Archive for January, 2007

Natuurpunt: vogeltelling

Author: Antoon Jaminé
01 30th, 2007


Onder de titel ‘Voeren en beloeren’ organiseert Natuurpunt volgend weekend, 3 en 4 februari, een nationale tuinvogeltelling.
Vorig jaar werden er 350.000 vogels in 8.100 tuinen geteld. Huismus was de nummer 1 van de talrijkste vogelsoorten, gevolgd door koolmees, merel, Turkse tortel en vink. De meest verspreide soort was de merel die in 97 op de 100 tuinen werd gespot. Het volledige verslag kan je downloaden op volgende link.

Heb je zelf een fotografisch geheugensteuntje nodig om de talrijkste tuinvogels te herkennen of wil je familie, vrienden en kennissen warm maken voor de telling: download dan de gratis folder met de 24 meest voorkomende vogelsoorten hier.

Uit deze tellingen blijkt het grote potentieel dat het cultuurlandschap heeft voor natuurwaarden. Tuinen en het platteland zijn weliswaar geen natuurgebieden met een uniek ecosysteem, maar algemeen verspreide vogel-, dier- en plantensoorten zijn voor hun overleving in natuurgebieden ook afhankelijk van het cultuurlandschap. Al zit die vink maar één of twee weken in je tuin, deze periode kan cruciaal zijn om te overleven. Iedere tuinbezitter kan soorten helpen die in aantal afnemen maar toch nog verspreid voorkomen. Help vogels door voedselaanbod, beschutting en nestgelegenheid te verbeteren.



Gazon actieplan part 2

Author: Antoon Jaminé
01 28th, 2007

De remedies:

- met een mestvork het gazon goed verluchten, dus op regelmatige afstand de aangedrukte laag goed doorprikken. Een oersaai jobke dat heel wat tijd in beslag zal nemen, dus verstand op nul, iPod in de oren en vooruit met de geit.
- zoveel mogelijk mos wegharken
- met regen in aantocht eens goed met kalk rondgaan
- in de vroege lente een laagje compost vermengd met graszaad uitstrooien. De echt kale delen worden dan ook opnieuw ingezaaid. De strook die het meest schaduw krijgt, dicht bij de klimophaag, krijgt schaduwgraszaad, ik ben benieuwd wat dat gaat geven.
- mesten met Bio-gazon Azet
Dit is een meststof waar ik in onze vorige tuin heel goede resultaten mee haalde. Ik heb het in deze tuin nog niet gebruikt omdat Bio-gazon Azet nogal duur spul is en we hier toch een tamelijke oppervlakte gras hebben.
Even de site citeren:

Gazon-AZ is verrijkt met een speciaal soort bodemleven, de zogenaamde Mycorrhiza. Deze schimmels verbinden de plant en de bodem aan elkaar. ECOstyle heeft na intensief onderzoek een sporenvormende Mycorrhiza-soort gevonden en toegevoegd aan Gazon-AZ. De schimmel groeit door deling en boort zich door de bodem heen. Op deze manier neemt de schimmel uit de bodem vocht en mineralen op. Met de achterzijde is de schimmel in de wortel van de plant verankerd voor de opname van energie. De sapstroom van de plant wordt hiervoor gebruikt. In ruil voor een klein gedeelte van de energie die de plant uit de zon haalt, geeft de schimmel water en mineralen aan de plant.

Door deze samenwerking wordt het worteloppervlak vergroot met factor 10! De wortels van het gras groeien breder uit en dieper weg. Door dit vergrote worteloppervlak is het gras beter in staat voedingsstoffen uit de bodem te halen. Ook zorgt de schimmel ervoor dat andere plantensoorten zich niet goed kunnen vestigen, levert ze de stoffen die de directe omgeving van de wortel vrij houden van ziekteverwekkers en is het gras beter bestand tegen droogte en vorst.

