Groene omheiningen deel 2: taxus


Groenblijvende hagen.
Veel tuinliefhebbers geven de voorkeur aan een groenblijvende haag als afscheiding aan de straatkant en de buren. Hierdoor vermijd je inkijk tijdens alle seizoenen. Wintergroene hagen geven de tuin meer structuur in de winter en brengen kleur in de kale tuin.

Laten we maar meteen beginnen met de ‘top of the bill’: taxus. Naar mijn bescheiden mening echt wel de fraaiste groenblijvende haag.


Nee, dit is niet mijn oprit…

Met een taxushaag plant je meteen ook een inheemse haag, vroeger waren grote delen van Duitsland bedekt met taxusbossen.
Solitaire taxusbomen vinden we nog terug op kerkhoven, in de christelijke cultuur staan ze symbool voor dood en rouw. Bij de Kelten was taxus dan weer het symbool voor de winterzonnewende, het joelfeest; het eeuwige groene. Onze kerstboom is daar rechtstreeks van afgeleid.
Taxus kan erg oud worden, sommige bomen zouden meer dan 2.000 jaar oud zijn…

Bij het aanplanten van een taxushaag moet je wel met een paar zaken rekening houden. Deze naaldboom houdt absoluut niet van natte voeten. Heb je zware kleiachtige grond in je tuin of een minder goede afwatering, dan zal je naar een andere haag moeten uitkijken. Taxus is ook giftig (alle delen van de plant, behalve de rode bessen), het is verboden hem aan te planten als afscheiding van weiden. In heel wat tuinboeken en websites staat een negatief advies voor het aanplanten als je kleine kinderen hebt. Maar dat is volgens mij echt overdreven, heel wat planten in een tuin zijn immers giftig. Een ‘goede’ opvoeding lijkt mij doeltreffender.


Merels zijn gek op deze rode besjes, barstensvol vitamine C. DE giftige zaadjes passeren het darmkanaal en kunnen later als zaailingen in de tuin opduiken: gratis taxusplantjes!

Als je taxusplantjes voor een haag koopt, check dan dat het om dezelfde soort gaat. Mijn moeder heeft twee taxushagen, en in één van die hagen zitten tussen de ‘gewone’ taxusplantjes, ook een paar Fastigiata’s die lang en smal opgroeien… Niet echt geschikt voor een haag!

Taxus groeit niet zo vlug, één maaibeurt per jaar (in de zomer) is voldoende. Wil je een echt hoge haag, dan zal je wat geduld moeten oefenen, daar krijg je dan wel een prachtige haag voor in de plaats.2 Responses to “Groene omheiningen deel 2: taxus”

  1. Hilde Says:

    Ook mooi groenblijvend h

  2. Antoon Jamin Says:

    Taxus heeft idd wel eens last van meeldauw (dan staat de haag ook meestal te vochtig) en dat is goed te behandelen met bordelaise pap.
    Taxus durft ook last hebben van mijten (rondkopziekte), waardoor scheuten misvormd raken en knoppen niet uitlopen.
    Ook de taxuskever (lapsnuittor) vreet soms aan de naalden en knoppen, de witte laven aan de wortels. Daardoor kan taxus afsterven. Spuiten met een biologisch afbreekbaar middel kan de schade beperken.

Leave a Reply