Archive for October, 2008

10 29th, 2008

Vooraleer we verder gaan met (groene) tuinafsluitingen, eerst een onheilsbericht over leylandii-hagen (Cupressocyparis (x) leylandii). Er doen al een hele tijd geruchten de ronde over bruine en dode leylandii-hagen. Wat is er aan de hand?

Steeds vaker worden deze conifeerhagen snel bruin en sterven ten slotte af.
Oorzaak van deze dodelijke aantasting zijn drie moeilijk te bestrijden schimmels die een vorm van kanker bij de leylandii veroorzaken, waardoor deze planten onvoorstelbaar snel dood gaan. De ziekte is weinig selectief en niet alleen jonge kwetsbare planten, maar soms ook oude hagen van 25 jaar en meer worden aangetast en sterven af.

Veelal begint de ziekte met bruine plekken. Deze groeien snel uit tot volledige bruine stukken en ten slotte wordt de gehele haag aangetast . Helaas zijn de ziekteveroorzakende schimmels niet te bestrijden en lijkt het aanplanten van leylandii-hagen niet langer aan te bevelen.

Een andere boosdoener is takluis, Cinara fresai, die doet zich tegoed aan de suikers die hij rechtstreeks uit de schors zuigt.
Deze suikers worden normaal gebruikt om nieuw bladweefsel (cellulose) of houtweefsel (lignine) op te bouwen, maar deze agressieve beestjes zijn zo gretig dat ze een groot deel van het suikerrijke vocht morsen, zodat op de onderliggende bladeren een zoete voedingsbodem voor de zwarte honingdauwschimmel ontstaat. Bovendien doen ook duizenden spintmijten zich eveneens te goed aan hetzelfde suikerrijke sap dat ze uit de twijgen zuigen. Met hetzelfde nefaste effect. De enige remedie is op tijd ingrijpen met een insecticide en een acaricide. Als het nog niet te laat is. De boodschap is: groen houden wat nu nog groen is.

Een combinatie van verschillende middelen nl OKAPI en CONFIDOR zou helpen. Hierbij kan men het best een uitvloeier gebruiken, bijvoorbeeld bruine zeep, zodat het product beter verspreid wordt over de oppervlakte.

Okapi heeft een contactwerking, dampwerking en translaminaire werking. Dit wil zeggen dat het werkt als de takluis wordt geraakt. Dat de stof zich in de lucht een beetje verspreidt zodat ook de onderkanten van bladeren en takken goed geraakt worden en translaminair wil zeggen dat het product plaatselijk wordt opgenomen door de bladschubben en takken. Hierdoor krijgen de beesten elke keer ze sappen opzuigen een dosis product binnen.
Confidor heeft een systemische werking. Dit betekent dat het product wordt opgenomen door de plant en zo wordt verspreid via de sapstroom naar alle uithoeken van de plant. De werking is iets trager omdat er geen onmiddellijk effect te zien is, maar is wel zeer effectief. Elke keer de luizen sap opzuigen krijgen ze dit product binnen. Confidor heeft ook een lange nawerking, zodat ook volgende generaties bestreden worden.
Je moet met veel water binnenin de plant spuiten zodat de takjes en bladeren waar de takluizen op zitten goed worden geraakt. Het is heel belangrijk om vooral de binnenkant van de plant te behandelen.

Na de behandeing is het aanbevolen om goed bij te mesten omdat de planten veel voedingsstoffen hebben verloren door het zuigen van de luizen.

Een leylandii heeft jammer genoeg geen regenererend vermogen: eenmaal bruin, blijft de conifeer bruin. Er zal dus komend plantseizoen danig wat opruimingswerk en invul- of aanplantwerk aan te pas komen om de aangetaste hagen te fatsoeneren. In feite heb je met deze relatief goedkope snelgroeiers eigenlijk niet zoveel waar voor je geld: de levensduur is niet zo denderend en de onderhoudskost ligt hoog (rap groeien = veel snoeien).

Wij hebben als afsluiting 75 meter leylandii-haag staan, niet door ons aangeplant…
Onze haag ziet er voorlopig goed uit, maar een paar bruine plekjes. Ik ga binnenkort toch de haag behandelen rond die plekjes.
Wat verderop in de straat heeft men minder geluk, de ene helft van hun haag is volledig afgestorven…Bladeren composteren

Author: Antoon Jaminé
10 23rd, 2008

In onze straat staan platanen, prachtige laanbomen die het in alle omstandigheden goed doen. Ze groeien nog vrij snel ook, voor mij absoluut geen probleem: hoe meer groen hoe beter! Mensen in de buurt klagen rond deze periode echter over de ‘vuile’ bladeren op de oprit en in de tuin. Ze weten er geen weg mee…

Nu is het zo dat platanen een tamelijk leerachtig blad hebben dat niet zo vlug verteert. Ik heb vorig jaar een bladkorf van Bekaert-draad gemaakt en die achter ons tuinhuisje geplaatst. Toen alle bladeren gevallen waren zat de korf propvol met de bladeren van onze tuin en die van onze buurvrouw Maria. Het volume was tijdens de zomer gehalveerd, maar toen ik korf een paar weken geleden leegmaakte, was alleen het hart van de bladmassa verteerd tot compost. Ik schat dat het zeker nog een jaar zal duren tot de bladeren in potgrond zullen veranderd zijn.

