Snoeien, een beetje theorie over groeihormonen


Een gezonde struik of boom heeft twee hormonen die de groei regelen.

Auxine wordt aangemaakt door de bladeren en de knoppen.
Cytokinine is een product van de wortels.

Sterke groei aan de top van een scheut zal de knopvorming remmen op de stengel daaronder.
Als je de hoofdtak van een boom snoeit neem je auxinesignaal weg en een massa knoppen daaronder zullen ontluiken. Het beste voorbeeld hiervan is de snoei van een haag, laat je die ongesnoeid dan wordt ze sprieterig en onregelmatig in groei. Bij regelmatige snoei wordt de haag weelderig en vol. Alle knoppen zijn dan ontloken.

Auxines gaan naar de toppen van de wortels waar ze de groei van de wortels beperken, maar waar ze ook vernietigd worden.
Cytokinine wordt geproduceerd aan de top van de wortel, die veel meer groeikracht heeft dan de laterale wortels. Het signaal van de cytokinine gaat naar de top van de takscheuten, waar de groei wordt gelimiteerd maar waar het hormoon ook wordt vernietigd. Op die manier wordt de groei van de boom gereguleerd en ontstaat er een delicaat evenwicht tussen het wortelsysteem en de kruin.

Een praktisch voorbeeld: als je een haag of struik wilt verjongen, dus sterke groei van nieuwe jonge scheuten wilt bevorderen: snoeien in de winter. Wil je een frisse gelijkmatige groei bevorderen, snoei in de zomer.
Wordt vervolgdOne Response to “Snoeien, een beetje theorie over groeihormonen”

  1. Anonymous Says:

    We hebben weer heel wat bijgeleerd:interessant! Bedankt,
    Hilde

Leave a Reply