Giftige planten op de composthoop


Op het forum van Tuinadvies, werd vorige week een interessante vraag gesteld: “Weet hier iemand of verwelkte bloemen en vergeeld blad van giftige planten zoals brugmansia en oleander op de composthoop mogen ? ”
Bleek dat de compost ook in de moestuin zou worden gebruikt.

Ik had reeds gelezen dat je best geen snijbloemen op de comosthoop gooit omdat die vol insecticiden zitten, maar giftige planten…
Dus ging ik bij IVAGO (Intercommunale voor Afvalbeheer in Gent en Omstreken) te rade, mijn mailtje werd na 2 dagen beantwoord door Ilse Jannes:

“In de tuin bevinden zich vaak heel wat meer giftige planten dan men op het eerste zicht zou vermoeden. Enkele jaren terug realiseerde ik me dat er naast de evidente zaken zoals Gouden Regen en Jacobskruiskruid, ook nog klimop, meiklokjes, aronskelken en ridderspoor als giftige planten in mijn composthoop verdwenen. Zeker met 3 jonge kinderen in huis maakte ik me zorgen over eventuele gifresten in de compost. Navraag bij lesgevers van VLACO leerde dat al die giftige stoffen tijdens het composteringsproces worden omgezet of ontbonden in niet-schadelijke onderdelen. In een goed werkend vat of bak kan het dus geen kwaad om (onderdelen van) giftige planten toe te voegen aan het composteringsproces. Men kan dan ook zonder gevaar de geoogste compost in de moestuin gebruiken.”

Ziezo, een snel en duidelijk antwoord van de IVAGO! Met dank aan Ilse.Leave a Reply