Klimophaag part 2


Aan iedereen een schitterend 2006 gewenst!
We zijn een tijdje uit roulatie geweest, maar de goede voornemens zijn er om in 2006 wekelijks 1 of 2 posts uit ons toetsenbord te tokkelen.

In het vorige berichtje had ik het over de voor en de nadelen van een klimophaag.
Nu wat uitleg over de aanplanting en het onderhoud.
Bij het opzetten van de Bekaertomheining waarin de klimop zal groeien, is het belangrijk om een stevige constructie te hebben, m.a.w. het is aangeraden om de verticale palen te verbinden met horizontale palen bovenaan. Een klimophaag vangt immers veel wind bij stormweer en indien je een lange en hoge omheining hebt zonder de bovenste horizontale palen, dan gaat je kostelijke omheining èn aanplanting gegarandeerd scheef hangen of zelfs tegen de vlakte.

Eenmaal de afsluiting stevig staat kan je er de klimop tegenaan planten, je moet rekenen op een plantje (of stekje) om de 25 cm om een mooie volle haag te krijgen. Plant bij voorkeur in de lente, zeker als je stekjes hebt.
Een van de sterkst groeiende klimopplanten is de ‘Hedera hibernica’ of Ierse klimop. Hoewel klimop vlug groeit is het aan te raden de klimopranken door de draad te weven, zo hebben ze van in het begin een “verankering”.

Klimopblad

Hou er rekening mee dat klimop niet houdt van een natte sompige bodem, klimop groeit in het wild onder bomen. De eerste jaren zijn bemesting en compost geen overbodige luxe.

De haag snoeien of scheren doe je de eerste keer in april als de ergste nachtvorst voorbij is, je mag dan gerust fors terugsnoeien. De haag zal er dan een week of 3 wat “skeletachtig” bijstaan, maar daarna wordt je beloond met prachtige frisgroene bladeren.

Als alles goed gaat heb je dan na een jaar of 4 een mooie groene wand waartegen struiken en vaste planten goed uitkomen.3 Responses to “Klimophaag part 2”

 1. Anonymous Says:

  Naast een bovenste horizontale buis die de palen verbindt is het ook zeer belangrijk dat de vertikale palen op een juiste afstand worden geplaatst. Deze afstand is afhankelijk van de hoogte van de afsluiting. Hoe hoger de afsluiting hoe korter de afstand van de palen moet zijn.

 2. Anonymous Says:

  Uw commentaar op de foto’s is niet altijd objectief. Over smaak valt namelijk niet te twisten.
  In uw idee over “vrije” tuin, bloemen en planten past deze overweldigende woekeraar absoluut niet. Veel onderhoud (lees : beperking) van deze plant is nodig, en dus veel afval. Ik ben van mening dat er spannender en onderhoudsvriendelijkere planten om tegen een afscheiding te planten, bestaan.

 3. Antoon Jaminé Says:

  Beste,

  Het helemaal niet de bedoeling om objectief te zijn! Deze blog is een vehikel om eens helemaal mijn ding te kunnen doen.
  Over smaak: daar valt wel degelijk over te twisten, dat zou er nog aan mankeren! Dat maakt verschillende meningen juist interessant… We agree that we disagree.
  Over de klimophaag, wel zoals ik in de vorig post reeds zei, daar is wat werk aan: de ervaring heeft geleerd dat 2 scheerbeurten per jaar volstaan. De haag stond er reeds toen we dit huis kochten, maar ik vind het wel een mooie achtergrond voor de borders.
  Ik lees graag uw ideeën over spannende en onderhoudsvriendelijke planten tegen een omheining. Wordt wellicht een nieuwe post?

  Met vriendelijke groeten,

  Antoon

Leave a Reply