Archive for March, 2007

Microclover voor gazon

Author: Antoon Jaminé
03 30th, 2007

Het is weer tijd om de gazon te repareren. Ik ben er al volop mee bezig, het was dan ook nodig! In februari: kalk gestrooid en mos verwijderd en geprikt met mestvork, in maart behandeling met samengestelde organische mest met enzymen om het mos terug te dringen. Als het weer volgend weekend meezit ga ik kale plekken opnieuw inzaaien met herstelzaad.

Tijdens mijn speurtocht naar de juiste producten kwam ik een nieuweheid tegen: Micorclover.

Ik citeer uit de promobrochure: “Microclover is een nieuw gazonmensel voorzien van kleinblijvende miniklaver”, (dit is leuk pleonasme) ” DLF TRifolium, gemengd met veldbeemgras, roodzwenkgras en Engels raaigras. Het mengsel is uiterst geschikt voor de ecologische en milieuvriendelijke tuinier (pleonasme nummer 2): de witte klaver zorgt ervoor dat het gazon nimmer hoeft BEMEST te worden! Het gazon ziet er jaarrond mooi donkergroen uit en blijft onkruidvrij. Omdat, in tegenstelling tot andere witte klavers, Microclover kort mag gemaaid worden, is het ook bijzonder geschikt voor privé-tuinen, parken, voetbalvelden enz….
Met Microclover in het gazon je verzekerd van een mooi grastapijt het hele jaar door. Microclover voedt het gras met natuurlijke stikstof, wat de behoefte aan andere (scheikundige of organische) meststoffen aanzienlijk verminderd. Samen met het gras, maakt de klaver het gazon zeer gezond, dicht en onkruidvrij.”

Nu, als dat allemaal klopt, dan wil die klavertjes ook wel in mijn grasmat! Zal even opzoeken waar het zaad te koop is.



Helleborus zaaien, stappenplan

Author: Antoon Jaminé
03 23rd, 2007

1. Selecteer de planten waaruit je wil kweken. Kies een moederplant, degene die je gaat bestuiven en die uiteindelijk het zaad zal dragen: een gezonde stevige plant met een evenwichtige vorm. Kies de vaderplant, die het stuifmeel zal leveren, voor de kleur en de vorm van de bloemen.

2. Snij de dag voor je gaat bestuiven een paar open bloemen van de vaderplant af, laat nog een paar cm stengel eraan en leg de bloemen een dag in een ondiepe kom met water. Door de temperatuurverandering zal het stuifmeel er wat ‘fluffy’ uitzien.

3. Zoek bij de moederplant een bloem die bijna open zal gaan. Knoop een kleurig draadje wol aan de stengel van de bloem, zo weet je van welke bloem je het zaad moet oogsten. Kruis je verschillende bloemen, schrijf dan een korte beschrijving neer van de planten die je gaat kruisen.

4. Kies een warme zonnige dag uit om de helleborussen te kruisen, het stuifmeel is dan vruchtbaarder. Neem de een plastic balpen, wrijf die een paar maal over een wollen trui om hem statisch te maken, het stuifmeel zal er gemakkelijk aankleven. Open dan voorzichtig de bloem van de moederplant en wrijf de pollen op de stampers.

5. Eind mei zullen de zaaddozen dikker worden en bruin worden. Dan komt het erop aan het zaad te oogsten vooraleer het op de grond valt. Rijp zaad moet er blinkend en zwart uitzien. Als je kan, direct zaaien want het zaad bewaart niet lang.

6. Zaai in een schaal of potten, dek af met een laagje grof rijnzand, dit bevorderd de afwatering, houdt de schaal vochtig en houdt algen op afstand. Plaats de potten of schaal op een beschutte plaats, volle zon vermijden, vochtig houden. Tegen september zal het zaad kiemen.

7. In november zullen de plantjes echte blaadjes hebben en kunnen ze apart in potjes. In de volgende lente kan je ze dan in 1 liter potten planten of daar in de tuin waar je ze wilt hebben. Nog een jaar later komt het spannende moment waarop je de nieuwe bloemen kan bewonderen.
Het vraagt wat geduld, de meeste planten krijgen bloemen na 2 – 3 jaar, maar je geduld wordt rijkelijk beloond met een zelf ontworpen variëteit.
Je kunt natuurlijk 1 variëteit dit je mooi vind zelf verder kweken, neem dan 2 identieke planten en bevrucht die.



Helleborus zaaien

Author: Antoon Jaminé
03 22nd, 2007

De laatste tien jaar is de helleborus weer volop in zwang gekomen en met reden. Wat maakt deze winterbloeiers zo aantrekkelijk? Het zijn geen grote planten en ze zijn zeker niet flamboyant, maar ze bloeien maanden lang en dan nog in de winter. De verschillende soorten hebben een enorme kleurenvariëteit, van maagdelijk wit, alle tinten roze, purper, rood, geel en groen.

