Archive for July, 2008

Catalpa verwelkingsziekte

Author: Antoon Jaminé
07 28th, 2008

Eén van de catalpa’s van onze goede geburen Tom en Chantall heeft de verwelkingsziekte gekregen. Plots op een week tijd, was meer dan de helft van de bladeren aan de boom verwelkt. Een spijtige zaak, want het gaat om een boom die reeds meer dan 10 jaar oud is.

Catalpa-verwelkingsziekte

De verwelkingsziekte wordt veroorzaakt door een bodemschimmel (verticillium), die treedt vooral op bij een slechte bodemstructuur of een te natte standplaats. Als de schimmels in de wortels geraken verspreiden zij zich door de sapstroom door heel de boom.
Eens de boom is aangetast zullen steeds meer takken, bladeren en bloemen verwelken. Bladeren vergelen, worden bruin en sterven af, ook de wortels zullen verdorren.

Als men helemaal niets doen zal de boom volgend jaar opnieuw bladeren krijgen, maar rond deze periode zullen ze weer verwelken en afvallen. Elk jaar zal de ziekte zich meer en meer over heel de boom verspreiden tot deze uiteindelijk afsterft.

De enige oplossing, als de boom werkelijk de verwelkingsziekte heeft, is rooien. De takken niet verhakselen, want dan zou de schimmel zich verder door de tuin kunnen verspreiden. Dus alles wegvoeren naar het containerpark en de grond in een ruime kring rond de boom verwijderen. Een verbetering van de bodemstructuur (veel humus) kan de schimmel bedwingen, maar hou er toch rekening mee dat ook andere bomen vatbaar zijn voor deze ziekte: esdoorn, es, acacia, linde, iep, sering enz.

Tom en Chantall hebben vlak naast deze boom nog een catalpa staan, benieuwd of die het uithoudt…. Wordt vervolgd.De Tuinen van Appeltern

Author: Antoon Jaminé
07 27th, 2008

Vorig weekend namen Monique en Guy, mijn schoonzus en haar man, ons mee op een verrassingsuitstapje naar de De Tuinen van Appeltern in Nederland. Appeltern ligt tussen ’s-Hertogenbosch en Nijmegen, dus een paar uurtjes rijden, maar het was zeer de moeite waard.

De Tuinen van Appeltern is een tuinenpark van liefst 13 hectare groot! Er zitten zo’n 190 voorbeeldtuinen in. Nu moeten die 190 tuinen wel met een korreltje zout worden genomen, want sommige zijn maar een voorschoot groot. Met in het achterhoofd natuurlijk de beperkt tuinruimte die veel Nederlander ter beschikking hebben. Langs een uitgestippeld parcours kan je alle tuinen bezoeken, maar op één dag is dat onbegonnen werk. Dus, het komt erop aan om met het plannetje in de hand een selectie te maken van het soort tuinen dat je wilt zien.

Appelern-1

Appeltern-2

Hier wil men vooral tuinideeën opdoen en alle planten zijn dan ook voorzien van een naamplaatje, wat superhandig is. Een paar planten die we ‘leenden’ of kregen kon ik hier identificeren. De Nederlandse koopmansgeest steekt hier onverbloemd (pun intended) de kop op: alle producten, bestrating, omheiningen, tuinmeubelen enz. kregen ook een infoplaatje… Waarschijnlijk interessant voor mensen die hun tuin nog moeten aanleggen, maar soms storend omdat je denkt de naam van een plant te kunnen lezen, terwijl je op het naamplantje vindt dat de kasseien waarop je nu staat te koop zijn bij K.A. Kei in Zwolle. We leerden ook dat alle tuinen bemest zijn met producten van Ecosystem… Nou moe!

Maar dit is slecht wat gemopper van een ouwe brombeer. Er waren prachtig aangelegde tuinen te zien met rijkelijk bloeiende borders, en we ontdekten planten die we niet kenden. De voorbeeldtuinen waren interessant om inspiratie op te doen conceptueel en plantkundig. Dus zeker een bezoek waard!

