Archive for March, 2009

Gazononderhoud

Author: Antoon Jaminé
03 28th, 2009

Na een natte zomer en herfst en een zeer strenge winter ligt de gazon er maar slapjes bij. Er is veel mos bijgekomen, hier en daar wat kale plekken door op de grasmat te lopen tijdens de vorstperiode.

Dus alweer tijd voor een actieplan (net zoals vorig jaar).

1.Eerst kalk strooien (in de vroege lente); ik gebruik DCM Microkalk met magnesium en bacteriën.
DCM Microkalk

Deze gekorrelde kalk heeft verschillende voordelen, door de korrelvorm strooit hij gemakkelijk uit en je verandert tijdens het strooien niet een sneeuwman. Magnesium zorgt voor een diepgroen gazon en de toegevoegde bacteriën vreten het mos op. Dit althans volgens het promopraatje op de verpakking. Kalk zorgt ervoor dat de meststoffen die daarna worden gestrooid, beter zullen opgenomen worden. Door de toevoeging van kalk zal de zuurtegraad van de grond zakken, waardoor mos op zijn beurt weer minder kans krijgt. Je kunt het best tweemaal per jaar kalk strooien: in het voorjaar en in de herfst

2. Plekken met erg veel mos verticuteren. Mos op deze wijze verwijderen is volgens mij nog altijd het doeltreffendst. Nadeel: als er erg veel mos in je gazon zit, krijg je hierdoor kale plekken.

3. Dus gras inzaaien is op deze plaatsen aangewezen. Het is sowieso goed om jaarlijks je gazon bij te zaaien, zodat verzwakte plekken er weer bovenop komen. Ik gebruik sinds een paar jaar het graszaad Ecogazon met miniklaver van AVEVE, met goed resultaat. Waarom zaad met miniklaver gebruiken, lees je in dit berichtje van een paar jaar geleden.

4. Bemesten, minimaal 4 weken na het kalken. Ik zal dit jaar Mycogazon van AVEVE gebruiken.

Mycogazon AVEVE
Deze organische meststof bevat Rhizamax, dat is een toevoeging van mycorrhizae-schimmels die zorgen voor een ‘natuurlijke symbiose’ waardoor het gras een grotere wortelomvang krijgt en dus sterker wordt. Alweer een fraai promopraatje: mijn grootmoeder zou gezegd hebben: “Baat het niet, dan schaadt het niet.” Mycogazon bevat tenslotte ook nog bacteriën die dol zijn op mos en afgemaaide gazonresten.

Dus met deze geavanceerde producten, het lijkt wel bacteriologische oorlogvoering, zullen we een schitterend gazon krijgen. Dat hopen we toch… I’ll keep you posted.



Tuingereedschap: spade

Author: Antoon Jaminé
03 25th, 2009

Mijn grootvader zei het al: “Goe gerief is goe werk.” Dat zal zeker gelden voor deze spade die ik mezelf cadeau deed!

Ik koos een spade met een extra lang (en iets smaller) blad, ideaal voor het verplanten van heesters en grotere vaste planten. Deze spade zal ook dienst doen bij het jaarlijks afsteken van de wortels van onze leylandiihaag (de wortels lopen anders te ver door in de plantenborders), ze is immers vlijmscherp en door een speciaal procedé zelfs zelfslijpend.

Polet Quality tools

Polet maakt kwaliteitsgereedschap dat een leven lang meegaat, met een steel gemaakt uit essenhout en een afgeronde voettrede. Goe gerief!



Viburnum Tinus winterschade

Author: Antoon Jaminé
03 21st, 2009

Op verschillende tuinfora heeft men het over winterschade bij viburnum tinus: door de strenge vorst zijn bladeren of zelfs hele delen van de plant bruin geworden. Nu kan viburnum tinus heel goed worden gesnoeid, dus de beschadigde delen kan je gerust weghalen. Let wel op dat je de vorm de struik behoudt.

Ook skimmia’s hebben te lijden gehad van de winterkou. Door de bevroren ondergrond konden de groenblijvende planten geen voedsel meer uit de grond halen en raakten de bladeren beschadigd. Ook hier kan je gerust snoeien, al zou ik skimmia minder hard terugsnoeien dan de viburnum tinus. Skimmia groeit immers heel wat trager.



Lavendel snoeien in maart, of niet…

Author: Antoon Jaminé
03 17th, 2009

Vorig weekend heb ik de meeste van onze lavendelstruikjes gesnoeid. Vorig jaar had ik over ‘wanneer lavendel snoeien‘ al eens gepost. Sommigen zeggen snoeien midden maart, anderen raden aan om onmiddellijk na de bloei in de zomer te snoeien. Ik heb een nieuw perkje lavendel, stekjes die ik drie jaar geleden nam, vorige zomer gesnoeid. En het moet gezegd, die staan er heel gezond bij, ondanks de strenge winter.


Deze struikjes zijn vorige zomer gesnoeid. Oké, ik weet het, ik moet hier nodig eens wieden…)

De lavendel langs onze oprit heb ik dit weekend gesnoeid en die zien er zo uit, nog een beetje kaal dus.

lavendel in maart gesnoeid

Enig nadeel van snoeien in de zomer, na de bloei: je mist wat kleur van de tweede bloei in augustus.



Snoeien eucalyptus

Author: Antoon Jaminé
03 15th, 2009

Deze week kreeg ik een vraag van Jos via e-mail over zijn eucalyptus. Door de strenge winter zijn de bladeren grijsbruin verkleurd en hij vraagt of de eucalyptus mag gesnoeid worden. Dat mag zeker en nu is het aangewezen moment. Eucalyptus verdraagt vrij sterke snoei en zal daarna fors weer uitschieten met die typische ronde jeugdblaadjes.

Ik ben nog aan het bekijken of ik mijn eucalyptus pauciflora ga snoeien. Deze soort wordt als een van de winterhardste omschreven, maar hij heeft toch ook wat bruine blaadjes gekregen…



Eerste werkzaamheden lente

Author: Antoon Jaminé
03 9th, 2009

Vorige zondag was het echt lenteweer, we hebben bijna de hele dag in de tuin gewerkt. Zalig om weer eens een dagje buiten te zijn.
Beetje gewied, een paar kruiwagens compost in de borders gedumpt (met dank aan onze goede buren Hilde en Koen) en hier en daar wat gemest (buxus, hydrangea, terraspotten…)

Het was ook de hoogste tijd om een paar struiken te verplanten, we hebben een hydrangea macrophylla en een hydrangea quercifolia ‘Sikes Dwarf’, van plaats verwisseld. De ‘dwarf’ maakte zijn naam niet waar en was te groot geworden om vooraan in de border te staan. Een blijkbaar terugkerend fenomeen dat de info op het bijgeleverde plantenkaartje niet klopt…


Hydrangea quercifolia ‘Sikes Dwarf’

We konden meteen ook de schade opnemen die de strenge winter had aangericht; een paar planten hebben de strenge en langdurige vorst niet overleefd: 2 van de 3 lavatera’s en lavandula stoechas. Beide zijn maar matig winterhard. Sommige planten hebben bladverlies door de vorst: euonymus jap. ‘Aureus’, bamboe en eucalyptus pauciflora.

Volgende weekend lavendel snoeien en gazon verticuteren.