Helleborussen

Vrienden merkten onlangs op dat de helleborus een nogal saaie plant is, die er niet meteen tussenuit springt. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Zie maar bovenstaande foto.
Helleborussen hebben een discrete charme, de bloemen laten zich niet onmiddellijk zien, ze hangen een beetje het hoofd. Pas als de bloemen een beetje opwaarts worden gedraaid onthullen ze hun pracht. Deze ‘ouderwetse’ planten, passen goed in de moderne informele tuin met natuurlijke kleurschema’s. In de juiste omstandigheden groeien ze heel goed.

Indien de uitgebloeide bloemen niet onmiddellijk worden verwijderd, zal de moederplant omgeven zijn door zaailingen. Soms zijn het er zodanig veel dat men ze moet verplanten of uittrekken, anders zou de moederplant worden versmacht. Probleem is hierbij dat de zaailingen niet altijd dezelfde kleur hebben als de moederplant daar ze met andere planten worden gekruist door bijen.
Gelukkig is het simpel je eigen helleborussen te kweken!
In de volgende post bekijken we hoe!



Krulwilg is een snelgroeier

Author: Antoon Jaminé
03 21st, 2007

Pasen komt er weer aan en dan halen veel mensen zo’n decoratieve gekrulde ‘paastak’ in huis. De takken kunnen lang in een vaas staan en brengen fris groen in huis. Na Pasen wordt de tak dan in de volle grond gestoken en dan heeft men volgend jaar zelf weer mooie takken.

Wat men uit het oog verliest is de groeikacht van zo’n krulwilg of Salix babylonica ´Tortuosa’: na het eerste jaar verdubbeld de omvang van de struik (of boom) ieder jaar zowel in de hoogte als in de breedte. Voor je het weet staat er een boom van 6 meter of hoger in je tuin. Een krulwilg kan meer dan 10 meter hoog worden

Dus als je een krulwilg als boom wilt, voorzie dan de nodige ruimte. Weet ook dat je hem flink kunt terugsnoeien om hem binnen de perken te houden. Een vroegere gebuur snoeit hem zelfs om de twee jaar volledig tegen de grond af.
De krulwilg houdt van zon en van een wat vochtige grond, op drogere grond zal ie ook groeien maar in de zomer zal ie dan wat gele bladeren krijgen en ze laten vallen. De krulwilg heeft oppervlakkige wortels, hou daar rekening mee bij de beplanting onder de boom want het is een echte waterzuiger.

Er bestaan verschillende soorten krulwilgen: de meest voorkomende is Salix babylonica´Tortuosa’, wij hebben een Salix erytroflexuosa geplant, de takken krijgen na het vallen van het blad mooie rode kleur.

krulwilg-2007

Dit is onze Salix erytroflexuosa, toen we hem in 2005 plantten was hij een kleine meter hoog, nu is de stam bijna 2,5 meter hoog!



Wanneer vogels voederen

Author: Antoon Jaminé
03 18th, 2007

Een maand geleden zag ik in ‘Eurotuin’ een folder liggen van de Vogelbescherming over het voederen van vogels. Bleek een folder te zijn van de Vogelbescherming Nederland in samenwerking met Vivara, een firma die o.a.. vogelvoeder verkoopt, zaadnetjes, vetbollen enz.

Groot was mijn verbazing toen ik las dat het goed en nuttig is om vogels het ganse jaar door te voeren! Dit is foute informatie die alleen tot doel heeft de verkoop van vogelvoeder te vergroten. In maart stopt men best met het voederen omdat de jongen (ook die van zangvogels) grootgebracht worden met rupsen, spinnen en insecten. Hun maag is op jonge leeftijd nog niet klaar om nootjes en vet te verteren. Dus bijvoederen in deze periode kan nefaste gevolgen hebben.

Ik schreef volgende mail naar ‘Vogelbescherming Vlaanderen vzw’:

Geachte,

Vorig weekend was ik in het tuincenter Eurotuin en zag daar naast vetbollen en zaadmixen een folder liggen “Meer vogels in uw tuin”.
Blijkt een uitgave van Vivara, een producent van vogelvoeders, in samenwerking met de Vogelbescherming Nederland.
In deze folder staan manifest foute beweringen, o.a.. in de rubriek ‘Wanneer voeren’: “Door het jaarrond voeren van vogels vergroot u in de wintermaanden de overlevingskans; daarnaast kunnen vogels in het voorjaar meer jongen groot brengen, kunnen zwakke vogels aansterken en hun legsel uitbroeden” enz.
Ik heb altijd geleerd, lang geleden in de ‘Wielewaal’ reeds, dat voederen alleen zin heeft in de koude wintermaanden en dat voederen van vet in de lente zelfs gevaarlijk voor de jongen kan zijn!

Onbegrijpelijk dat de Vogelbescherming Nederland voor de commercie haar naam verbind aan zo’n folder.
Misschien toch aangewezen om via uw kanalen een waarschuwing te lanceren zodat nietsvermoedende vogelamateurs te weten komen dat de info van de folder fout is.

