Vroeger lente


De lente in België start 15 dagen vroeger dan 30 jaar geleden, dit was te lezen in De Morgen van afgelopen zaterdag.
Iedere tuinliefhebber had dit natuurlijk al lang in de gaten, maar nu is het officieel bevestigd in een groot Europees onderzoek waaraan 17 Europese landen meewerkten
De temperatuur is in België met 1,5 graad gestegen, in niet alle landen is de stijging even fors, het Europese gemiddelde is toch 1 graad, dit lijkt niet veel maar is over een periode van 30 jaar een enorme stijging.

Dat deze temperatuurverhoging onmiddellijke gevolgen heeft bleek vorige week: vaststelling van de blauwtongziekte bij herkauwers in Nederland en nu ook in België. Deze ziekte wordt overgedragen door een mug, die vroeger niet in onze noordelijke contreien kwam. Het is de eerste keer dat de ziekte hier opduikt.

Kleine verschuivingen kunnen op korte termijn grote gevolgen hebben.Leave a Reply