Appelern-3

Een tip, vergeet zeker niet de ‘avant-garde’ en ‘designtuinen’ helemaal op het einde van het parcours niet te bezoeken: om het op z’n Hollands te zeggen: lachten, gieren en brullen!

Appeltern-4

Een ‘design’tuin…Verslag Open Tuinen 2008 deel 2

Author: Antoon Jaminé
07 5th, 2008

De laatste halte voor de middag in Boechhoute:

3. De park- en verzameltuin van David Haers in de Stationsstraat 51.
Dit park (1,85 hectare) is een echt arboretum. De vader van de huidige eigenaar begon 26 jaar geleden met een collectie bomen uit Europa, Amerika en Azië. De zoon is duidelijk even gepassioneerd en heeft de oorspronkelijke oppervlakte bijna verdubbeld (landbouwgrond is nog altijd spotgoedkoop).

Open-Tuinen-2008-artboretum

Het wandelpark bevat een aantal vrij zeldzame bomen, zowel bladverliezende bomen als coniferen, (met materiaal uit het arboretum van Eekloo) en een prachtig gamma heesters. Het laatste aangekochte deel is nog vrij leeg, veel gras om te maaien :-( maar de oppervlakte is dusdanig groot dat het wellicht een jarenplan vergt om het volledige perceel te beplanten.

Na de middag ging het richting Lochristi.

4. Expotuin ‘t Buitenleven van de familie Pauwels-Mouton Brandstraat 8.
Een vrij strakke tuin met verkoopactiviteiten. Daarmee is het zo’n beetje gezegd. Er werd veel chique tuinkitsch aangeboden, betonnen engeltjes en borstbeelden, wit geschilderde of roeste ijzeren vazen, je kent dat spul wel.
Time to move on.

Open-tuinen-2008-beelden

5. Bloementuin Oase van de familie Neyt-Van Hende, Ruilare 96 (Zeveneken)
De laatste halte van de dag was dan wel zeer de moeite. Een prachtige bordertuin van 1 hectare, ingedeeld in verschillende ruime tuinkamers. Een harmonisch geheel, op overtuigende wijze geïntegreerd in het landelijke landschap. Deze mensen zijn ook geestdriftige verzamelaars, ik heb nog nooit zo’n collectie astrantia en astilbes gezien.

Open-Tuinen-2008-Astrantia

Open-tuinen-2008-astilbe

Open-Tuinen-2008-omheining

In één woord: respect!

Een heel mooie dag met prachtige tuinen en soms een informatieve babbel, volgend jaar doen we dit beslist opnieuw!Verslag Open Tuinen 2008

Author: Antoon Jaminé
07 3rd, 2008

Vorig weekend was het de zoveelste editie van Open Tuinen 2008.
We hebben het geplande programma niet volledig kunnen afronden wegens te veel te zien en soms te veel interessante uitleg.

In de voormiddag ging het richting Assende, Bassevelde om precies te zijn.

1. ‘t Gegeten verleden van Jef de Buck, Graanmolenstraat: een moestuin vol oude en vergeten groenten.
Niet echt spectaculair om zien, maar wel erg interessant. Een erg enthousiaste teler vertelde over oerprei, aardpeer, warmoes, bladmosterd enz. Hij had ook een testveld met een gamma oude aardappelsoorten die dan in verschillende restaurants werden getest. Proeven van de groente kon ook en als afscheid kregen we zelfs wat zaad mee.

2. Huize Tuinvreugde, Patrick Stal, Beestraat 6: romantische, ecologische bloementuin.
Achter deze villa ligt een oude parktuin, 60 are groot, die je niet in het centrum van een dorp zou verwachten. Achter de romantische borders en een mooie moestuin – het nieuwe statussymbool van de moderne tuinier – ligt een grote vijver omgeven door statige beuken en eiken. Een mooie ietwat verwilderde tuin met veel soorten planten die toch harmonieus gegroepeerd samengebracht waren.

In de volgende post meer over Open Tuinen 2008.