Met vriendelijke groeten,

Meer dan een maand later kreeg ik het antwoord hieronder:

Beste Antoon,

Hartelijk dank voor uw mailtje. Vogelbescherming Vlaanderen heeft dezelfde mening als u ivm met het voederen van vogels. In bijlage bezorg ik u een folder waarin beschreven wordt wat wij de mensen aanraden wanneer zij vogels willen voeren.

Wij werken ook nauw samen met de firma Vivara en zij zijn ook op de hoogte van onze mening. In de toekomst zullen in tuincentra en andere winkels in Vlaanderen waar er producten verkocht worden van Vivara folders liggen van Vogelbescherming Vlaanderen i.p.v. Vogelbescherming Nederland. Wij kunnen uiteraard niet vermijden dat deze firma zelf ander informatie verspreidt. Zij baseren zich op een onderzoek dat gevoerd is in Engeland waaruit bleek dat het doorvoeren van vogels in lente en zomer geen nefaste gevolgen heeft. Naast dit ene item waarover we het oneens zijn, doet de firma Vivara heel wat goede zaken voor vogels en andere wilde dieren waardoor wij onze samenwerking verder uitbouwen.

Met vriendelijke groeten,
__________________________________________

Katrien Philips
Beleidsmedewerker

Dus we agree that we don’t agree. Of hoe de commercie toch onmisbaar blijkt te zijn bij vzw’s met nobele bedoelingen, zelfs als die samenwerking indruist tegen het basisprincipe van de vereniging: vogels beschermen.
De folder die Katrien Philips mailde neemt wel een duidelijk standpunt in: vogels voederen in de lente is not done!



03 14th, 2007

Met tuinboeken is het een beetje zoals met bladluizen, er komen er alsmaar bij en ze blijven maar komen.
En er zit spijtig genoeg ook veel junk bij, vooral de trendy ‘garden designers’ schrijven en fotograferen er lustig op los.
Het boek van Bart Hoes is een slag in het water die weinig rimpels zal veroorzaken. Het past perfect in de nieuwe trend van strakke tuinen, met veel verharding, veel hagen, veel geometrische vlakken maar weinig fantasie.

Veel foto’s en paar weinig zeggende maar hoogdravende teksten. Zelfs wie in dit soort tuinarchitectuur is geïnteresseerd komt hier niet aan zijn trekken want bij de foto’s wordt geen enkele plant vermeld.
Wat weer opvalt in deze dikwijls minimale tuinen is de onveranderlijkheid, het geheel is geschapen, heeft vorm gekregen en moet verder zo onderhouden worden.
Terwijl ik vind dat een tuin altijd een beetje ‘work in progress’ is: kleurschema’s aanpassen, worden struiken of bomen groter, dan pas je de afmeting of vorm van de borders of groene partijen aan.

Ik moet toegeven dat bij sommige modernistische woningen een strakke minimale tuin wel past, maar het is mijn ding niet.

“Tuinen, ontwerpen met gevoel en visie” door Bart Hoes,
ISBN 90 215 8055 1
€ 24,95



Vroege bloei

Author: Antoon Jaminé
03 8th, 2007

Op één van mijn favorite tuinsites ‘Tuinadvies’, staat een interessant artikel over de effecten van deze warme winter op de planten. Uit de tuinpol van twee weken terug bleek dat negentig procent van de tuinliefhebbers een bloeivoorsprong in de tuin merkte dankzij de zachte winter.

Kurt Vossaert trok met een collega op onderzoek in provinciaal domein Het Leen te Eeklo. Sommige planten bloeien een maand vroeger dan normaal. Er zijn al volop wilgenkajes te zien, bij een ‘normale’ winter zou dit pas rond Pasen zijn.

WILGENKATJES

Veel magnoliacultivars die gewoonlijk begin april beginnen bloeien staan nu reeds volop in bloei.

Madeliefjes zien we half april opduiken, in mijn gazon zijn ze nu reeds te vinden. Ik vrees dat de meeste paasbloemen tegen Pasen zullen zijn uitgebloeid.
Het volledige artikel kan je hier lezen.

Het is natuurlijk prettig zo vroeg op het jaar al veel bloemen in de tuin te hebben, maar vraag is of dit op lange termijn wel zo fraai is. Of zelfs op korte termijn, want als het zo doorgaat is in de vroege herfst alles uitgebloeid.



Treinbilzen

Author: Antoon Jaminé
03 3rd, 2007

Nog een kort berichtje over het gebruik van treinbilzen in de tuin. Nu zijn ze misschien een tikje uit de mode, maar in veel tuinen boorden ze een bloemperk af, bij rechthoekige vijvers onttrekken ze de rubberrand aan het oog enz.

Onlangs vond ik een berichtje dat het gebruik van deze balken ontraden wordt omdat ze geïmpregneerd zijn met creosotine. Een stof die het hout beschermd tegen rot en parasieten, maar die als ze in aanraking komt met de huid kankerverwekkend zou zijn. Dus bij het afboorden van perken, zelfs moestuinen is er niets aan de hand, creosotine wordt door de wortels van de planten niet opgenomen.

Het gebruik van de balken als zitbank of als het afboorden van de zandbak is echter uit den boze.