Tuinwerk in januari


Met het uitzonderlijk warme winterweer kriebelt het om in de tuin aan de slag te gaan, om met de grote schoonmaak te beginnen als het ware. Maar wacht, ook al was de gemiddelde temperatuur deze week 12 à 13 graden, het kan nog steeds erg koud worden en dan is het niet zo’n goed idee om nu al rozen en vlinderstruiken te snoeien of de gevallen bladeren uit de border te halen.
Enkel bij sommige vaste planten is het aangeraden om de verdroogde stengels weg te halen indien er zich reeds nieuwe scheuten vormen, bij het weghalen van de oude stengels zou je immers het frisse groen kunnen beschadigen.

Wat heb ik dan wel gedaan de afgelopen weekends?
Wieden, bijvoorbeeld. De kruidentuin was een ‘beetje’ overwoekerd en had dringend een schoonmaakbeurt nodig.
In de border hebben we ook reeds enkele planten verplaatst en met de storm die gisteren voorbij raasde in het vooruitzicht heb ik vorige week de bomen wat steviger verankerd.

We hebben ook onze houtvoorraad aangevuld zodat we weer een paar maand verder kunnen stoken in de open haard en vorig weekend heeft handige Hilde een overdekt voederplankje voor de vogels in elkaar getimmerd!! Samen met Sarah haalde ik enkele ingegraven potten met bloembollen boven, die staan nu in de woonkamer en zullen binnen 2-tal weken bloeien. Dan halen we nog een paar potten boven en zo zullen we gans de winter bloeiende narcissen en hyacinten in huis hebben.Leave a Reply