Gescheurde catalpa vervangen


n juli berichtte ik dat onze catalpa tijdens een zomerstorm was gescheurd. Met bouten en moeren hielden we de stam bij elkaar. Zie deze post daarvoor.
Maar de scheur is niet het enige probleem: tijdens een onweer een paar weken later hebben we de boom moeten stutten, hij helde erg over naar één kant. Met een kloeke balk (dank u Koen!) is het probleem voorlopig verholpen, maar dit kan geen permanente oplossing zijn. Bovendien wordt het een beetje een komisch zicht: een boom op krukken met een set stalen moeren en bouten in zijn bast.

Daarom hebben we, met pijn in het hart, besloten om de boom in de herfst te rooien en andere boom op dezelfde plaats te planten. Geen catalpa meer, die is te broos voor deze onbeschutte plaats.
We zochten een snelgroeiende boom, omdat we op vrij korte termijn toch weer de tamelijk imposante gevel van onze buur een beetje willen camoufleren. Ons oog is nu gevallen op een Liriodendron tulipifera of tulpenboom, wordt in naamgeving dikwijls verward met een magnolia, ze behoren wel tot dezelfde familie van de ‘Magnoliaceae’.

liriodendron tulip

De tulpenboom is een snelgroeiende boom, boomkweker Philip Bauwens verzekerde mij dat ie even snel groeit als een plataan. In juni, juli verschijnen prachtige geurende bloemen die wat op tulpen lijken. Een opvallend aspect van de tulpenboom zijn de bladeren, die zijn groot, tot 20 cm, met een zeer aparte gelobde vorm.

Blad Liriodendron tulipifera 3One Response to “Gescheurde catalpa vervangen”

  1. Anonymous Says:

    Graag hadden wij ook even iets willen vragen i.v.m. onze catalpa. Hij bezorgt ons in de zomer geregeld aangename schaduw, maar dit jaar wordt hij schijnbaar geteisterd door de “verwelkingsziekte”.De halve boom is reeds op korte tijd aangetast.Wat moeten we nu doen?Zo vlug mogelijk verwijderen en wat met de grond of kunnen we hem nog redden?Hij staat naast een eik. Als we hem moeten weg doen kunnen we dan op dezelfde plaats een lindeboom zetten en groeit die vlug?Hartelijk dank moest u ons willen helpen.

Leave a Reply