Bladgallen onschadelijk


Op het forum van Tuinadvies werd onlangs door een ongeruste tuinier gevraagd wat er aan de hand was met de bladeren van zijn esdoorn. Die “vertoonden allemaal roodachtige spikkeltjes.” Een parasiet, schadelijk voor de boom?

Helemaal niet schadelijk, het bleken bladgallen te zijn. Een galletje groeit omdat een galwesp of een ander gal-insect een eitje legt in een boomblad. Het blad reageert hierop door het vormen van een kapsel waardoor een bladgal ontstaat. Het galletje groeit verder en de larve kan de hele binnenkant opeten. Als de larven genoeg gegeten hebben verpoppen ze. In de winter als de bladeren gevallen zijn komt het nieuwe galinsekt uit de gal gekropen.

Dit zijn bladgallen op onze zomerlinde (tilia platyphyllos).
In deze boom nest op dit moment een koppel Turkse tortels op een vrij rudimentair plat nestje. Ben benieuwd wanneer de eitjes uitgebroed zullen zijn.Leave a Reply