Bloembakken in de winter


Bloembakken kunnen ook deze sombere dagen wat kleur op de vensterbak of het terras geven. Heel wat planten bloeien immers ook in de winter zoals verschillende hebesoorten, vibirnum, skimmia of erica.

Dan komt het erop aan verschillende planten te combineren met kleine groenblijvende plantjes die een attractief of contrasterend blad hebben zoals: Ajuga reptans of zennegroen, Choisya ternata ‘Sundance’, Euonymus, Hedera, Ophiopogon planiscapus, Polystichum setiferum. Als je plantjes kiest die niet te vlug groeien kun je een paar jaar geniet hebben van je wintergroene of winterbloeiende bloembak! Worden ze uiteindelijk toch te groot voor de bak, dan kunnen ze nog altijd in de volle grond worden geplant.
Een tip: als je zelf losse plantjes koopt en je bakken zelf vult, dan komt dit heel wat goedkoper uit dan voorgevulde bakken of manden in het tuincentrum.

Ook bloembollen kunnen nu nog in bloembakken geplant worden. Als je ze in verschillende lagen onder elkaar plaatst, bloeit er lange tijd altijd wel iets!

Hou er rekening mee dat je bakken vorstbestendig moeten zijn, als je geen (dure) vorstbestendige bakken wil aanschaffen: er bestaat een trukje om barsten te voorkomen. De binnenkant van de bak strijk je in met een rubbercoating (van Rubson bijvoorbeeld). Daardoor worden de terracotta containers nooit helemaal doordrongen van het vocht en is bij strenge vorst het gevaar op barsten veel minder.

Deze bloembak vulden we zelf met van links naar rechts: een kleinbladige Hebe met witte bloemetjes, een Euonymus fortunei ´Harlequin´of kardinaalshoed met een lichtgroen blad dat fel wit gevlamd is en een Leucothoe ‘Zeblid’ een heestertje wiens blaadjes in de winter vuurrood kleuren.

WinterbloembakLeave a Reply