Boomchirurgen


We beseften dat we snel iets aan het inscheuren van de catalpa moesten doen, vorige week tijdens een onweer kon je hem horen kraken en nadien bleek dat hij nog iets verder gescheurd was. Afbinden met tape en touwen volstond niet.

Ik vroeg verschillende mensen om raad en merkwaardig genoeg kreeg ik van Dirk en Uvacrispa op het forum van Tuinadvies hetzelfde antwoord: een gat boren dwars door de stam en met een draadstang en moeren de barst dichttrekken. Dit hebben we dan gisteren ook gedaan.
We kochten twee stalen plaatjes, twee draadstangen in inoxstaal met bijpassende moeren en een heel lange houtboor.

Het voelde wel raar aan om twee gaten dwars door de stam van de boom te boren. Nadat de draadstangen in beide gaten waren geplaatst, konden we (na wat gepruts) de beide plaatjes bevestigen.

Vervolgens de moeren erop en dan aanvijzen, op die manier konden we de stam bijna helemaal dichttrekken. De stalen plaatjes aan weerskanten houden de stam stevig dicht en de barst is ei zo na verdwenen. Het is een drastische remedie, een beetje een vreemd zicht maar we hopen dat het helpt.

Volgend voorjaar nemen we dan wat takken weg zodat de boom smaller wordt en minder wind vangt.3 Responses to “Boomchirurgen”

 1. Dirk Sabbe Says:

  Het ziet er inderdaad niet uit, maar ik hoop dat ie het haalt.

 2. Antoon Jaminé Says:

  Yep, een beetje Frankenstein-achtig.

 3. mick Says:

  Ik vind het wel wat hebben. Het zou een conceptueel kunstwerk kunnen zijn. :)
  Ik zou het toch ook vreemd vinden om zomaar door een boom te boren.

Leave a Reply