Mos in gazon


Ik schreef hier vorige week over het probleem van engelingen in het gazon, maar er is een laatste weken nog een probleem bij gekomen: mos. Aan de kant van de klimophaag, waar de zon het minst schijnt, is het mos aan het oprukken. Als ik het nu zou wegharken is er bijna geen gras meer over.

Dus in de lente opnieuw zaaien, er bestaat tegenwoordig zelfs schaduwgras… Daar heb ik nog geen ervaring mee, maar het is het proberen waard.

Verder nog interessante informatie over het gebruik van compost in de gazon als mosbestrijding vind je op de site van Thuiscomposteren:

Een citaat: “gazon waarin slechts hier en daar wat sprieten gras staan, met een dichte mos- of viltlaag, kan je best eerst beluchten met hark, spitvork, riek of gazonverluchter.
Daarna strooi je compost over het gazon: 3 liter/m2, gevolgd door nog eens 1 liter/m2 compost gemengd met graszaad. Het uitstrooien gebeurt best bij droog weer zodat de compost niet aan het bestaande gras blijft kleven.
Fijn gezeefde compost is gemakkelijk over het gazon uit te strooien. Hoe fijner de compost , des te meer direct opneembare stoffen het bevat. Het graszaad, gemengd met de compost kiemt beter en zorgt voor een extra groeistart. Een bodem voorzien van een regelmatige goede compostgift laat zich opmerken door de groei van een mooi, sterk en kleurvast gazon.

Hoe het graszaad mengen met compost ?

Voor kleine herstellingen (vb 10 m2):
200 gram graszaad mengen in 10 liter compost.
Voor grote herstellingen (vb 100 m2):
2kg graszaad voor 100 liter compost.
Laat de compost en het graszaad gedurende 12 uren gemengd staan vooraleer je het gebruikt.

Anti-mos behandeling in de nazomer:
Breng om de twee maaibeurten een volume fijn gezeefde compost aan, gelijk aan het volume afgemaaide gras.
Na twee toepassingen zullen de meeste van de mossen reeds aan het verdwijnen zijn.”

Dat zullen we dus in de lente eens proberen, ik zal dan ook ergens compost moeten kopen want ik heb nog geen eigen ‘productie’2 Responses to “Mos in gazon”

  1. Tan! Says:

    Bedankt voor de zeer nuttige info.
    ik start binnenkort ook aan de heraanleg van de tuin en heb zeker al nuttige info gelezen op jouw site! heb jij tips voor waterafvoer in de tuin want mijn tuin is heel vochtig en dat is volgens mij ook oorzaak van de grote hoeveelheid mos

  2. Anonymous Says:

    niet alleen door schaduw maar ook door zure grond bevorderd de groei van de mos. kalk strooien is de oplossing die zal de grond veel minder zuur maken en komt mos niet weer in het volgende jaar. natuurlijk kan men daarna compost strooien en bij grote kale plaatsten nieuw gras zaaien.

Leave a Reply