veel openbaar groen aanwezig is: perkjes, parken en straatbomen. In het centrum van Gent is het maar pover gesteld met het groen. Het stadsbestuur onderneemt een paar pogingen, zoals de herinrichting van het Baudelopark, maar het kan veel beter.
Misschien kunnen ze op de site van ‘Openbaar groen‘ wat inspiratie opdoen. Dit is een site die zich richt naar openbare besturen, groendiensten enz., maar ook voor particulieren kan dit een nuttig instrument zijn. Van alle planten, onderverdeeld in vaste planten, heesters en bomen, vind je een uitgebreide fiche met veel informatie: standplaats, hoogte, bloei…
Erg heldere en overzichtelijke informatie.
Vroeger lente
Author: Antoon JaminéDe lente in België start 15 dagen vroeger dan 30 jaar geleden, dit was te lezen in De Morgen van afgelopen zaterdag.
Iedere tuinliefhebber had dit natuurlijk al lang in de gaten, maar nu is het officieel bevestigd in een groot Europees onderzoek waaraan 17 Europese landen meewerkten
De temperatuur is in België met 1,5 graad gestegen, in niet alle landen is de stijging even fors, het Europese gemiddelde is toch 1 graad, dit lijkt niet veel maar is over een periode van 30 jaar een enorme stijging.
Dat deze temperatuurverhoging onmiddellijke gevolgen heeft bleek vorige week: vaststelling van de blauwtongziekte bij herkauwers in Nederland en nu ook in België. Deze ziekte wordt overgedragen door een mug, die vroeger niet in onze noordelijke contreien kwam. Het is de eerste keer dat de ziekte hier opduikt.
Kleine verschuivingen kunnen op korte termijn grote gevolgen hebben.
Hoe petanquebaan aanleggen
Author: Antoon JaminéWe hebben al geniet gehad van onze petanquebaan die we in de lente aanlegden. Bijna iedere woensdag is het hier verzamelen geblazen en spelen we een stuk in de nacht. Daar het vroeger donker wordt zullen we binnenkort met verlichting werken…
Op algemene aanvraag leg ik hier nog eens uit hoe men een petanquebaan aanlegt.
De afmetingen: voor een officieel terrein is dat minimun 4 x 15 m, maar een baan van 3 x 12 m moet zeker volstaan.
Onze baan is 3 x 11, 5 m. Als afgrenzing van de baan worden dikwijls treinbilzen gebruikt, maar persoonlijk vind ik dit nogal zwaar, wij hebben bekistingsplanken van 2 cm dik geplaatst die een paar cm boven de baan uitsteken.
In principe kan met op gelijk welke ondergrond spelen, maar het liefst spelen we toch op dolomietgrind. Let wel, het moet de fijnste soort zijn: 0,05, daar zit een flink deel zand tussen zodat de baan op termijn wat harder wordt. Een laag van 10 – 15 cm is voldoende.
Een goede drainage is essentieel, we willen immers niet dat onze baan in een vijver of modderpoel verandert. We hebben hier vrij zanderige grond die goed doorlaatbaar is, we groeven de baan ongeveer 10 cm uit, legden over de volledige oppervlakte een worteldoek tegen het onkruid en daarover de dolomiet. In onze oppervlakte ging 4,5 kubiek wat neerkomt op ongeveer 6 ton grind.
Foto’s van de werkzaamheden vind je hier.
Zit je echter met een zware, minder goed doorlatende grond, dan moet je anders te werk gaan.
De baan wordt dan dieper uitgegraven, onder je dolomietlaag van ongeveer 10 cm, moet je een puinlaag, steengruis, van minimum 20 cm aanbrengen, voor de afwatering. Als je 30 cm diep graaft, is het waarschijnlijk niet nodig om een worteldoek te leggen.
Weet ook dat je heleboel extra aarde krijgt, bekijk vooraf wat je hiermee gaat doen: weghalen of gebruiken in eigen tuin . Als je 30 cm diep graaft ga je ongeveer 10 kubiek aarde hebben!
Oplossing compostvat
Author: Antoon JaminéDenk dat ik een oplossing heb voor de plaats van het compostvat in onze tuin, we gaan het wegmoffelen. We hebben vlak bij de achterdeur een soort ‘groene kamer’ gevormd met de haag, daar staan de grijze, de groene vuilnisbak en ook de glasemmer. Als we nog wat rommel wegruimen kan de compostbak er wel bij. De ruimte is wel verhard met klinkers, we moeten misschien een stukje uitbreken zodat het compostvat toch in aanraking komt met de aarde??