Op het forum van Tuinadvies kreeg ik alweer wijze raad: de bladeren over het gazon uitstrooien en er met de grasmachine overrijden. De fijngemalen bladeren zullen in de bladkorf veel vlugger verteren en bladaarde worden. Deze week heb ik al een paar kruiwagens ‘verhakseld’ met de grasmachine en in de bladkorf gegooid. Binnenkort maak ik een tweede bladkorf en die zal nadat alle bomen hun bladeren verloren hebben goed gevuld zijn. Ben benieuwd of de bladeren nu zoveel vlugger gaan verteren.
I’ll keep you posted.Mollensite

Author: Antoon Jaminé
10 18th, 2008

Er blijven maar reacties komen op mijn post van begin dit jaar: Mollen verjagen. Onlangs kreeg ik bericht dat er nu een site bestaan exclusief gewijd aan mollen, eigenaardig genoeg heet die Mollen.

Niet geweldig veel info over mollen (en hoe ze te verjagen) te vinden, maar het is nog een jonge site, misschien moet ie nog groeien. Handig is wel dat je per provincie kunt zoeken naar een mollenvanger in je buurt. Dat is de theorie. Toen ik een mollenvanger in Oost-Vlaanderen zocht, werd een adres in Brugge gesuggereerd…Omheining: tuinmuren

Author: Antoon Jaminé
10 15th, 2008

De duurzaamste tuinomheining is een muur, wellicht is het ook de duurste oplossing. Vooraleer met de werken te beginnen overleg je best met de betrokken gebuur, dit kan veel miserie voorkomen, niet iedereen zal blij zijn met een stenen afscheidingsmuur van 2 meter hoog… Check ook even waar de scheidingslijn ligt: komt de muur op jouw grond of deel je een ‘gemene’ muur met je buur.

Weet ook dat je de muur op een fundamentje zult moeten bouwen om de nodige stabiliteit te bekomen. Een hoge muur, hoger dan 1,8 meter, kan eigenlijk alleen maar bij een vrij grote tuin. Bij een kleinere tuin zul je al vlug een ingesloten gevoel ervaren bij die hoogte. Ik ga hier niet uitleggen hoe je een muur moet metselen, de site van Brico kan dit veel beter.

Een muur zal meer charme hebben als hij er wat verweerd en er niet te netjes uitziet, gebruik bij voorkeur oude, gebruikte bakstenen. Laat het voegwerk een beetje slordig en kies als afdekstukken eerder een natuur- dan betonsteen.
Voor lagere muurtjes (een afscheiding binnen de tuin bijvoorbeeld of de grens bij een hoogteverschil) kan je ook natuursteen gebruiken. Ben je echt een handige Harry, dan kan je misschien eens een ’stone dry wall’, een stapelmuurtje, (een natuurstenen muur zonder mortel proberen).


Geeft een prachtig resultaat en de spleten zullen na verloop van tijd een grote verscheidenheid van insecten en plantjes huisvesten. Op de site van Traditional Masonary staat stap voor stap uitgelegd hoe je dit aanpakt.

Volgende keer: groene levende hagen10 11th, 2008

Een paar jaar geleden kregen wij van goede vrienden een ‘herfstmandje’ met daarin een een klein conifeertje, een hebe- en viburnumstruikje. De hebe en viburnum zijn verdwenen, het conifeertje is ondertussen al tweemaal in een grotere pot verplant en is nu bijna 1 meter hoog, toen het in een mandje stond was het misschien 20 cm…

Dus wordt het tijd om het boompje in de volle grond te planten, maar hoe groot zal het worden? Ik ben helemaal geen conifeerkenner, dus over naar het onvolprezen forum van Tuinadvies. De dag na mijn vraag had ik reeds een antwoord: het is een Chamaecyparis lawsoniana, waarschijnlijk de variëteit C. L. ellwoodii. Deze ‘dwerg’variëteit wordt 4 à 6 meter hoog. Een van de leden van het forum had een paar exemplaren van 10 meter in z’n tuin… Een ongelofelijk goed forum dat Tuinadvies!

Enfin, het is nu uitkijken naar een plaatsje voor onze conifeer, pardon, Chamaecyparis lawsoniana.Bladzuigers

Author: Antoon Jaminé
10 9th, 2008

In de herfst vallen de bladeren en sinds een paar jaar gaat dat gepaard met een zeer irritant geluid, dat van de bladzuigers. In onze buurt hebben een paar tuinliefhebbers zo’n machine gekocht en man, maakt dat een lawaai. Het is alsof een F 16 opstijgt. GGRRR!!

Wat is er gebeurd met die goeie ouderwetse hark? Maakt geen lawaai en je hebt nog wat lichaamsbeweging. Ik kan me inbeelden dat de mannen van de gemeenteplantsoendienst zoiets nodig hebben om de parken en straten netjes te houden, maar een particulier die de bladeren van het grasveld of oprit wil halen… Belachelijk en alweer een voorbeeld van onnuttige overconsumptie.Herfstkleur

Author: Antoon Jaminé
10 1st, 2008

Beetje herfstkleur, gefotografeerd bij valavond.


De liquidambar styraciflua, amberboom, heeft zijn naam niet gestolen…
Onze mooiste boom.

De bladeren van de pluimpapaver of Macleaya micr.’Kelw. Coral Pume’ worden goudgeel

En de prijs voor de weirdste naam gaat naar: Aster dumosus ‘ Prof. Anton Kippenberg’!