Nou, gaan wij even een gave gazon krijgen zeg! (Bio-gazon Azet is een Nederlands product ;-)

Nou, gaan wij even een gave gazon krijgen zeg! (Bio-gazon Azet is een Nederlands product ;-)

- die engerlingen das een ander paar mouwen: nasty little buggers! De enige doeltreffende oplossing is een laag van 15 cm aarde afgraven in de zomer (in de winter zitten de larven dieper) en eventueel weer aanvullen met niet besmette grond. Dit is natuurlijk geen optie bij ons, dan moeten we weer met een schone lei beginnen.
Dus, zoals reeds beschreven in deze post, gaan we voor de natuurlijke bestrijdingsmethode van ‘Biocontrole Hellingman’. Daar de bodemtemperatuur niet onder de 12° mag dalen is dit iets voor eind mei.
We zijn benieuwd naar de resultaten en we’ll keep you posted!



Gazon actieplan part 1

Author: Antoon Jaminé
01 24th, 2007

Zoals reeds gezegd ligt onze gazon er niet goed bij, veel mos, veel vraat door engerlingen en hier en daar hebben merels stukken omgewoeld.

Dus even kijken wat de oorzaken zijn:
1. veel mos, bruine plekken: waarschijnlijk een combinatie van slechte drainage en te weinig mest en kalk.
Toen we hier pas kwamen wonen bevond het gazon zich in een erbarmelijke toestand, het leek meer op een weide. Regelmatig maaien en bijmesten zorgde voor een aanzienlijke verbetering.
Maar dit jaar hebben we veel last van mos, tijdens het omspitten van de borders merkte ik dat de toplaag erg compact was, waarschijnlijk is men, zoals vaak gebeurt, tijdens het aanleggen van de tuin met zware graafmachines en bulldozers in de weer geweest waardoor de toplaag erg aangedrukt werd. Dit kan men oplossen door na de werken eens grondig te frezen, maar dat is in onze tuin waarschijnlijk niet gebeurd.

2. Engerlingen, dit blijkt een lastiger probleem te zijn. Op de forums van verschillende tuinsites staat het vol van de horrorverhalen: volledig vernietigde gazons, niet weg te krijgen enz.

Volgende keer de remedies.



Bloembakken in de winter

Author: Antoon Jaminé
01 21st, 2007

Bloembakken kunnen ook deze sombere dagen wat kleur op de vensterbak of het terras geven. Heel wat planten bloeien immers ook in de winter zoals verschillende hebesoorten, vibirnum, skimmia of erica.

Dan komt het erop aan verschillende planten te combineren met kleine groenblijvende plantjes die een attractief of contrasterend blad hebben zoals: Ajuga reptans of zennegroen, Choisya ternata ‘Sundance’, Euonymus, Hedera, Ophiopogon planiscapus, Polystichum setiferum. Als je plantjes kiest die niet te vlug groeien kun je een paar jaar geniet hebben van je wintergroene of winterbloeiende bloembak! Worden ze uiteindelijk toch te groot voor de bak, dan kunnen ze nog altijd in de volle grond worden geplant.
Een tip: als je zelf losse plantjes koopt en je bakken zelf vult, dan komt dit heel wat goedkoper uit dan voorgevulde bakken of manden in het tuincentrum.

Ook bloembollen kunnen nu nog in bloembakken geplant worden. Als je ze in verschillende lagen onder elkaar plaatst, bloeit er lange tijd altijd wel iets!

Hou er rekening mee dat je bakken vorstbestendig moeten zijn, als je geen (dure) vorstbestendige bakken wil aanschaffen: er bestaat een trukje om barsten te voorkomen. De binnenkant van de bak strijk je in met een rubbercoating (van Rubson bijvoorbeeld). Daardoor worden de terracotta containers nooit helemaal doordrongen van het vocht en is bij strenge vorst het gevaar op barsten veel minder.

Deze bloembak vulden we zelf met van links naar rechts: een kleinbladige Hebe met witte bloemetjes, een Euonymus fortunei ´Harlequin´of kardinaalshoed met een lichtgroen blad dat fel wit gevlamd is en een Leucothoe ‘Zeblid’ een heestertje wiens blaadjes in de winter vuurrood kleuren.

