Open haard


Het wordt stilaan tijd om de haard aan te steken. Ik stelde me de vraag of de asse, uiteraard van onbehandeld hout, in de tuin verwerkt kan worden. Ik had al gelezen dat asse best niet in het compostvat wordt gegooid omdat hierdoor de vertering wordt vertraagd.

Bij navraag op het tuinforum van ‘Tuinadvies’, blijkt de asse wel degelijk op de border of moestuin kan worden gestrooid.
Van Helianthus kreeg ik volgende deskundige uitleg:
“Enig opzoekingswerk heeft me geleerd dat na verbranding van hout (van onbehandeld hout uiteraard) alle organische stof weg is en er enkel mineralen overblijven.
Vooral kalium en calcium zouden sterk vertegenwoordigd zijn , zo’n 5 tot 10% voor de kalium en een 30 tot 35% voor de calcium ; verder zo’n 5% magnesium en nog wat sporenelementen.
Wat de kalium uit houtasse betreft , deze zou volledig oplosbaar zijn en dus snel opneembaar voor planten.
Enig nadeel is dat het zeer geconcentreerd is en dus slechts in kleine hoeveelheden mag worden toegediend om geen teveel aan kalium in de bodem te krijgen.
In kleine dossisen is het dus zeer goed bruikbaar als bemesting bij groenten met een grote kaliumbehoefte zoals aardappelen en wortelgewassen.

Ook een aantal andere forumbezoekers gebruiken de asse in de tuin en moestuin.

Dus conclusie: spaarzaam verwerken en daar er nogal wat calcium in de asse zit is het niet aangewezen dit rond zuurminnende planten zoals hydrangea’s en rhodondendrons te strooien.Leave a Reply