Kneuterig


Zoals reeds gezegd staat er nu nog maar 1 boom in de tuin, een catalpa. Die gaan we rustig verder laten groeien, zonder te snoeien. Ik ben namelijk niet zo gek op al die ‘bol boompjes’ die veel nieuwe tuinen sieren. Je hebt ze ongetwijfeld ook reeds gezien, stammetjes van 2 à 3 m waarboven een bolvormig gesnoeid kruintje steekt.

Verkleinwoorden zijn hier op hun plaats, want dit infantiel gesnoei is het toppunt van trendy kneuterigheid. Meestal gaat het om accacia’s of catalpa’s. OK, in een kleinere voortuin kan dit nog, maar in grote tuinen zie je er soms 4 op een rij of de oprit is er mee afgeboord… Een nieuwigheid is de, I kid you not, parasolcatalpa. In de kruin wordt een radvormig staketsel aangebracht, de takken worden daar dan in gevlochten, zodat op termijn een horizontaal scherm ontstaat, ‘waaronder het heerlijk vertoeven is’…. Grrrrr.

Eenmaal de boom wat groter is, zal hij de nogal forse gevel van onze geburen wat camoufleren en de inkijk in onze living verhinderen.
Een minpunt van een catalpa: ie krijgt vrij laat bladeren, pas eind mei begint het gebladerte tot zijn recht te komen.

Catalpa

Catalpa-gevelOne Response to “Kneuterig”

  1. Ilse Jansoone Says:

    Heb je geen fotootje van zo’n parasolcatalpa. Ik ben daar wel benieuwd naar ;-)
    Ilse

Leave a Reply