Voortuinen verdwijnen


Toen ik onlangs door de straat reed waar wij vroeger woonden, viel het mij op dat een aantal voortuinen verdwenen waren bij recente verbouwingen.
In onze vroegere buurt, een tuinwijk met langs de ene kant van de straat vooral rijwoningen en halfopen bebouwingen, zijn recent een aantal nieuwe gezinnen komen wonen. Die doen meteen ook een grondige renovatie van de woning, wat ook nodig is want het ‘comfort’ stamt nog uit de jaren vijfig.

Bij de herinrichting wordt meestal dan ook de voortuin aangepakt, dwz dat meestal al het groen wordt verwijderd en plaats maakt voor een verharding van klinkers of grind. Op die manier verdwijnt heel wat groen uit het straatbeeld, om plaats te maken voor wagens, dit alles om de auto toch maar niet op straat te moeten parkeren, terwijl de woningen toch meestal ook over een garage geschikken. Maar ja, de twee auto moet ook op ‘de oprit’ kunnen staan…

Een spijtige evolutie, in ‘Garderner’s World’ las ik dat in Engeland in sommige streken 1/3 van de voortuintjes verdwenen zijn.
Mischien tijd dat Stedebouw hier eens regels vastlegt, in plaats van te mekkeren over de vorm of de hellingsgraad van het dak.Leave a Reply