Archive for September, 2006

Gescheurde catalpa vervangen

Author: Antoon Jaminé
09 28th, 2006

n juli berichtte ik dat onze catalpa tijdens een zomerstorm was gescheurd. Met bouten en moeren hielden we de stam bij elkaar. Zie deze post daarvoor.
Maar de scheur is niet het enige probleem: tijdens een onweer een paar weken later hebben we de boom moeten stutten, hij helde erg over naar één kant. Met een kloeke balk (dank u Koen!) is het probleem voorlopig verholpen, maar dit kan geen permanente oplossing zijn. Bovendien wordt het een beetje een komisch zicht: een boom op krukken met een set stalen moeren en bouten in zijn bast.

Daarom hebben we, met pijn in het hart, besloten om de boom in de herfst te rooien en andere boom op dezelfde plaats te planten. Geen catalpa meer, die is te broos voor deze onbeschutte plaats.
We zochten een snelgroeiende boom, omdat we op vrij korte termijn toch weer de tamelijk imposante gevel van onze buur een beetje willen camoufleren. Ons oog is nu gevallen op een Liriodendron tulipifera of tulpenboom, wordt in naamgeving dikwijls verward met een magnolia, ze behoren wel tot dezelfde familie van de ‘Magnoliaceae’.

liriodendron tulip

De tulpenboom is een snelgroeiende boom, boomkweker Philip Bauwens verzekerde mij dat ie even snel groeit als een plataan. In juni, juli verschijnen prachtige geurende bloemen die wat op tulpen lijken. Een opvallend aspect van de tulpenboom zijn de bladeren, die zijn groot, tot 20 cm, met een zeer aparte gelobde vorm.

Blad Liriodendron tulipifera 3



Buxushaagje

Author: Antoon Jaminé
09 20th, 2006

Vorig jaar in de herfst nam ik 130 buxusstekjes om onze petanquebaan mee af te lijnen en om de gevel te beschermen tegen wegschietende ballen.

Na de lange winter zag het er niet goed uit, ik schatte dat meer dan 75 % van de stekjes de geest gegeven had. Dat was zonder de groeikracht van bxus gerekend! Blijkt uiteindelijk dat meer dan 75 % het wel gehaald heeft en ook al flink gegroeid is. Ik heb vorige week de dode stekjes weggehaald en nieuwe geplant.

Als de plantjes verder goed blijven groeien hebben we binnen een drietal jaar een mooi haagje.



Onkruid wegbranden?

Author: Antoon Jaminé
09 15th, 2006

Nog meer onkruidbestrijding. Een paar weken geleden zag ik in een tuincentrum een onkruidbrander, een gasbrander die werkt op propaan en die gemonteerd is op een metalen stang zodat je je niet hoeft te bukken.

Hieronder een citaat van de producent:

De bestrijding is alleen zinvol wanneer er zich niet te veel zand en vuil zich op verharding bevindt. Dit geldt tevens voor het losliggend overvloedig blad. Tevens dient bij een extreme hoge onkruid druk (achterstand) eerst geborsteld te worden, en direct na deze behandeling de onkruidbrander in te zetten.

Het verdient de voorkeur de behandeling zo laat mogelijk uit te voeren, bijvoorbeeld laatste week juni. Op dat moment is namelijk de kracht uit het onkruid en is relatief makkelijk te bestrijden. Voor de tweede maal branden wacht men circa 5 weken.
De laatste behandeling verdient de voorkeur te gaan branden eind Oktober, dit onder het motto “schoon de winter in is schoon de winter uit”.
Uiteraard kan ook gekozen worden om te branden voor de maand juni, echter dient er dan rekening mee gehouden te worden dat het onkruid explosief gaat groeien en meer frequent gebrand dient te worden, circa 2 keer, met een tussenperiode van maximaal 2 weken.
Bij extreme regenval is het weinig tot niet zinvol om te gaan branden. Wel aan te bevelen is te gaan branden kort nadat het geregend heeft of tijdens een klein miezerig regenbuitje, hierdoor ontstaat namelijk een dieper doordringender hitte.

