Hoe petanquebaan aanleggen


We hebben al geniet gehad van onze petanquebaan die we in de lente aanlegden. Bijna iedere woensdag is het hier verzamelen geblazen en spelen we een stuk in de nacht. Daar het vroeger donker wordt zullen we binnenkort met verlichting werken…

Op algemene aanvraag leg ik hier nog eens uit hoe men een petanquebaan aanlegt.

De afmetingen: voor een officieel terrein is dat minimun 4 x 15 m, maar een baan van 3 x 12 m moet zeker volstaan.
Onze baan is 3 x 11, 5 m. Als afgrenzing van de baan worden dikwijls treinbilzen gebruikt, maar persoonlijk vind ik dit nogal zwaar, wij hebben bekistingsplanken van 2 cm dik geplaatst die een paar cm boven de baan uitsteken.

In principe kan met op gelijk welke ondergrond spelen, maar het liefst spelen we toch op dolomietgrind. Let wel, het moet de fijnste soort zijn: 0,05, daar zit een flink deel zand tussen zodat de baan op termijn wat harder wordt. Een laag van 10 – 15 cm is voldoende.

Een goede drainage is essentieel, we willen immers niet dat onze baan in een vijver of modderpoel verandert. We hebben hier vrij zanderige grond die goed doorlaatbaar is, we groeven de baan ongeveer 10 cm uit, legden over de volledige oppervlakte een worteldoek tegen het onkruid en daarover de dolomiet. In onze oppervlakte ging 4,5 kubiek wat neerkomt op ongeveer 6 ton grind.

Foto’s van de werkzaamheden vind je hier.

Zit je echter met een zware, minder goed doorlatende grond, dan moet je anders te werk gaan.
De baan wordt dan dieper uitgegraven, onder je dolomietlaag van ongeveer 10 cm, moet je een puinlaag, steengruis, van minimum 20 cm aanbrengen, voor de afwatering. Als je 30 cm diep graaft, is het waarschijnlijk niet nodig om een worteldoek te leggen.

Weet ook dat je heleboel extra aarde krijgt, bekijk vooraf wat je hiermee gaat doen: weghalen of gebruiken in eigen tuin . Als je 30 cm diep graaft ga je ongeveer 10 kubiek aarde hebben!6 Responses to “Hoe petanquebaan aanleggen”

 1. Anonymous Says:

  Een mooie baan heb je daar, maar ik vraag me af of die 10 cm laag dolomiet dik genoeg is. Maak je bij het gooien met de boules geen putten waardoor je op de onderlaag zit?

  Roel

 2. Antoon Jaminé Says:

  Nee hoor, het is geen kogelstoten hé! We hebben nu al 6 avonden vrij intensief gespeeld en na een spelletje harken we even, zodat de baan weer effen ligt.

 3. Anonymous Says:

  ik heb navraag gedaan en nu is mijn vraag is dolomietgrind van 0,0( een goeie ondergrong, is dit niet teveel zand. wat raad je me aan om te gebruiken als ondergrond. mijn baan ligt uitgegraven en klaar om laag op te leggen. graag antwoord. mijn mailadres is
  luc.minne@gmail.com

 4. Anonymous Says:

  dolomietgrind van 0,05 dit is een verbetering aan vorig bericht

 5. karine Says:

  Nog steeds tevreden van de baan ?
  Ik ben er nl zelf eentje aan ‘t aanleggen en vroeg me af of je tevreden bent van de dolomiet. Hoor nl ook spreken over split, grind en andere materialen.
  bedankt voor je advies.

 6. Antoon Jaminé Says:

  Dag Karine,

  Ben de blog aan het overzetten op Wordpress, neemt wat tijd in beslag, vandaar mijn laattijdig antwoord…

  Ik ben nog steeds zeer tevreden over de baan, we hebben deze (prachtige) zomer bijna wekelijks gespeeld.
  Het buxushaagje waarmee de baan is afgebiesd, is mooi dichtgegroeid, zodat de gevel van onze huis tegen wegkaatsende ballen beschermd is.

  Voor een goede petanquebaan is echt wel dolomiet nodig en wel 0,05, zo krijg je een tamelijk harde ondergrond zodat de petanqueballen niet te diepe putten in je baan maken. Grint of kiezelstenen zou ik zeker niet gebruiken, de baan wordt niet hard genoeg en tijdens het spel zullen de kiezels in het rond spatten.

  De dolomiet 0,05 bevat wat dolomietzand, zodat de baan ‘verdicht’ en de ballen kunnen rollen. Bij grind zullen de ballen niet rollen, maar in een putje ploffen.

  Groeten,

  Antoon

Leave a Reply