Winterbloembak



Tuinwerk in januari

Author: Antoon Jaminé
01 19th, 2007

Met het uitzonderlijk warme winterweer kriebelt het om in de tuin aan de slag te gaan, om met de grote schoonmaak te beginnen als het ware. Maar wacht, ook al was de gemiddelde temperatuur deze week 12 à 13 graden, het kan nog steeds erg koud worden en dan is het niet zo’n goed idee om nu al rozen en vlinderstruiken te snoeien of de gevallen bladeren uit de border te halen.
Enkel bij sommige vaste planten is het aangeraden om de verdroogde stengels weg te halen indien er zich reeds nieuwe scheuten vormen, bij het weghalen van de oude stengels zou je immers het frisse groen kunnen beschadigen.

Wat heb ik dan wel gedaan de afgelopen weekends?
Wieden, bijvoorbeeld. De kruidentuin was een ‘beetje’ overwoekerd en had dringend een schoonmaakbeurt nodig.
In de border hebben we ook reeds enkele planten verplaatst en met de storm die gisteren voorbij raasde in het vooruitzicht heb ik vorige week de bomen wat steviger verankerd.

We hebben ook onze houtvoorraad aangevuld zodat we weer een paar maand verder kunnen stoken in de open haard en vorig weekend heeft handige Hilde een overdekt voederplankje voor de vogels in elkaar getimmerd!! Samen met Sarah haalde ik enkele ingegraven potten met bloembollen boven, die staan nu in de woonkamer en zullen binnen 2-tal weken bloeien. Dan halen we nog een paar potten boven en zo zullen we gans de winter bloeiende narcissen en hyacinten in huis hebben.



Bomen snoeien vol 2

Author: Antoon Jaminé
01 14th, 2007

Dus, behalve in de vorige post beschreven gevallen, waarom zou men een boom snoeien?

Hij is te groot geworden. Ok, wat is te groot? Beter gezegd, voor de plaats waar de boom staat is hij te groot: te dicht bij de woning, te dicht bij de buren, te dicht bij de planten border waar ie alle zon wegneemt.
Moraal van het verhaal, bezint vooraleer gij begint.
Een typisch voorbeeld is het “halve berkensyndroom”. In de jaren zeventig, tachtig was het mode om drie berkjes in de voortuin te planten. Na tien, twintig jaar blijken die schattige berkjes uit de kluiten gewassen bomen van twintig meter hoog te zijn, die over de schutting van de buren hangen, die tegen het dak aanschuren enz. Via een “professional” wordt de kettingzaag bovengehaald en het resultaat is dan meestal een drietal stompen die na een paar jaar afsterven.
Kijk dus na hoe ver je van de scheidingslijn van de buren moet blijven, gaat de boom geen schaduw werpen in de tuin van de buren enz… Die kan veel ellende en uitgaven voorkomen.

Sommige bomen kunnen wat ouderdomskwaaltjes vertonen en dan is een verjongingssnoei aangewezen om een evenwichtige kruin te bekomen of te behouden. Kijk goed uit wie je hiervoor inschakelt, want er zijn veel “boomdokters” op pad die je boom onherroepelijk om zeep helpen.

Als een boom een gevaar wordt voor de woning of de openbare weg moet ie natuurlijk worden gerooid, zoals mijn schoonbroer Luc kan getuigen, voorkomen is beter dan puin ruimen..

Maar in de meeste gevallen geldt de regel: laat een volwassen boom met rust!!



Bomen snoeien vol 1

Author: Antoon Jaminé
01 11th, 2007

In de winter worden traditioneel veel bomen gekortwiekt. Men kan zich echter de vraag stellen, is dit altijd nodig?
Waarom zou men een boom snoeien?

Jonge bomen kan men een goed takkengestel geven om een evenwichtige kruin te bekomen. Elkaar kruisende en naar binnen groeiende takken worden daarom weggenomen. Een gulden regel hierbij: als een tak wegmoet, doe het dan zou vlug mogelijk dan is de wonde kleiner en verliest de boom minder energie bij het helen van die wonde.

