Wintergroene voortuin deel 4: vaste planten


k ga het verder hebben over de wintergroene voortuin, vooraleer de winter voorbij is.

Er zijn ook heel wat wintergroene vaste planten die een plaats in je voortuin verdienen.

Een hele fraaie vaste plant die in de winter bloeit is de helleborus. Ik heb er vorig jaar een aantal in mijn borders geplant en ze bloeien prachtig nu. Er zijn heel veel soorten in verschillende kleuren en formaten. De beste informatie over deze wonderlijke planten kan je bij Helleborus.be vinden. Nog een tip: helleborussen in een tuincenter zijn vrij duur, prijzen van € 10 – €15 zijn normaal voor wat grotere planten, kijk eens rond bij vrienden en geburen of op het web, eenmaal de planten goed zijn aangeslagen, zaaien ze vrij makkelijk uit. Ze kan ze ook zelf zaaien, zie de post hierover die ik vorig jaar schreef.

Hier een helleborus orientalis uit onze tuin.

helleborus-tuin

Digitalis, een tweejaarlijkse plant blijft tijdens de winter voor het grootste deel groen, onderaan durven er wel wat bladeren bruin worden. De digitalisrozetten geven aan de voortuin een frisse toets, in mei verrijst dan uit het midden van de blaadjes een ferme stengel waaraan de bloemklokjes zullen hangen. Let wel als je digitalis in het zaad laat komen, zul je een massa kleine plantjes hebben, die je bijna als onkruid zal moeten verwijderen.

Sommige euphorbia’s blijven ook wintergroen, een mooi voorbeeld is de Euphorbia characias ssp. wulfenii. De groen-gele bloemen verkleuren in het najaar roestbruin, ook de bladeren krijgen die fraaie kleur die tijdens de winter behouden blijft.

Wintergroene varens verdragen over het algemeen droogte en schaduw beter dan andere soorten. Na de winter kan het oude blad het best worden weggeknipt, dan komen er in de lente weer mooie frisse bladeren te voorschijn. Zeer goede soorten zijn o.a. schubvaren (asplenium ceterach), steenbreekvaren (asplenium trichomanes), blechnum, cyrtomium fortunei.
asplenium_ceterach

asplenium ceterach2 Responses to “Wintergroene voortuin deel 4: vaste planten”

  1. Louise Says:

    Het valt me op dat heel veel posts niet te lezen zijn omdat ze opeens ophouden. Zonde. Doe ik iets fout wellicht?

  2. Antoon Jaminé Says:

    Dag Louise,

    Ben bezig de blog over te brengen van Blogger naar Wordpress. Neemt wat tijd in beslag… We’re working on it!

Leave a Reply