Waterlelie


Afgelopen weekend kon je de bloeiende “Victoria Amazonica” (voorheen “Victoria Regia”) gaan bewonderen in de tropische kas van de Gentse plantentuin. Altijd een bezoekje waard trouwens. Alle lof voor onze gids “Jean” die met vuur & passie ons nog paar interessante weetjes over waterplanten mee gaf.
De bladeren van een Victoria kunnen wel 2 meter in doorsnede worden. Kenmerkend zijn de met lucht gevulde nerven en de hoge opstaande randen. De Victoria is een nachtbloeier. Elke bloem bloeit slechts twee nachten achtereen; de eerste nacht wit en de tweede nacht roze. Na de tweede nacht sluit de bloem en verdwijnt onder water, waar de zaden rijpen. Elke plant kan meerdere bloemen produceren, maar deze bloeien nooit tegelijkertijd.

Voor diegene die er niet konden bij zijn: een paar foto’s van de Victoria Amazonica.

Op de terugweg kregen we nog van een Bangladese (zeg je dat zo?) nachtwinkel uitbater een ander interessant nieuwtje: volgens de gebruiken in Bangladesh brengt het zien van zo’n bloeiende waterlelie geluk (waarschijnlijk om dat ie inderdaad maar 2 nachten bloeit).

Weet je? Ik voel me inderdaad gelukkiger sinds zondagavond ;-)Leave a Reply