Ook hier moet de behandeling dus een paar maal worden herhaald, dit lijkt echter haalbaarder dan met een gieter kokend water rondgaan. En het blijft een milieuvriendelijke behandeling.

Heeft iemand hier ervaring mee??



Onkruidbestrijding

Author: Antoon Jaminé
09 10th, 2006

In juni schreef ik een post over milieuvriendelijke onkruidverdelging door de Nederlandse firma ‘Front 2 Front’. Zij verkopen een kleine tractor met de sierlijke naam ‘Wave’ die bijna kokend water over onkruid op een verharde ondergrond sproeit.

Ik heb de test met kokend water ook gedaan op onze oprit en de strook klinkers rondom ons huis, op verschillende soorten onkruid. Conclusie: eenmaal begieten helpt niet, na een paar dagen verkleurd het onkruid en lijkt dood, maar na een 4-tal weken komen de nieuwe sprietjes of blaadje te voorschijn. Om echt te werken moet de behandeling 2 of 3 maal om een paar weken worden herhaald. Sommige plantjes, zoals paardenbloemen, hebben erg lange wortels ontwikkeld om aan water te geraken. Ik vraag me af of kokend water zo diep kan werken.
Niet echt interessant dus als je om de maand met een gieter kokend water de ‘onkruidronde’ moet doen.



Tuinadvies

Author: Antoon Jaminé
09 5th, 2006

In de tuin kom je soms voor onverwachte problemen te staan en dan heb je advies nodig, soms snel. Begin deze zomer scheurde onze catalpa na een zwaar onweer, wat nu? De meeste tuincentra waren met vakantie of hadden ook geen oplossing.
Tijdens mijn zoektocht op het net kwam ik bij de informatieve site Tuinadvies terecht. De site heeft ook een levendig forum waar volop vragen over allerlei tuintopics worden gesteld.

Mijn vraag over de catalpa werd zeer vlug beantwoord door iemand uit het vak. Na een tweede advies, hier ook dezelfde oplossing, kon ik onmiddellijk aan de slag om te voorkomen dat de boom volledig zou doorscheuren.
Zie deze post.

Ondertussen ben ik vrij actief op het forum om oplossingen aan te reiken of om planten te determineren. Echt een leuke en ontspannende bezigheid waarbij ik ook nog iets opsteek. Hier maak ik graag een half uurtje voor vrij.



Lavendel stekken

Author: Antoon Jaminé
09 5th, 2006

Lavendelstruikjes gaan niet zo heel lang mee. Na een 7-tal jaren ‘verhouten’ ze waardoor de bloei merkelijk minder wordt. Dus regelmatig vernieuwen is de boodschap; men kan natuurlijk nieuwe plantjes van 1 of 2 jaar kopen, maar daar betaal je toch al gauw 1,5 tot 2 euro voor. Even rekenen wat dit voor onze tuin betekent: de oprit en de kruidentuin, samen 25 meter lang, hebben een boord van lavendelstruikjes, 3 de strekkende meter en 2 dik. Dus ongeveer 150 plantjes brengt de kostprijs op 225 à 300 euro. Een dure grap als je het mij vraagt…

Vorige week heb ik 30 stekjes genomen op volgend voorjaar de kruidentuin mee af te boorden. Het was blijkbaar de hoogste tijd voor dit karweitje, afhankelijk van de bron die ik raadpleegde kan best gestekt worden vanaf 15 augustus tot 15 september.
De werkwijze wordt goed op de site van Tuinadvies beschreven.

De stekjes kunnen nu nog buiten in een schaduwrijke plek vertoeven. Laten overwinteren op een vorstvrije plaats, in de lente laten afharden en uitplanten.

Ik ben benieuwd of het lukt en hou jullie op de hoogte.