This entry was posted on Tuesday, November 28th, 2006 at 7:46 pm and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Gazon beschadigd door engerlingen
Een deel van onze gazon wordt deze dagen omgeploegd door merels op zoek naar engerlingen, de larven van junikervers. Dit deel van de gazon was al verzwakt door de wortelvraat van de larven. Het is echt geen zicht, ik kan het dood gras er massaal uitharken.
Dit jaar waren er minder kevers dan vorig dus hopelijk komt er binnen een paar jaar beterschap, de nasty little buggers hebben een levenscyclus van 3 jaar, waarvan 2 jaar als larve. Maar de schade aan het gazon is veel groter dan vorig jaar. Ik zal in het voorjaar flink moeten bijzaaien.
We zoeken naar een natuurlijke bestrijding omdat we liefst zo min mogelijk insecticiden gebruiken.
Op de site van engerlingen.nl vonden we volgende natuurlijke bestrijdingsmethode van ‘Biocontrole Hellingman’
“Nema-green staat garant voor een snelle, biologische bestrijding van engerlingen. Het product is gebaseerd op een geselecteerde stam van de insectenparasitaire nematode Heterorhabditis bacteriophora, die in de grond op zoek gaat naar engerlingen . De nematoden dringen de engerlingen in en scheiden een bacterie af. Hierdoor stopt de engerlingen met eten een sterven. Uit de dode engerlingen komen dan nieuwe nematoden uit die op zoek gaan naar andere engerlingen. Een aangetaste engerling verkleurt naar roestbruin.
Werking
Heterorhabditis bacteriophora is in staat om de larven van de rozenkever en jonge engerlingen van andere keversoorten snel en efficiënt onder controle te krijgen. Daarnaast is Heterorhabditis bacteriophora ook een ideale bestrijder van de larve van de lapsnuitkever ook wel genoemd: taxuskever (Otiorhynchus sulcatus).
Nadat de nematoden zijn uitgezet, gaan ze actief op zoek naar keverlarven die aanwezig zijn in de wortelzone. De nematoden dringen deze larven door natuurlijke lichaamsopeningen of rechtstreeks via de lichaamswand binnen. Eens in de larve binnengedrongen komen bacteriën vrij die in symbiose leven met de nematoden. Deze bacteriën zetten gastheerweefsel om in producten die makkelijk door de nematoden op te nemen zijn. De nematoden vermenigvuldigen zich in de engerling en wanneer die ontbindt, verspreidt zich een nieuwe generatie nuttige nematoden die op zoek gaan naar nieuwe engerlingen. Geïnfecteerde keverlarven of engerlingen verkleuren van wit-beige naar rood-bruin en het insect verslijmt waardoor het vaak moeilijk terug te vinden is. De eerste engerlingen kunnen na twee tot vier dagen reeds gedood worden.
Voor een goede werking is het belangrijk dat de vochtigheid van de bodem hoog is en dat de bodemtemperatuur niet daalt onder de 12°C gedurende vier weken na de behandeling.”
Dat wordt dus een behandeling in de late lente…
Heeft iemand hier al ervaring mee?
December 8th, 2006 at 2:58 pm
Engerlingen, zwijg mij ervan. Het zit hier vergeven en ik raak ze maar niet kwijt. Ik heb ook al vergif gestrooid maar dit hielp niet.
Laat op je blog zeker weten als die bio-behandeling zou helpen!
Andr
November 15th, 2008 at 3:18 pm
het klopt dat je met nematoden of aaltjes het ergste leed onder controle krijgt. wat zeker zo belangrijk is dat je je gazon voldoende van voedsel voorziet. een sterk en gezond gazon is beter gewapend tegen plagen.
March 30th, 2010 at 10:30 pm
Hey,
ik had vorig jaar ook enorm veel last van engerlingen maar vond een prima (natuurlijk) product om er vanaf te geraken. Ik vond het wel belangrijk dat het natuurlijk is want ik heb een hond die op het gazon loopt en de kinderen van de buren spelen hier vaak… . Voor mij geen vergif in mijn tuintje.
Ik zocht het even op waar ik het vorig jaar kocht en je vindt het op http://www.vartago.be.
Het is de site van een kerel die boomverzorger is en gespecialiseerd in ziekten, plagen en bodemanalyse geloof ik. De naam van het product weet ik niet meer maar op de home pagina staat er rechts een artikel over de engerlingen. Je kan er op klikken voor het ganse artikel. Veel succes!
Mieke
April 4th, 2010 at 10:58 am
Dag Mieke,
Dank voor je info. Ik zal op de site van Vartago zeker op zoek gaan naar het middel tegen engerlingen. Bij ons is het probleem grotendeels opgelost door de nematoden, het hielp dat onze gebuur ook meedeed, bij het aanleggen van een nieuwe border vond ik bij het spitten bijzonder weinig engerlingen. De behandeling met nematoden is echter vrij duur (en arbeidsintensief), ik ben benieuwd wat de kostprijs is van het middel dat Vartago aanbiedt.
Antoon
Antoon