Bij het verplanten van een boom kort men de takken ook wat in zodat ze meer in proportie zijn met het wortelsysteem dat bij het uitspitten van de wortelkluit ook wat verkleind wordt.

Vormsnoei: bij geknotte bomen worden in het vroege voorjaar alle takken weggenomen. Maar zoals jullie weten heb ik een gloeiende hekel aan al de eindeloze rijen bolboompjes. Als die catalpa’s en accacia’s, dakplatanen en leilinden: weg ermee. Ze getuigen van een door de tuinarchitect en tuincentrum opgelegde kneuterigheid die een kleinburgerlijke spruitjeslucht uitwasemt.



Kennis door bloggen

Author: Antoon Jaminé
01 6th, 2007

k ben nu anderhalf jaar bezig met deze blog en een half jaar vrij actief op het forum van Tuinadvies en het is tot nu toe een zeer verrijkende ervaring geweest. Heel veel bijgeleerd, zowel door zelf de artikeltjes te schrijven als door het beantwoorden van de vragen (en het stellen van vragen) op het forum.

Bij de research moet je natuurlijk wel wat filteren want sommige sites slaan de bal volledig mis en bieden nonsens aan i.p.v. gedegen informatie.
Een groot voordeel van zoeken op het web is dat je echt in de diepte kan gaan, van de meest obscure plant of teeltwijze is er wel een beschrijving en foto te vinden, daar kan de meest uitgebreide plantenencyclopedie niet tegenop.
Een afknapper soms is het fotomateriaal, man er staat brol op het net. Een goede foto nemen van een plant of boom is blijkbaar zeer moeilijk, zelfs op “professionele” sites.

Op het forum van Tuinadvies wordt wel eens geluld – maar dat doen we in real life ook, dus no problemo – en niet iedereen is het altijd eens met elkaar, maar over het algemeen worden de vragen vlug en correct beantwoord.
Het forum creëert ook een ‘community-gevoel’ en dat is toch wel heel leuk, misschien worden er dit jaar wel zaken samen georganiseerd, dan hebben we de gelegenheid om elkaar echt te ontmoeten!



Happy New Year!

Author: Antoon Jaminé
01 2nd, 2007

Aan alle lezers van deze blog: een heel gelukkig 2007 met veel ontspannende uren in de tuin!

Vorig jaar is een druk jaar geweest en de projecten die waren gepland zijn ook gerealiseerd:
- De aanleg van de grote borders achteraan en opzij. De borders zijn voor een groot deel ook gevuld met vaste planten en struiken.
- De kruidentuin in dambordpatroon is aangelegd.
- Net zoals voor de kruidentuin kon ik voor realisatie van de pentanquebaan beroep doen op een paar goede vrienden.
- Onze Catalpa is geveld en vervangen door een Liriodendron, voor de grote glaspartij van het bureau staat nu een al vrij grote Liquidambar, met dank aan Monique en Geert.

Voor 2007 staat natuurlijk ook nog het een en ander op het programma:

- Zoals je hier onlangs kon lezen plannen we in het voorjaar een pergola in het verlengde van de petanquebaan.
- Een van de zaken die we eerst moeten aanpakken is onze gazon, die ligt er nu heel slecht bij. Engerlingen hebben grote stukken aangevreten en merels hebben de job afgemaakt. Een andere oorzaak is waarschijnlijk een slechte drainage…
- Een border is work in progress. Hier en daar moeten nog wat gaten worden gevuld en sommige planten zullen een andere plaats krijgen: aanpassingen in het kleurschema, sommige vaste planten vallen kleiner of groter uit dan voorzien.

Verder ga ik ook de structuur van deze blog veranderen: naast de gebruikelijke postjes, wil ik ook vaste pagina’s maken die als referentie kunnen worden gebruikt. Die zullen het hebben over snoeien, de theorie en praktijk van tuin ontwerpen en aanleggen enz… Op termijn voorzie ik ook een beschrijvende lijst van alle planten die in onze tuin staan met eigen foto’s, maar dat wordt waarschijnlijk aan werk van lange adem.