Bloembollen in huis


In de donkere dagen die op komst zijn, brengen bloembollen kleur en zijn voorbode van de lente in huis; we lopen misschien een beetje voorop op de feiten want het is nog niet eens winter. Maar als je in januari bloeiende bloembollen wilt binnenshuis, moet je er nu aan beginnen.

Vooreerst moeten de bollen ‘geprepareerd worden’: bollen moeten een koude periode doormaken vooraleer ze gaan bloeien. Dat kan op verschillende manieren, de eenvoudigste manier is de bollen onderaan de koelkast op een temperatuur van 5 – 6 graden bewaren in een plasticzak met gaatjes zodat ze kunnen ademen.

Een andere manier is de bollen in een schaal plaatsen en in de tuin ingraven, 10 – 15 diep is ideaal. Markeer de plaats waar ze staan met een stokje of zoiets, regen en bladeren zouden de plaats waar de bollen zitten wel eens kunnen camoufleren.

Na een week of zes zijn de bollen klaar om in een bloempot of schaal te plaatsen of de schalen uit de tuin te halen. Leg onderaan bloempotscherven voor de drainage en zet de bollen in een goed doorlaatbaar mengsel van potaarde en zand.
De aarde bovenaan kun je afwerken met mos, dat vind je nu waarschijnlijk genoeg in je gazon ;-)

Om gedurende een langere periode bloeiende bloembollen in huis te hebben, begraaf je verschillende schalen in de tuin die je op verschillende periodes bovenhaalt.One Response to “Bloembollen in huis”

  1. Zoƫ Says:

    I’m in!
    Wanneer wil je er mee beginnen?

Leave a Reply