Onkruid wegbranden?


Nog meer onkruidbestrijding. Een paar weken geleden zag ik in een tuincentrum een onkruidbrander, een gasbrander die werkt op propaan en die gemonteerd is op een metalen stang zodat je je niet hoeft te bukken.

Hieronder een citaat van de producent:

De bestrijding is alleen zinvol wanneer er zich niet te veel zand en vuil zich op verharding bevindt. Dit geldt tevens voor het losliggend overvloedig blad. Tevens dient bij een extreme hoge onkruid druk (achterstand) eerst geborsteld te worden, en direct na deze behandeling de onkruidbrander in te zetten.

Het verdient de voorkeur de behandeling zo laat mogelijk uit te voeren, bijvoorbeeld laatste week juni. Op dat moment is namelijk de kracht uit het onkruid en is relatief makkelijk te bestrijden. Voor de tweede maal branden wacht men circa 5 weken.
De laatste behandeling verdient de voorkeur te gaan branden eind Oktober, dit onder het motto “schoon de winter in is schoon de winter uit”.
Uiteraard kan ook gekozen worden om te branden voor de maand juni, echter dient er dan rekening mee gehouden te worden dat het onkruid explosief gaat groeien en meer frequent gebrand dient te worden, circa 2 keer, met een tussenperiode van maximaal 2 weken.
Bij extreme regenval is het weinig tot niet zinvol om te gaan branden. Wel aan te bevelen is te gaan branden kort nadat het geregend heeft of tijdens een klein miezerig regenbuitje, hierdoor ontstaat namelijk een dieper doordringender hitte.

Ook hier moet de behandeling dus een paar maal worden herhaald, dit lijkt echter haalbaarder dan met een gieter kokend water rondgaan. En het blijft een milieuvriendelijke behandeling.

Heeft iemand hier ervaring mee??4 Responses to “Onkruid wegbranden?”

 1. Anonymous Says:

  Ik heb in de lente een gasbrander gekocht en het is een handige methode om onkruid van de oprit te verwijderen. Na een paar dagen is het onkruid verdord en kan je het wegvegen. Sommige onkruiden zijn wel hardnekkig en schieten weer op. Met 3 behandelingen per jaar kan je de oprit netjes houden.

  Inge

 2. Antoon Jamin Says:

  Dank voor je reactie.
  Ik heb ondertussen een gasbrander gekocht en ben er in het weekend al mee aan de slag geweest.

  Hoop dat het een goed resultaat zal geven.

 3. ntone Says:

  Borstelen is idd de beste methode van Alternatieve onkruidbestrijding, omdat we dan de voedingsbodem wegnemen.
  Verder raad ik aan van onkruid zo vroeg mogelijk te behandelen, kleine kiempjes vragen minder warmte om kapot te krijgen, en de worteltjes zijn dan nog zo zwak dat we ze dikwijls in 1 bewerking meehebben…

 4. Jedi Says:

  Branden is zeker niet slecht maar vele mensen hebben er een verkeerd idee over. Bij branden moet je maar even over de planten gaan met het vuur. Dus niet een lange tijd op 1 plant blijven branden zodat de plant helemaal zwart ziet of opgebrand is. Als je maar even over de plant gaat is dit genoeg om de cellen de plant te laten openspringen (het vocht in de cellen zet uit door de plotselinge temperatuur verandering). Branden is zeker een goede verwijderings methode van ongewenste kruiden maar toch best eerst eens borstelen zoals bij de uitleg staat van de producent. Toch niet te lang op 1 plant zitten, het maakt geen verschil of je ze helemaal wegbrand of maar even overgaat, het effect is hetzelfde. Als de plant na een dag (of 2) is afgestorven kan je deze makkelijk bij elkaar harken of vegen en verder verwijderen.

Leave a Reply