Snoeien april


Hoewel dikwijls de raad gegeven wordt om in april hagen zoals leylandii, taxus en liguster te snoeien, wacht ik daar meestal mee tot in mei. Vooral leylandii en liguster zijn gevoelig voor vorstschade na de snoei

Als je rozen en vlinderstruik nog niet gesnoeid hebt, wordt het nu hoog tijd!
Als je lavetera deze strenge winter overleefd heeft is het nu tijd om te hem in te korten, daar hij op 1-jarig hout bloeit mag dit vrij drastisch: tot ongeveer 25 – 30 cm boven de grond.
Typische voorjaarsbloeiers zoals Forsythia en Ribes worden onmiddellijk na de bloei flink terug gesnoeid. Zo blijft de struik jong en zullen de nieuwe takken volgend jaar opnieuw uitbundig bloeien.

Het is ook niet niet te laat om hydrangea’s te snoeien, de verdroogde bloemen van vorig jaar worden nu de ergste vrieskou achter de rug is weggenomen. Meer in detail, zie hier.

Heb je bol-Acacia’s of Catalpa’s, jullie weten dat wij die NIET hebben ;-) ), dan is het nu tijd om de takkenschaar in de kruin te zetten.

Ook erica (heide) moet nu worden gesnoeid, indien dit niet jaarlijks gebeurd zullen de struikjes houtachtig en onderaan kaal worden. Knip de uitgebloeide bloementrosjes weg, maar niet te diep. De slapende ogen moeten immers weer nieuwe takjes vormen.2 Responses to “Snoeien april”

  1. Drun Says:

    Ik vraag me af: ik heb pas vorig jaar een vlinderstruik gezet, en wil die nu eigenlijk gewoon een flink stuk laten groeien. In hoeverre moet ik die dan snoeien, als ik ook nog bloemen wil ?

  2. Antoon Jamin Says:

    Een vlinderstruik kun je in principe heel kort snoeien, de bloemen verschijnen immers op het hout van hetzelfde jaar. Als je de struik wat hoger wil laten groeien, 2 meter of meer is zeker mogellijk, vorm je eerst een takkengestel van een meter of zo, dus dit jaar niet zo drastisch snoeien, volgend jaar zet je de takken dan terug tot op een oog of twee van de oudere takken.

    Er wel voor opletten dat je struik op die manier onderaan niet te kaal wordt. Is dit het geval dan kan je

Leave a Reply