Cacaodoppen


Een maand geleden schreef ik onder de post ‘Tuinonderhoud’ over de cacaodoppen die we als mulchlaag tussen onze lavendelstruikjes aangebracht hadden om het onkruid terug te dringen.

Het meeste onkruid is idd weggebleven, hoewel er natuurlijk langs de straatkant (waar een strook gras van ongeveer 2,5 m tussen de straat en de haag zit) altijd wel wat gras durft oprukken. Wellicht moeten we volgend jaar na de snoei van de lavendel, nog een extra laag cacaodoppen onder de haag gooien.

Er zit echter tussen de haag en onze lavendelstruikjes een bijzonder hardnekkig klimplant ‘Lathyrus linifolius (Reichard) Basseler’ of Knollathyrus die zich van de mulchlaag niets aantrekt, of misschien moet de laag dikker worden aangebracht…

Lathyrus is erg moeilijk te verwijderen de plant heeft het lange wortelstokken die na een paar centimeter afbreken, je kunt de plant dus nooit letterlijk met wortel en al uitroeien! Merkwaardig genoeg weet de “Flora van de lage landen” van Jan Marijnissen (met dit boek kon ik de plant ook determineren) te vermelden dat het hier om een zeldzame plant gaat die de laatste jaren sterk is teruggedrongen. Dus botanisten ten lande: kom ze maar halen die zeldzame plantjes, maar dan liefst allemaal!

Nee serieus, als iemand hier een remedie tegen weet, let me know.One Response to “Cacaodoppen”

  1. Anonymous Says:

    ik weet niet of je je probleem al hebt opgelost (oude post) maar ik heb in een brochure van Velt (dacht ik) gelezen dan karton hiervoor zou helpen.

    leg een stuk dik karton op de plaats van het hardnekkig onkruid en hierboven een dikke laag mulch, hierdoor kan de plant niet aan de oppervlakte komen en hij sterft af wegens voedsel tekort.
    eventueel herhalen moest het er toch doorkomen.
    gebruik wel ongeschilderd karton (niet goed voor de bodem anders)

Leave a Reply