Groene omheiningen deel 3: Prunus laurocerasus


De laurierkers of Prunus laurocerasus is een van de populairste altijd groene hagen. Ik ben er niet zo gek op en vind het een nogal saaie plant. Zeker de variëteiten met een donkergroen blad hebben een sombere uitstraling.

Laurierkers wordt in onze streken sinds de 16e eeuw gekweekt, er bestaan heel wat variëteiten. Oorspronkelijk komt ze uit de Balkan en Turkije.

De laurierkers heeft glanzende groene leerachtige bladeren. In april-mei verschijnen geurige witte opgaande bloemtrossen, in de herfst worden dat zwarte bessen. Doordat laurierkers een forse groeier is, wordt ze veel aangeplant; je hebt vlug resultaat. Nadeel van deze forse groei is dat je ieder jaar, bij het begin van de zomer flink moet snoeien.

Prunus laurocerasus bloem

De prunus is enkel geschikt voor wat grotere tuinen doordat ze vrij breed kan worden. Zoek voor je haag dan ook een variëteit die makkelijk opgaat en niet te breed wordt zoals de ‘Herbergii’. Controleer ook of de gekozen planten wel degelijk winterhard zijn, dat is niet bij alle prunussen zo. De ‘Herbergii’ is zeer winterhard.

Prunus_laurocerasus_haag
Alle Prunussen vrezen erg vochtige gronden, hou daar rekening mee bij het aanplanten van je haag.
In onze borders duiken regelmatig zaailingen op die daar door vogels op geheel natuurlijke wijze gezaaid zijn. In sommige delen van Engeland en Amerika is prunus laurocerasus een echte pest zijn doordat ze de natuurlijke habitat verdringt.



Leave a Reply