Feit is wel dat er bij regenweer ook wormen over de klinkers kruipen… Dus misschien niet nodig om daar die klinkers uit te breken?
Enfin eerst nog eens goed meten of alles erin kan en dan hebben we binnenkort eindelijk een compostvat!
Kruidentuin in augustus II
Author: Antoon JaminéWat deed het niet zo goed in onze kruidentuin?
- ‘Myrrhis odorata’ of Roomse kervel, doorlevende kervel, heeft wat afgezien van de droogte, maar ook de grond is wat te zandering. Ik zal deze winter wat compost en turf inwerken.
– ‘Allium schoenoprasum’ of gewone bieslook en ‘Allium fistulosum’ of grove bieslook, daar hebben we in de lente heel wat van kunnen snijden, maar nu staat ze er wat verpieterd bij. Remedie: zelfde als hierboven, meer vochthoudende grond bewerkstelligen.
‘Artemisia dracunculus’ of Franse dragon, we hadden een plantje gekocht in de Carrefour en dit in de lente in de kruidentuin geplant. Dit was blijkbaar niet zo’n goed idee, wat na een paar weken was de dragon bijna helemaam verdwenen. Niet genoeg afgehard…Pas met het regenweer van de voorbij weken is het struikje weer groen geworden.
- Voor ‘basilicum’ was het voorjaar veel te nat en te koud, er zijn maar een handvol plantjes tot ontwikkeling gekomen. Maar die zien er nu wel stevig uit, voor de vrieskoude verplant ik ze in potjes om binnen te plaatsen.
- ‘Rheum rhabarbarum’ of rabarber, plantje gekocht in Aveve, dit was na een dikke maand volledig verdwenen. Via een collega van Hilde krijgen we deze herfst een stuk van een volgroeide plant, dit zal moet wel lukken.
Het aantal mislukkingen valt nog mee, zeker omdat we voor de meeste kruiden die het niet zo goed deden een oplossing zullen vinden.
Kruidentuin in augustus
Author: Antoon JaminéHet is nu begin augustus, tijd om eens een balans op te maken van onze tuidentuin die we dit voorjaar aanlegden. Welke kruiden hebben het goed gedaan en welke niet.
Hier zie je hoe ie eruit zag toen alles juist aangeplant en gezaaid was in mei.
Zo ziet hij er nu uit.
De kruiden die het erg goed deden:
- De venkel, groeide uit tot een plant van 1,8 m en meer dan een meter breed. Een blikvanger!
- Tijm en rosemarijn zijn enorm gegroeid, vooral de bonte citroentijm of Thymus citr.Aureus’ en Rosmarinus lavadulac. Capri’ of kruiprosemarijn groeien als onkruid. De citroentijm lijkt mij een goede bodembedekker die ik ook elders in de tuin ga gebruiken.
- Munt we hebben 3 variëteiten: Mentha spicata Marrakech’ of groene Marrokaanse munt, ‘Mentha piperita Nigra’: of zwarte pepermunt en potje van bij de kruidenier soort??? De Marrakech is meer dan een meter hoog!
- Satureja montana’ of bonenkruid , pas vorig jaar gezaaid
- Laurus nobilis’ of laurier, een klein plantje nog maar heeft de droogte goed doorstaan.
- ‘Coriandrum sativum’ of koriander, mocht in het voorjaar iets meer zon gehad hebben, maar binnenkort zullen we toch een massa zaadjes kunnen oogsten.
- Petroselinum crispum’ of gladde peterselie en ‘Petroselinum savitum’ of krulpeterselie,
Volgende keer de kruiden die het eh, iets minder goed deden..
Compostvat
Author: Antoon JaminéWij zijn dringend aan een compostvat toe, in de herfst wonen we hier 2 jaar en de tuin- en keukenafval verdwijnt in de groene vuilnisbak of gaat richting containerpark.
Het probleem is echter dat al die compostvaten zo’n lelijke donders zijn. Hier een paar voorbeelden.
Goed ik hoor je al zeggen: “zet er dan een haagje of een struik voor”. Wel dat is niet aan te raden, die dingen moeten in de zon staan zodat de compost beter verteert. In onze vorige tuin hadden we een open compostbak helemaal achteraan. Hilde wil het compostvat echter dichter bij de keuken en dan is een open bak niet aan te raden vanwege de fruitvliegjes die massaal aanwezig zijn.
Kan er nu es niemand een mooi compostvat maken, een designercompostvat als het ware, dat zou nog wat zijn…
Misschien kunnen we een wedstrijd uitschrijven?